Uppdrag att hejda mackdöden




Uppdrag att hejda mackdöden

Ta fram modeller för att trygga drivmedelsförsörjningen på landsbygden. Den uppgiften ingår i det regeringsuppdrag som Länsstyrelsen Dalarna fått tillsammans med Länsstyrelsen Värmland.

- Det är en aktuell och mycket angelägen uppgift. Problemet med mackar som läggs ned berör glesbygden framför allt i norra Sverige, och inte minst Dalarna, konstaterar Mikael Selander, chef för Länsstyrelsens näringslivsenhet. I veckan kom till exempel besked om att bensinförsäljningen i Stora Skedvi kommer att upphöra.

Uppdraget, som beslutades av regeringen i slutet av december, innebär i ett första steg, att de två länsstyrelserna ska titta på drivmedelsförsörjningen. De ska ta fram goda exempel på hur aktörer, medel och modeller samordnats, så att man kunnat bevara god tillgång på drivmedel.

- Vi är i full gång med arbetet, säger Kent Johansson, handläggare på Länsstyrelsens näringslivsenhet. Vi hade ett första möte den 8 januari i Säfsen, där deltog förutom länsstyrelserna och representanter för Hela Sverige Ska Leva, länsbygderåden, Föreningen Landsbygdshandelns främjande och SmåKom (nationell nätverk för små kommuner). Nu är uppgiften att samla in uppgifter från en rad olika håll för att hitta de goda exemplen regeringen efterlyser. Redan 13 februari ska vi lämna en rapport.

Övriga länsstyrelser, samverkansorgan, regionala självstyrelseorgan, Jordbruksverket, Glesbygdsverket och Konsumentverket kontaktas för synpunkter. Sedan sker samråd med de organisationer som var med vid mötet i Säfsen plus representanter för Sveriges kommuner och landsting.

Modeller för att trygga tillgängligheten
I ett andra steg, som ska redovisas till regeringen i november, ska länsstyrelserna ta fram modeller för att trygga tillgängligheten till kommersiell service. Modellerna ska kunna användas i hela landet och visa hur insatser på området kan samordnas och komplettera varandra. Prioriterat område, förutom drivmedelsförsörjning, är samverkan mellan kommersiell och offentlig service.

- En väg är att utarbeta regionala serviceprogram, där olika åtgärder förstärker varandra. Där ligger vi här i Dalarna redan långt framme och det är ett skäl till att vi nu fått det här regeringsuppdraget, säger Mikael Selander.

För mer information:
Mikael Selander, chef för näringslivsenheten, 023- 812 40
Kent Johansson, näringslivsenheten, 023-814 11
   

Fakta om mackdöden i Dalarna:
En inventering som Länsstyrelsen gjorde förra året visar att Dalarna i början av 2008 hade 64 mackar utanför tätorterna, varav 54 var de sista på orten.  6 försvann under året varav 2 var de sista på orten och beslut om uppsägning/nedläggning finns för ytterligare 11 varav 9 är sist på orten.

Strukturomvandling inom branschen är huvudorsaken till nedläggningarna. Även pumplagen (kravet att tillhandahålla förnybara drivmedel) och saneringsansvaret vid nedläggning finns med i problembilden.

Läs mer på Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida


Kommentarer
Postat av: Christer Kallin

Det här är väl något för Länsstyrelsen i Gävleborg att ta tag i också ...

2009-01-15 @ 15:39:15
URL: http://xing.blogg.se/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter