Byskolornas framtid berör många i Lingbo
Byskolornas framtid berör många i Lingbo

De äldre barnen behöver kanske gå i en större skola - men barnen i förskoleålder borde få vara kvar i byn. Så tycker Lingboborna, som i måndags fick information om skolornas framtid.
- Det här berör alla, säger Pernilla Åhrberg, ordförande i byföreningen.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Läs även dessa Länkar
Åmotsbor fruktar slutet för byskolorna
Trots vallöftet kan skolorna stängas
Byborna ger sig inte utan strid

Chefen säger upp alla – inklusive sig själv
Chefen säger upp alla - inklusive sig själv

Samtliga tolv anställda på Folkets hus i Hofors har varslats om uppsägning. Anledningen är att kommunen har förvarnat om att minska eller helt sluta betala driftbidrag till föreningen.
- Vi är oroliga allihopa för våra anställningar och sedan börjar vi fundera - finns det verkligen inget intresse för ett Folkets hus i Hofors? säger Marina Wiklund som representerar Handels.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Relaterat

Länkar Politiker vill rädda Folkets hus - men pengar saknas


Slut med byskolorna?
Slut med byskolorna?

Ockelbo kommun vill lägga ner skolorna utanför huvudorten

Skolorna i Åmot, Lingbo och Jädraås kan komma att läggas ned nästa höst.
Under denna vecka hålls möten där byborna får tycka till om förslaget.
- Vi måste säkerställa kvaliteten i Ockelbos skolor inför framtiden, säger skolchefen Lotta Wennlund.

Det är det sjunkande elevantalet i Ockelbo kommuns skolor som ligger bakom utbildnings- och kulturchefen Lotta Wennlunds framtagna beslutsunderlag. Av främst pedagogiska och sociala skäl vill hon slå ihop skolor för att skapa större enheter.

Läs hela artikeln i GD


Fäbodriksdag 2009 i Ockelbo
Fäbodriksdag 2009 i Ockelbo

Årets fäbodriksdag äger rum den 18 till 19 september i Ockelbo. Det är den tjugoandra i ordningen och temat är "Nordisk fäbodkultur som immateriellt världsarv".

År 2003 inrättade Unesco en ny konvention om immateriella världsarv. Tanken bakom konventionen är att bevara skapande tankar, visioner, vanor, vetanden och traditioner. Dessutom uppmanar den till utbyte av information och kunskap om olika kulturers särdrag.

Ett exempel på lokalt fungerande kulturer med en gemensam bas är fäbod- eller säterkulturen i Skandinavien. Den uttrycker på ett rikt och mångfasetterat sätt vilka idéer, traditioner och kunskaper som gett livsutrymme och livskvalitet på naturens och landskapets villkor. Fäbodkulturen är kvalificerad att bli Nordens första immateriella världsarv.


Läs mer om vad som händer och hur du anmäler dig här


Nu åker Allt för byn ut på turné - via Inlandsbanan
Nu åker Allt för byn ut på turné - via Inlandsbanan

Efter två lyckade showuppsättningar är det nu dags för "Allt för byn" att åka ut i världen. Genom ett unikt samarbete med Inlandsbanan åker ensemblen ut på turné med start 14 september. 


Tåget kommer att starta i Jämtland den 14 september. Galapremiären sker i Gällivare den 15 september sedan rullar tåget söderut. Vi besöker totalt nio kommuner i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Förutom Gällivare kommer turnén till Jokkmokk, Arvidsjaur, Storuman, Vilhelmina, Sveg, Svenstavik, Strömsund och avslutas som sig bör på Centrum i Hammarstrand fredag den 25 september.

Läs mer

http://www.alltforbyn.se/


Boka in ! Lokalekonomidagarna 5 - 6 november Mälardalens högskola i Västerås
Boka in ! Lokalekonomidagarna 5 - 6 november Mälardalens högskola i Västerås

Tänk om...den här krisen som framställs som den värsta i modern tid, inte är en kris - utan ett paradigmskifte!
Under årets Lokalekonomidagar kommer vi att ställa diametralt olika förhållningssätt till samhällets utveckling mot varandra då vi bjuder in debattörer med helt skilda uppfattningar i frågan.

Grundläggande för Lokalekonomidagarna 2009 är tron på det lokala initiativet och samhällsentreprenörskapets förändrande krafter. Lokala initiativ och samhällsentreprenörskapets processer kommer att presenteras och ge underlag för gemensam reflektion.
 
Läs mer


Bymacken har egen hemsida
Bymacken har egen hemsida

Bymacken har ni säkert hört talas om vid det här laget. Nätverket har för närvarande tio medlems-mackar så vi törs faktiskt tala om Sveriges nyaste drivmedelskedja. Som bara finns på landsbygden!

Under sommaren har nätverket öppnat en hemsida så surfa in och läs om hur nätverket kom till och vilka framtidsplanerna är. Här finns även kontaktuppgifter.


