Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 26 Maj 2009Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 26 Maj 2009

Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen! .

Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .

Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg .

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 26 Maj 2009. Det börjar 22,50 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna... .

08.00 - 08.30 tisdag 26 maj 2009

Byskolorna kan få leva vidare
Byskolorna kan få leva vidare

I dag fattas ett viktigt beslut kring de tre nedläggningshotade byskolorna i Laholm. Det omstridda tjänstemannaförslaget om att lägga ned byskolorna i Ysby, Hishult och Genevad ligger på bordet när politikerna i barn- och utbildningsnämnden sammanträder i dag.


 "Vi lägger inte ner den här frågan"

Läs hela artikeln i SR Halland

Svenskar turistar gärna på landet
Svenskar turistar gärna på landet

Det finns stora möjligheter för svenska bönder och landsbygdsföretagare att satsa på turism. Det är Sverige och landsbygden som drar, inte den dåliga kronkursen. Den slutsatsen drar LRF av en ny opinionsundersökning.

Läs hela artikeln i Tidningen ATL


LRF-stämman 2009: Pumplag leder till mackdöd
LRF-stämman 2009: Pumplag leder till mackdöd

LRF Norrbotten vill att pumplagen ska omarbetas för att hindra mackdöden på landsbygden.
Men stämman trodde inte att det var rätt väg att gå, när frågan diskuterades på förmiddagen.

Läs hela artikeln på Land Lantbruk


EU: Steg framåt för jordbruksförenklingar
EU: Steg framåt för jordbruksförenklingar

EUs projekt att förenkla jordbrukspolitiken tog i veckan ett steg framåt. Jordbruksministrarna ställer sig bakom kommissionens rapport från i mars och uppmanar till höjt tempo i arbetet med att minska regelkrånglet.

Läs hela artikeln i Land Lantbruk


Byskolorna kvar och ett stadshus att vara stolt över
Byskolorna kvar och ett stadshus att vara stolt över

33 löften till Sandvikenborna efter Vision 2025

Byskolorna kvar, bättre luft i bussarna och ett stadshus som invånarna slipper skämmas över.
Det blir tre konkreta resultat av de drygt 2 000 synpunkter som Sandvikenborna lämnade in under visionsprocessen.
De kommunala nämnderna och styrelserna har lyssnat på folket och redovisade i går en åtgärdslista med 33 punkter.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Var femte gris får svåra skador
Var femte gris får svåra skador

Inte bara danska grisar behandlas illa. Var femte svensk gris har plågsamma skador som ger anmärkning vid slakten. Orsaken är att uppfödarna snålar med halmen på det hårda betonggolvet. Nu anser djurskyddsexperter som SvD talat med att branschen måste agera eller sluta hyckla om de glada svenska grisarna.

Läs hela artikeln i SvD

Turismen lyfter med svag krona
Turismen lyfter med svag krona


I år blir det ytterligare ett rekordår för svensk turism. "Vi väntar oss en omsättning på samma nivå som under rekordåret i fjol, då tillväxten var 4 procent", säger Jan Lundin, vd för Rese- och turistnäringen i Sverige. Det är privatturister och utlänningar som ökar, medan affärsresenärerna minskar.

Siffrorna för i fjol är inte klara ännu, men man vet att turistbranschens omsättning blev drygt 245 miljarder kronor. Det var en ökning med cirka 4 procent från året innan. Hittills i år pekar allt på att det blir ett minst lika bra år som i fjol, trots lågkonjunkturen. Kronans krasch gör att svenskarna semestrar hemma och att utlänningarna dras till Sverige. Speciellt danskar, norrmän och tyskar kommer i allt större antal.


"Vinterturismen i Sverige har heller aldrig upplevt en så bra säsong som i år.Skidturismen har stått sig väldigt väl", säger Mathias Lindström, marknadsdirektör på Skistar, som driver skidanläggningar i både Sverige och Norge. Mer specifik än så är han inte eftersom Skistar är börsnoterat och inte släpper vintersiffrorna förrän i juni.

Mathias Lindström säger att fjolårets och årets tillströmning av vinterturister redan syns i bokningarna för säsongen 2009-2010. Hela turistbranschen har stora förväntningar på det innevarande året. Den senaste undersökningen visar att 65 procent av företagen är väldigt optimistiska och endast 8 procent negativa. Hela 80 procent säger att de inte planerar några personalnedskärningar.


Föreningen Rese- och turistnäringen i Sverige, RTS, har de senaste åren arbetat hårt med att försöka locka investerare till branschen. I går hölls en kapitalmarknadsdag i Stockholm med cirka 200 turistföretagare och ett femtiotal investerare.

"Det handlar om att investerarna vill investera, men att de inte riktigt har hittat objekt. På kapitalmarknadsdagen vill vi hjälpa turistföretagen att nå ut", säger Jan Lundin.


Urban Karlström, statssekreterare på finansdepartementet, kallar turistbranschen för en vinnare och påminner om dess vikt räknat i exportvärde.


"Med cirka 90 miljarder kronor i exportvärde är turistbranschen något större än järn och stål", säger Urban Karlström, som också förklarar att han vill införa euron, trots att den svaga kronan varit till nytta det senaste året.

Bland de turistföretag som har plockats ut som attraktiva investeringsprojekt att visa upp fanns bland annat Fjällhotellet Lofsdalen, Idre Golf Ski & Spa, Briggen Tre Kronor, Klövsjö Panorama och Öjeberget Hotell & Spa Järvsö.


Enligt Anna Hammarberg, som ansvarar för turisminvesteringar hos statliga Invest in Sweden Agency, är trenden bland utländska investerare som vill in i Sverige just tunga miljardinvesteringar i fastigheter och byggen av semesteranläggningar.


"Bland de mindre investeringarna finns livsstilsentreprenörer som köper ett vandrarhem eller en campingplats. Eller aktivitetsbolag, som det franska hundslädesföretaget som flyttade verksamheten från alperna till Sälen. Eller resebyråer", säger Anna Hammarberg.


Källa: Dagens Industrilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer på Region Gävleborgs Hemsida


Bollnäs femma i campingtest
Bollnäs femma i campingtest

Campingen på Långnäs i Bollnäs hamnar på femte plats i en test med 15 campingfavoriter från olika delar av landet i Aftonbladets nya husvagns- och campingbilaga.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Tony Warren hyllar Daniel och Victoria
Tony Warren hyllar Daniel och Victoria

Konstnären Tony Warren i Ockelbo vill hylla kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings kärlekssaga.
Det gör han med ett konstverk där kronprinsessan gestaltas av ett äpple och Daniel av en kudde.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Carola öppnar Handelsträdgården igen
Carola öppnar Handelsträdgården igen

Två år efter att Handelsträdgården slog igen är växthusen proppfulla av blommor igen. Carola Grip är ny ägare och hon har många nya idéer för verksamheten.
- Det var så många som saknade den så det kändes helt rätt, säger Carola Grip

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Tusentals väntas komma till skoldebatt
Tusentals väntas komma till skoldebatt

De högaktuella nedskärningarna inom skolan debatteras på onsdag. Föräldrar och andra intresserade får då chansen att ställa egna frågor direkt till de ansvariga politikerna under en debattkväll på Bolaget som Radio Sandviken tagit initiativet till.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Var tredje väljare har inte bestämt sig
Var tredje väljare har inte bestämt sig

En tredjedel av väljarna kan inte uppge vilket parti de tänker rösta på i valet till EU-parlamentet om två veckor. Det visar SvD/Sifos senaste opinionsundersökning. Resultaten präglas av stor osäkerhet och förmodligen väntar stora svängningar i sympatierna.

Läs hela artikelni SvD


Virus riktat mot Google sprids snabbt
Virus riktat mot Google sprids snabbt

Ett datavirus med namnet Gumblar sprider sig nu snabbt på nätet. Det upptäcktes i förra veckan men har nu modifierats och blivit mer effektivt. En del experter ser Gumblar som det största säkerhetsproblemet på Internet för närvarande, enligt tidningen the Guardian.

Läs hela artikeln i SvD


Det blåser snålt om vindkraften
Det blåser snålt om vindkraften

VEM VÅGAR SATSA?


Samtidigt som Centerledaren Maud Olofsson säljer ut sin själ till kärnkraftslobbyn möter vindkraften hård kritik från lokala opinioner som tycker att vindsnurrorna är fula, väsnas eller förstör på annat sätt.

Svensk vindkraft har tappat fart enligt statistik från branschorganisationen Svensk vindenergi. I fjol byggdes 134 vindsnurror med en total effekt på 236 MW. I år lär utbyggnaden bara bli på 150 MW.

Den globala finanskrisen och lågkonjunkturen spelar förstås roll. Men det är inte hela sanningen. Att vindenergi­branschen nu upp­lever att det blir svår­are att få fram kapital till investeringar hör också samman med regeringens energipolitik.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Många incidenter i kärnkraftverken
Många incidenter i kärnkraftverken

De svenska kärnkraftverken råkade ut för förhållandevis många incidenter förra året.

Luckor i skyddet i Oskarshamn tyder på bristande säkerhetskultur, anser Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Här är framtidens e-trender
Här är framtidens e-trender

Att sättet vi gör affärer på kommer att förändras i framtiden råder det lite tvivel om, men exakt hur annorlunda kommer den att se ut? Veckans Affärer har listat framtidens sju megatrender.

Läs hela artikeln i e24.se

Länets kommuner utanför EU-kampanj
Länets kommuner utanför EU-kampanj

Gävleborg står utanför den landsomfattande kampanjen Rösta 7 juni som riktar sig specifikt till de unga väljarna. Det är bara Gävleborg och Halland som inte deltar i kampanjen.


 Tobias Tornberg, förstagångsväljare: "Det är ingen som har direkt informerat"

Läs hela artikeln på SR Gävleborg


Mjölkproducenter demonstrerar i Bryssel
Mjölkproducenter demonstrerar i Bryssel


Det fortsatta prisfallet pressar branschen. På måndag demonstrerar de utanför EU-högkvarteret i Bryssel.

-Mjölkpriset är ett europeiskt problem, säger European Milk Board.
-Det måste införas en euoropeisk mjölkpolitik, annars blir det strejk, sägs det vidare.

Källa: LandbrugsAvisen

Läs artikeln i Land Lantbruk


Bättre elmarknad med aktivare kunder
Bättre elmarknad med aktivare kunder

Elköparna är för flata, tycker Energimarknadsinspektionen. Elmarknaden skulle kunna bli bättre om de blev mer aktiva.

Energimarknadsinspektionen tar i sin årsrapport för 2008 elkunderna i örat. Genom att vara alltför passiva hade de det sämre än nödvändigt under 2008.
Konkurrens handlar inte bara om företagens agerande utan beror lika mycket på hur aktiva kunderna är.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Drogmöte med rollspel
Drogmöte med rollspel

Arrangörerna hade hoppats på fullt hus, när föräldrar i Kilafors, Västansjö och Segersta bjöds in till drogformation i Biografteatern häromkvällen.
- Man kan undra om de flesta barn och ungdomar i Kilaforsområdet är provrörsbarn, kommenterade Olle Andersson när han hälsade cirka 30 vuxna välkomna.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Swedbank varnar för kontokapare
Swedbank varnar för kontokapare

Bedragare ringer just nu runt till kunder i Swedbank i syfte att kapa deras bankkonton.

Lämna aldrig ut några koder, manar bankjätten.

I ett meddelande till kunderna som lagts ut på webbplatsen varnar Swedbank för att en eller flera personer ringer runt och försöker lura till sig personliga uppgifter till internetbanken.

"Detta för att kunna göra bedrägliga uttag och transaktioner", skriver Swedbank.

Läs hela artikeln i SvD

Läs arbetarbladet


Årets bönder
Årets bönder

De vill hitta kärleken att ta hem till gården.

I kväll är det dags igen för årets bönder som vill vara med i Sveriges största kontaktannons.

Här är deltagarna i "Bonde söker fru".

De bönder som får flest kärleksbrev kommer med i programmet.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


"Curlingbarn når inte toppjobben"
"Curlingbarn når inte toppjobben"

"Det krävs enormt mycket arbete att nå toppen"

PASSION FOR BUSINESS

En mäktig, mjuk och gärna jämställd man omgiven av smarta gröna ärtor. Kan Jacob vara en Wallenbergare för kvinnorna? "Jag har knappt varit med om att tillsätta en man i en styrelse de senaste åren", berättar han för Passion for Business reporter Åsa Mattson i en intervju.


Läs hela artikeln i e24.se

’Piraten’ vill vara Sveriges Obama
'Piraten' vill vara Sveriges Obama

Vad är egentligen Piratpartiet?

Det kan vara Rick Falkvinges eget enmansgig.

Eller en äkta nätrotsrörelse.

Läs hela artikelni i Aftonbladet


Macken lever
Heja bya-macken!

Edane-borna öppnade eget för att stoppa mackdöden

"En dyster dag i januari gick Edanes bensinmack i graven.
Sörjd av varenda bilburen själ i bygden.
Ännu ett offer för den obönhörliga farsoten mackdöden hade skördats.
Men i går skedde det som ingen vågat hoppas: pumparna brummade igång igen." aftonbladet

Friska takter där det ordnas med eget drivmedel så småbyarna överlever. I Åmot gick Konsum in och räddade kvar bensinpumpar. Affären och macken lever i symbios. Jättarna borde skämmas och bojkottas.

Länk till Dyng-Bengt

 

Här finns servicefrågorna!
Här finns servicefrågorna!

Nu har det statliga ansvaret för frågor som berör tillgängligheten till kommersiell och offentlig service i Sveriges gles- och landsbygder landat hos Tillväxtverket (och när det gäller servicedata och analysverktyg, hos myndigheten Tillväxtanalys). Företagar- och tillväxtperspektiv är nu tydligare än förut.

Konsumentperspektivet är dock fortsatt centralt.
 
Läs mer


Årets Inlandsting hålls på Hotel Toppen i Storuman 28 - 29 maj
Årets Inlandsting hålls på Hotel Toppen i Storuman 28 - 29 maj om turismen och andra aktuella frågor som rör Inlandet


Torsdagen 28 maj

Tinget invigs kl 16.30.
Inlandsbanan AB har ägarråd och årsstämmor hålls för Inlandsbanan AB, Grand Nordic och Inlandskommunerna ekonomisk förening.
På kvällen bjuder Storumans kommun på middag.


Fredagen 29 maj

Förmiddagen ägnas åt den pågående turistiska satsningen och infrastrukturen.
Från lunch behandlas den ekonomiska krisens verkningar för Inlandet, regeringens landsbygdsstrategi och sociala ekonomins roll.
Tinget avslutas 15