Bredbandskrönika från Eklången
Bredbandskrönika från Eklången

I byn Eklången har man fiberbredband sedan något år tillbaka, tack vare bybornas egna insatser. Nu finns en krönika om hela arbetet på föreningens hemsida. Lättläst och trevlig, med beskrivande bilder. Och, många bra tips!


Läs krönikan här


Mytomspunnen stollgång får nytt liv
Mytomspunnen stollgång får nytt liv

Gruvförmannen, den mytomspunna Gruvfrun, kvinnorna i vasken och gruvkärringar. Det är några av de figurer man kommer att möta vid tre tillfällen i augusti vid området kring Storberget och Stollgången strax utanför Hofors.
- Vi har valt att kalla det för en teaterstig och det blir någonting helt nytt för oss, säger Tommy Nielsen, turistchef i Hofors kommun och ansvarig för teaterstigen.

Läs hela artikeln i Gästriklands Tidning

Trivsel på Kvarnudden
Trivsel på Kvarnudden

Ute på Kvarnudden i Holmsveden hade ett trettiotal pensionärer samlats för att-äta mat, lyssna på musikunderhållning och umgås. Det är föreningen Guldkanten som står bakom träffen.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Med gummistövlar i linlandskapet
Med gummistövlar i linlandskapet

Hälsinglands landskapsblomma, linet, fascinerar många. Och trots regnet som hängde i luften över Åsbo, Järvsö på lördagsförmiddagen hade en hel del människor letat sig dit för att vara med på Linets dag.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Mamma mia – vilken publik!
Mamma mia - vilken publik!

Trots att regntunga skyar hängde gråa och oroande över gamla älvbron i Ljusdal så kom det långt över 100 personer för att se årets upplaga av Ljusdals brobio.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Blåbärsplockare blev bagare med 80 anställda
Blåbärsplockare blev bagare med 80 anställda

För tio år sedan var Vira och Igor Pankiv från Ukraina i Järvsö för att plocka blåbär. Det regnade och var ont om bär - men istället mötte de bagaren Alf Lindberg.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Ny teknik i filmbranschen
Ny teknik i filmbranschen

HAWC (Highly Advanced Working Concept), är ett nytt nätverkssystem som kommer att revolutionera filmbranschen. Första gången det användes var 2008, i efterarbetet med filmen "Wallander - Hämnden", ett jobb som gjordes i Kilafors.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Intensiva dagar på Loses
Intensiva dagar på Loses

De glada amatörerna i Finnskogsteatern har inte hunnit känna efter om de har några premiärnerver. På lördag ger skådespelarna den första föreställningen "Omfemtioår" - en skröna om Loses år 1959.
- Om jag är nervös? nej, sådant har vi inte tid med, skrattar David-Reino Svensson.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Högt tryck på suringskivan
Högt tryck på suringskivan

Världens största surströmmingsskiva arrangerades i Alfta ishall på lördagen. Och årets suringskiva samlade inte mindre är 1 220 gäster. Vilket är mer än under de senaste åren.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Svett, swing och Sanchez i Svaben
Svett, swing och Sanchez i Svaben

Handväskorna och swingnördarna gungar i forcerad fyrtakt. Panelhönorna och kepsarna sitter stadigt på rätt plats - och den återblickande blandning av maskerad och medryckande musikhappening som är Swing i Svaben har framtiden för sig. Det tror i alla fall Anders Jansson, lätt smittad av swing.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Medaljer till Mathantverkare
Medaljer till Mathantverkare

Under Smaklustmässan i Stockholm vann flera Gävleborgare beröm för sina produkter då Mathantverks-SM avgjordes.

15 mathantverkare från Gävleborg deltog med sina produkter. Hälsingarna var ensam om att erbjuda killingkött, en produkt som rönte stort intresse Magnus Westling, Bergvik hade experimenterat fram en whiskyreduktion med whisky från Mackmyra, som passade utmärkt till det rökta killingköttet.Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Länkar
Tre SM-medaljer till Lotta Persson

Nu ska strömmingen upp på tallriken
Nu ska strömmingen upp på tallriken

Lasse och Berra var ute och fångade strömming i går.Nu röker de fisken till böckling.En del blir filéer som säljs till strömmingsrestaurangen i Sandviken.- Strömming på kavring är vår specialitet, säger Christer Johansson, ägare till stället. Lasse Berglund och Berra Bergström är i full färd med att röka gårdagens fångst.De trär strömming efter strömming i krokar som finns på ett så kallat spätt. Lite större strömmingar slänger de i en låda vid sidan för att senare glödsteka dem till sotare.När en fisk dinglar från varje krok lägger de spätten i en ram som förs in i en jättelik ugn.

Läs hela artikeln i GD

Eko-tänk får Bondens marknad att blomstraEko-tänk får Bondens marknad att blomstra

Trots att regnet låg i luften sökte sig envisa Gävlebor till Bondens marknad vid Slottstorget i går för att köpa ekologiskt och närproducerat.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Ica-butiker blir apotek
Ica-butiker blir apotek

Dagligvarujätten Ica planerar att i samarbete med statliga Apoteket AB öppna nya apotek i större Ica-butiker.

Förhoppningen är att de första nya apoteken ska kunna öppna under första kvartalet 2010, skriver Ica i ett pressmeddelande.Planerna omfattar både receptfria och receptbelagda läkemedel. För att satsningen ska bli verklighet krävs godkännande från Konkurrensverket.Sedan tidigare har Icas konkurrent Kooperativa Förbundet (KF) ett samarbete med finländska Oriola-KD som bland annat gäller nya apotek vid Coops stormarknader och butiker. /TT

Militär nostalgi i Jädraås
Militär nostalgi i Jädraås

Trots den varma sensommardagen hade flertalet entusiaster klätt upp sig i uniform. Fältköket lagade Kronans ärtsoppa, serverad av lottor från beredskapens 1940-tal, när militärhistorikerna slog upp ett helt kompani i Tallås under helgen.

Läs hela artikeln i Arbetartbladet

Italienska familjer har fallit för lugnet i RobertsholmItalienska familjer har fallit för lugnet i Robertsholm

Ciao, bella Svezia!

Sju Italienska familjer har något gemensamt. Allihop har köpt hus i Robertsholm utanför Hofors.
Varför? För att de älskar Sverige, lugnet och närheten till naturen.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Friska fläktar på cirkusskola
Friska fläktar på cirkusskola

Det har varit blåsigt i Stråtjära under början av veckan men det har inte bekommit cirkuseleverna som övar på gårdsplanen hos Jacob Westin.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Klimatsmart hästäventyr
Klimatsmart hästäventyr

Ridevenemanget Budkaveln som pågått sedan 31 juli gick i mål i Stråtjära i lördags. En sträcka som löpte mellan nio gårdar och som sätter fokus på frågor om miljö och klimat.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Hällbo-boa läggs ned om ett halvår ...
Hällbo-boa läggs ned om ett halvår

Om inte någon köpare av verksamheten hittas kommer Hällbo-boa att läggas ned vid årsskiftet.
- Men hittar vi en köpare vet vi inte hur det blir, säger Inge Cedergren, styrelseordförande.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Hästpremiering på lördag
Hästpremiering på lördag

På lördag är det åter dags för Hälsinglands ardennerklubb och Nordsvensken Gävleborg att anordna hästpremiering.

Klockan tio på lördagen börjar körprovet för nordsvenskar och ardennerhästar vid Kolgården vid Långnäs i Bollnäs. Därefter är det dags för premiering, en avelsgrundande poängbedömning, där domaren bedömer hästens utseende och psyke.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Gammelstilla bruk får liv igen
Gammelstilla bruk får liv igen

Den gamla stångjärnssmedjan i Gammelstilla med ursprung från 1650-talet kommer snart att få liv igen. På onsdagen lämnade Gammelstilla stiftelse över nycklarna till etablering av projektet Kråknäsjärnet för utställning och verksamhet.
- Vi har fått klartecken att vi kan flytta hit och det är vi jätteglada över, säger Lars Holmberg, ordförande i föreningen Kråknäsjärnet

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Svenskarna äter mindre frukt och grönsaker än genomsnittet i Europa.
Svenskarna äter mindre frukt och grönsaker än genomsnittet i Europa.

en undersökning gjord av branschorganisationen Freshfel hamnar Sverige på 17:e plats, skriver Svenska Dagbladet på nätet. I undersökningen ingår 27 EU-länder samt Norge.

Läs mer i Aftonbladet

Om tio år kan du köpa vitrokött i charken, undra vad bonden då gör med marken...


Om tio år kan du köpa vitrokött i charken, undra vad bonden då gör med marken...
Läst på Dyngbengts blogg


Snart kan bonden stänga hela klabbet, för köttdjur det fixar man i labbet...

Detta kan ju rakt förstöra, så att vi inga svinaktiga affärer då får göra...

Tänka att den nya grisen, skall odlas fram till spisen...

Om tio år kan du köpa vitrokött i charken, undra vad bonden då gör med marken...

Han då bara på huvudet ruskar, och odlar träd och andra buskar...

Men då blir det ingen vacker syn, att komma ner till byn...

På väg att ersättas av kött från labbet? Nyheter Aftonbladet:

""Kött som odlats - här inom tio år" En muskel som växt till sig på en grisrumpa eller en som odlats i en petriskål. Föredrar du konventionell köttproduktion eller framtidens? Om tio år kan du köpa in-vitrokött i charken."


På tidstjuven och en dålig yrkesman, man många pengar förlora kan...
På tidstjuven och en dålig yrkesman, man många pengar förlora kan...
Läst på Dyngbengt blogg


Det är bra med denna debatt, men vi kan ju inte tala om rabatt...
Arbetstagaren mera att administrera, han får alltså mer att hantera...
Mer jobb finnes att tillgå, vad häder med marknadspriserna då...
Man sedan till staten bank skall va, detta för ekonomin är ju inte bra...
Sedan får man nog prioritera, har man brottom får man betala mera...
Men 400-600 kr per timme är nog en bra nivå, man har så chans att täcka sina kostnader då... Men på tidstjuven och en dålig yrkesman, man många pengar förlora kan...
Offerten bör nog hela jobbet inkludera, då du på annat kan fundera...

Kolla hantverkaren - och slipp bli lurad Ekonomi Aftonbladet:

"Aftonbladet reder ut vad du ska betala 250 kronor? 400? Eller 600 kronor i timmen? Hur mycket en hantverkare tar betalt kan variera enormt. Med ROT-avdraget som morot är det lätt att motivera höga arbetskostnader - du som kund kommer ju ändå billigt undan. Men runt 400 kronor i timmen - 200 efter ROT-avdrag - är en schablon som håller, visar Mer för pengarnas granskning."

Pirat Partiet skall nu kandidera, med till 95% en dold agenda...Läs på Dyng-Bengts blogg

Pirat Partiet skall nu kandidera, med till 95% en dold agenda...


Pirat Partiet skall nu kandidera, med till 95% en dold agenda agera...
Ett parti som vi inte var de i alla fråger står, det är vad vi får...
I kommunen är besluten då oss nära, tänk då att man måste PP besvära...
Rösta i en vågmästarroll, ifrågor som man inte har någon koll...
Sin hjärtefråga sköter man så väl, att driva den har man många skäl...
Men jag tycker bara att man tänka skall, hur det kan slå i vissa fall...
Ta dom viktiga frågorna och läs på, sedan visar ni vart ni stå...
Det är viktigt för oss som skall välja, vi vill se vad ni vill sälja...
Det bästa för mig ni kan göra, är att SD ur politiken föra...
Att ni kan göra så som så, ta alla mandat som dom tror sig kunna få...

Piratpartiet vill in i kommuner och landsting Nyheter Aftonbladet:

"De kom in i Europaparlamentet och vill in i riksdagen. Nu ställer Piratpartiet även upp i kommun- och landstingsvalen nästa år. - Vi har viktiga saker att uträtta på alla politiska nivåer, säger partiledaren Rick Falkvinge till Aftonbladet."

Läs mer i SvD

Läs även på SVT

Läs även Expressen

Läs även DN

Vi behöver snabbt en kraftig medicin, varför inte ett nytt SD penicillin...

Detta är ju löjligt, hur kan det vara möjligt...
Vi har val nästa år, och dom redan plats i media får...
Nu rackarns blir jag så besviken, vad gör man inom politiken...
5,6 procent, vad är det som har hänt...
Dom blir ju bara flera, och det måste vi medicinera...
Det måste finnas en kraftig medicin, varför inte ett nytt SD penicillin...
Detta genom att börja diskutera, och dem med sanningen konfrontera...
Det mycket som svenska folket bör få veta, ni i media ut och gräv och börja leta...
Nu måste saker fram, detta är en varg och inget lamm...
Visst skall man få tycka vad man vill, men man måste säga till...
Så nästa val är det 3,9 % eller lägre som gäller, annars är det jag som på svenska folket gnäller...

SD ökar - kan bli vågmästare Nyheter Aftonbladet:

"Jimmie Åkesson: Den här utvecklingen har vi väntat oss Sverigedemokraterna är större än någonsin och blir vågmästare i riksdagen. Det visar Aftonbladet/United Minds väljarbarometer. - Den här utvecklingen har vi väntat oss, säger partiledaren Jimmie Åkesson."

Läs även SvD

Läs även SR Gävleborg

Läs även DN

Olaglig utplantering bakom spridningenOlaglig utplantering bakom spridningen

Vildsvinen har nu spritt sig ända upp i Norrland. Bland annat genom olaglig utplantering. - När det gäller förekomsten längst norrut finns det anledning att misstänka att vildsvin planterats ut olovligt, säger Christer Pettersson,vildsvinsexpert på Naturvårdsverket.

Läs mer i Aftonbladet


Färre brevlådor och tidigare tömning
Färre brevlådor och tidigare tömning

Brevlådorna ska bli färre och tömmas tidigare.
- Vi kör ganska långa sträckor för att tömma alla lådor. Vi sparar både pengar och på miljön med färre lådor, säger Lars Lindbäck, distriktschef för Posten.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Åmotsbor fruktar slutet för byskolorna
Åmotsbor fruktar slutet för byskolorna

Åmot, Lingbo och Jädraås blir av med sina skolor och får bara behålla fritids och förskola. Så kan det bli, om politikerna godkänner skolchefen Lotta Wennlunds förslag.- Det här behövs för att säkerställa en god kvalitet i skolan i framtiden, säger Wennlund.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Boka in Lokalekonomidagarna i Västerås den 5 - 6 november
Boka in Lokalekonomidagarna i Västerås den 5 - 6 november

Årets tema är Vägar ur krisen - Samhällsentreprenörskap och lokal utveckling. Lokalekonomidagarna hålls på Mälardalens högskola.

Mer information finner du på dagarnas hemsida 


Välkommen till Mikrofinansieringskonferensen i Katrineholm den 11 septemberVälkommen till Mikrofinansieringskonferensen i Katrineholm den 11 september

Vet du hur mikrofinansiering fungerar?

Välkommen till en stor dag om så mycket mer än små lån.
Mikrofinansiering är en långvarig investering i människors kraft till egen utveckling utan krav på
materiell säkerhet. Den 11 september i år samlas en rad gästföreläsare i Katrineholm på temat Mikrofinansieringoch varför det behövs i Sverige.

Välkommen att lyssna på bland annat Maud Olofsson,en rad banker och låntagare om möjligheterna med mikrofinansiering. Var med om invigningen av det svenska Mikrofinansinstitutet och möt den första låntagaren.

Läs mer
.

Preliminärt program bifogas här


Mackdöden slår hårdast mot inlandet
Mackdöden slår hårdast mot inlandet

600 mackar har lagts ner i Sverige sedan 2005. Branschorganisationen Svensk bensinhandel räknar med att ytterligare 400 kommer att försvinna innan läget stabiliseras.
- Hela landet drabbas, men nedläggningarna slår hårdast mot Norrlands inland, säger organisationens vd Robert Dimmlich.

Läs hela artikeln i Piteåtidningen

Nytt centrum för hästkunskap...
Nytt centrum för hästkunskap

Antalet hästar i Sverige växer. Nu blir Gävleborg först ut med att skapa ett centrum för allt som har med hästar att göra.

Läs hela artikeln på SVT Gävle/dala

Byskolor läggs ned...
Byskolor läggs ned

Ockelbo Kommun vill lägga ner byskolorna i Lingbo, Åmot och Jädraås från och med hösten 2010. Eleverna minskar och antalet lärare är för många på byskolorna, enligt kommunen.

Läs hela artikeln på SVT Gävle/Dala

Måste det vara dyrare att äta tillsatsfritt?
Måste det vara dyrare att äta tillsatsfritt?

PRISPLAPPEN PÅVERKAR | Få matkunder struntar i priset. Och även om en växande grupp vill undvika tillsatsmaten undrar många varför det måste vara så dyrt att skippa E-numren. SvD:s Mats-Eric Nilsson förklarar varför.

Läs hela artikeln i SvD


Biogasmack på väg till länet
Biogasmack på väg till länet

Än så länge finns ingen biogas att tanka i länet. Men Gävle Energi lovar en biogasmack till nästa sommar, trots att man ännu inte vet var den ska ligga, eller vem som kommer att driva den.

 Lars-Åke Sköld, projektledare: "På sikt ska vi etablera en gasmarknad"

Läs hela artikeln i SR Gävleborg

Konstpark ska visa vägen till grönare tankesätt
Konstpark ska visa vägen till grönare tankesätt

Utanför Ockelbo i Gästrikland brer ett konstverk ut sig över en yta stor som 24 fotbollsplaner. Småhus på gränsen till kollaps, textskulpturer och prydliga kvadratiska fält med hampa, rörflen och svarthavre ska inspirera till tankar om ett klimatvänligare samhälle.

Läs hela artikeln i SvD


Semestra med lyx och hög standardSemestra med lyx och hög standard

Semester hemma i Sverige? Det behöver inte betyda matchande träningsoveraller och fuktiga förtält fulla med myror á la "Sunes sommar". Här är campingplatserna där du semestrar femstjärnigt - lyxigaste campingarna i Sverige.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Lyxvandra i fjällenLyxvandra i fjällen

Uppleva vandrarlivet - utan att slita ut dig. Gör som så många andra, välj en lyxvandring i svenska fjällen

- På kvällen kan du komma hem till fjällstationen och bada bastu och äta trerättermiddag, berättar Jenny Engström på Svenska turistföreningen.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Nu blommar det på Rosentorpet
Nu blommar det på Rosentorpet

Rosentorpet på Älvstigen. Visst låter det vackert? Här har Ingrid och Bo Andersson skapat rena idyllen, en trädgård som det är svårt att slita sig ifrån.

Läs hela artikel på Hela  Hälsingland.se

Pengar till vindkraftsplanering
Pengar till vindkraftsplanering

Boverket har beviljat Söderhamns och Bollnäs kommuner 667 000 kronor som stöd till planeringsinsatser för vindkraften. Pengarna ska användas till en kommuntäckande utställning, vilken presenteras under september.

Läs hela artikeln på Hela hälsingland.se

Fornhemmet visade upp linet ...
Fornhemmet visade upp linet ...

Under torsdagen fick barnen på Arbrå Fornhem lära sig hur man bereder, bråkar, skäktar och häcklar lin.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Folkdräkter från Norden
Folkdräkter från Norden

Under veckan har det varit Nordiskt dräktseminarium i Orbaden. I år var det Sveriges tur att arrangera och Svenska folkdansringen har visat upp Hälsingland för 55 deltagare från de fem nordiska länderna.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Gammalt snickeri visas upp ...
Gammalt snickeri visas upp ...

Under den pågående linveckan passar Hanebo hembygdsförening på att visa upp Edhs snickeri. Verkstaden har stått intakt sedan 1960-talet men haft visning på beställning det senaste året. Inne i hantverkslokalen där tusenkonstnärer arbetat finns det gamla vävstolar och spinnrockar, tavelramar, verktyg och massor med bilder på vackra möbler de tillverkat.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Festligt på premiär i Mellanfjärden
Festligt på premiär i Mellanfjärden

Premiären för Mina damer och Herman på teatern i Mellanfjärden kunde inte ha varit på en bättre dag. Himlen var klarblå och stämningen var på topp. En timme innan premiären samlades besökarna ute på bryggan för att mingla i goda vänners lag.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Anne Johansson startade Bondenära för fyra år sedan – och nu växer verksamhetenAnne Johansson startade Bondenära för fyra år sedan - och nu växer verksamheten

Anne satsar på saluhall

Ekologisk äppelmust, hemlagad ostkaka och hängmörat nötkött från närområdet.
Det är exempel på livsmedel som Anne Johansson säljer genom sitt företag Bondenära i Storvik.
Nu expanderar hon med franchisetagare, utökad näthandel och en saluhall.

Läs hela artikeln i GD

Dokumentär om dokumentärfilmare
Dokumentär om dokumentärfilmare

"Filmaren i Storskogen" uppmärksammas i kväll med en film i Sveriges television. Det är en dokumentärfilm om Erik Eriksson, en filmare med rötterna i Hälsingland och ivrig skildrare av hembygden, skogen och människorna. Erik Eriksson avled 2005 men hann under sin levnad producera mer än 100 filmer. Kvällens dokumentärfilm, om Erik Eriksson, är gjord av Jonas Sima.

 Filmaren Jonas Sima: "Hans tema var arbetet i skogen"

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Hälsingefilmare x 2

Jonas Sima om Erik Eriksson

Ikväll visas "Filmaren i Storskogen" i SVT:s K-special, en dokumentär om dokumentärfilmaren Erik Eriksson från byn Näsberg i Hälsingland. Han porträtteras av filmkollegan Jonas Sima från Hälsingland.

Läs hela artikeln på SVT Gävle/dala


Sexbarnsfamilj till Ramsjö
Sexbarnsfamilj till Ramsjö

Sexbarnsfamiljen de Vreeze från Holland har köpt fastighet i Ramsjö. Byarådet hoppas att de flyttar för gott och förbättrar underlaget för skolan.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Whisky ska lösa Gerdas ekonomi
Whisky ska lösa Gerdas ekonomi

Använd Briggen Gerda som ett godsfartyg för miljövänliga transporter, det tycker föreningens vice ordförande Nagamon Andersson.- Att segla med Mackmyra whisky i lasten till Skottland, eller varför inte till Amerika, vore en dröm, säger han.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Läs mer i tidningen GD

För att få in mer pengar till fartyget Briggen Gerda i Gävle så vill styrelsen nu börja frakta gods, som ett komplement till passagerarturerna. En av de varor som styrelsen hoppas på att få frakta är whisky från Mackmyra.

 Nagamon Andersson, vice ordförande: "Vi kan snurra runt ekvatorn"

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Förslag om gårdsförsäljning gläder Mackmyra
Förslag om gårdsförsäljning  gläder Mackmyra

Borde Mackmyras fyllda whiskyflaskor få säljas vid fabriken? Ja, om Jordbruksverket får bestämma så borde producenter av alkoholhaltiga drycker få sälja sina varor på plats.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Skattebefrielse ska lyfta miljöbilarna
Skattebefrielse ska lyfta miljöbilarna

Trots minskad försäljning av miljöbilar kommer inte den skrotade miljöbilspremien att återuppstå. Skattebefrielse i fem år är bättre anser näringsminister Maud Olofsson.

Läs hela artikeln i SvD


Njut av Landsbygdens skafferi...
Bär-boosta nu! - så håller energin hela hösten!

Fruktträden dignar, buskarna bågnar och skogen är full av blåbär och lingon. Nu är allra bästa tiden att frossa i nyttiga bär. Maxa vitaminintaget och stärk ditt immunförsvar redan idag, så är du bättre rustad för höstens influensa-attacker.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Experimentlustan stor trots sommarvärmen
Experimentlustan stor trots sommarvärmen

Upplevelseturism med vetenskap som tema går hem hos barnfamiljer. Det visar sommarens succe på Laxön i Älvkarleby där Science Center slagit besöksrekord.

Läs hela artikeln och se inslaget på SVT Gävle/dala

Hällbo-boa riskerar nedläggning
Hällbo-boa riskerar nedläggning

Efter tio år är det över.Ekonomin går inte ihop och nu kan Hällbos lanthandel läggas ner. - Det är med blandade känslor vi gör detta, säger Inge Cedergren, styrelsens ordförande.

Läs mer på Hela Hälsingland.se

Show i Wallmans-stil
Show i Wallmans-stil

I alltför korta shorts, stövlar, keps och gubblinne arbetar Anders Callmyr på Långnäsparken. Arbetskläderna är föga smickrande, men just denna kväll sitter de som pricken över i.
För 17:e säsongen i rad showar personalen för gästerna, i bästa Wallmans-stil, under det så kallade Tisdagsnöjet.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Dags för höstmarknad
Dags för höstmarknad

För 51:a året i rad är det nu dags igen. I helgen, med start på fredag, går höstmarknaden igång och redan i måndags började knallarna gästa Kolgården på Långnäs i Bollnäs.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Rockstugan håller öppet husRockstugan håller öppet hus

På onsdagen var det Arbrå Hemslöjdsförenings tur att visa upp sina hantverkare under den årliga linveckan. På plats på Gästgivars i Vallsta fanns slöjdare som täljde, knypplade, sydde och flätade mattor med mera.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Äntligen har man saker börja fatta, hur man detta Matlandet skall ratta..Läs mer på Dyng-Bengts blogg

Äntligen har man saker börja fatta, detta hur man Matlandet skall ratta... Detta är vad landsbygden behöver, om vi inte bara skall odla klöver... Mat och dryck dom hör ihop på något vis, på detta kommer landsbygden att ge bevis... Om nu våra varumärken skall slå, då behövs den här hjälpen som ni kan förstå... Kul att ni nu börjar tänka rätt, landsbygden kommer att utvecklas på detta sätt...

Lantgårdar kan få sälja eget vin och öl Nyheter Aftonbladet:

"Försäljning av öl och vin från lokala gårdar på landsbygden får oväntat stöd. Jordbruksverket ger tummen upp. - En av Jordbruksverkets viktigaste arbetsuppgifter är ju att verka för en bättre utveckling av landsbygden i Sverige, säger Harald Svensson vid myndigheten till Sveriges Radio"

Grön idé från djur till butik
Grön idé från djur till butik

Närproducerat kött i Norra Åbyggeby

I slutet av september slår Lars-Erik Hillbom upp portarna till sin nya gårdsbutik Knaperboden.När Lars Erik Hillbom, eller "Larsa" som han kort och gott kallar sig, slutade som mjölkbonde för fem år sedan ville han ha något annat att göra. En ny utmaning att, bokstavligt talat, sätta tänderna i utan att behöva göra sig av med sina djur. Tankarna landade på att bli köttproducent.

Läs mer i GD

”En ko kan inte veta”
"En ko kan inte veta"

Nya rön om djurens intelligens gör att människan blir mer och mer som ett djur bland andra. Det gör att vi måste ta större hänsyn till djuren, men förändrar inte det faktum att människan har ätit kött i 200 000 år, anser Åke Rutegård, vd för kött- och charkföretagen.

Läs hela artikeln i SvD

"Måste visa hänsyn"

Människan har alltför länge struntat i djurens förmågor och känsloliv. Men i ljuset av klimatkrisen har vi blivit mer mottagliga för forskarrön som gör det jobbigare att äta kött. Författaren och djurrättsdebattören Lisa Gålmark spår att fler kommer att slänga köttbojorna.

Läs mer i SvD

Veterinärer vill stärka djurskyddet

De nya forskningsrönen om smarta får och grisar som SvD skrivit om måste in i den nya djurskyddsutredningen, kräver Veterinärförbundets djurskyddsansvarige Johan Beck-Friis.

Läs mer i SvD


Fågel och fisk i jakten på turister
Fågel och fisk i jakten på turister

Kjell Holmqvist är nyss hemkommen från en tur med turister till Björns fyr utanför Fågelsundet. Han är en av få i Tierps kommun som försöker leva på naturturism. - Turismen ger väl ungefär hälften av min inkomst. Men jag hoppas kunna utöka i framtiden, säger han.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Vi campar allt mer på hemmaplan
Vi campar allt mer på hemmaplan

Rose-Marie Blom och Karin Gunnarsson från Uppsala är två av de semesterlediga svenskar som denna sommar valt att förlägga sin semester på en camping. De har precis packat upp och installerat sig i stugan på Rullsands camping. Nu sitter de i solen utanför stugan med varsitt glas vin och slappnar av.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Galen ko i Övertorneå
Galen ko i Övertorneå

En galen ko har satt skräck i folk i Övertorneå.

Polisen fick larm under måndagskvällen om att den ilskna kossan rymt från sin hage och stångat ägarens bil. Denne försökte förgäves fånga in henne men kon stångade allt som kom i dess väg och ägaren fick ta till flykten.

Läs hela artikeln i SvD

Vi på landsbygden som sitter bakom ratten, får nog fortsätta att betala in drivmedelsskatten...Läs mer på Dyng-Bengts blogg

Vi på landsbygden som sitter bakom ratten, får nog fortsätta att betala in drivmedelsskatten...


Det finnes forfarande dom som lever efter en annan bibel, i USA kommer man att köpa bensinbilar utan tvivel... Det är nog bra att övergången tar sin lilla tid, kanske vi först skall gå över till hybrid... hos experterna det pratas mest om diesel och etanol, hur vi nu skall få det att räcka med vår alkohol... Men enligt vår regering skall den finnas landet över, men på landsbygden vi ej den behöver... Som en plåga genom landet detta bara skär, lägger ner och ställer till besvär... Här kommer vårat svar, vi vill ha våra mackar kvar... Bensin, diesel och vinkraftsel, på detta ser vi inget fel... På landet måste vi ju diesel ha, annars funkar traktorn inge bra... Om jag väntar ett tag till, en el-bil jag köra vill... Men som vanligt så har man inte ekonomin, man får fortsätta köra på bensin... Vi på landsbygden som sitter bakom ratten, får nog fortsätta att betala in drivmedelsskatten...

Bensinbilen snart död Bil Aftonbladet:

"Nu vill svenska folket ha diesel och etanol Bensinbilen kippar efter andan. I dag är bara var tredje såld bil bensindriven. - De bilar vi är vana vid är på väg att försvinna, säger bilförsäljare Fredrik Dungmar."

Tomas Röststarke blev hövding i Vallsta...


Tomas Röststarke blev hövding i Vallsta...


Ledin fick nytt namn på vikingafest "Det finns mycket viking i Tomas." Bjöd på Ledinklassiker på munspel. Häng med till Vallsta! Se klippet på Expressen

Orhalla över för i år - oklart om fortsättning

Nu är alla fyra Orhalladagarna slut. Arrangören Kajsa Lönn summerar dagarna och avslutningskvällen med Tomas Ledin.- Tomas Ledin var så jäkla bra, det var absolut det bästa vi har haft här och han fick med sig publiken redan efter andra låten. Man märkte knappt att det regnade, säger hon

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Biodieseln tar upp kampen mot etanol
Biodieseln tar upp kampen mot etanol

I skuggan av etanol tillverkas biodiesel runt om i landet. Få producenter har hittills valt att ­satsa på produktion men marknaden växer och miljoninvesteringar i biodiesel­anläggningar ökar.

Läs hela artikeln i SvD

Tillverkar drivmedel i ladan

Fett från OLW:s snackstillverkning blir till drivmedel i en gammal lada i Värmland. Lantbrukaren Stefan Herminge satsar nu på biodieselproduktion efter att lönsamheten från mjölkkorna minskat radikalt. Men trots att nästan hela produktionskedjan är lokal, är intresset för produkten lågt i Sverige.

Läs hela artikeln i SvD


Vad skall vi med bönder till, när vi kan köpa maten på Ica när vi vill...Läs mer på Dyng-Bengts blogg

Tänk att det tog så långtid att hitta denna sida, skäms på alla som låter djuren lida... Tänk då vad bra att kunna gå till gårdsbutiken, där blir djuren ej besviken... Där är husse och matte så rar, de djuren kärlek alla dar... Här skall slås ett slag för den närproducerade maten, där vet man vad man får på faten... Men det är klart vad skall vi med bönder till, när vi kan köpa maten på Ica när vi vill...

Så smarta är djuren du äter Nyheter Aftonbladet:

"Grisar gillar att spela tv-spel De gillar att spela tv-spel och ställas inför utmaningar. De får vänner och fiender och känner oro inför framtiden. Och vi föder upp dem för att äta upp dem. Är det dags att tänka om?"

Djuren som blir vår mat smartare än vad vi trott

Får som klarar labyrinter och minns ansikten i åratal, grisar som spelar TV-spel och kor som oroar sig för framtiden. De senaste årens forskning avslöjar att djuren vi äter upp är mycket smartare än vad vi förstått.

Läs mer i SvD


Hur smart är maten?

"Fårskalle" och "dum som en ko". De djur vi äter har alltid utpekats som särskilt korkade. Nu har brittiska och amerikanska forskare visat att vi kraftigt underskattat djurens förstånd. Men hur smarta är egentligen djuren?

Läs mer i SvD

RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter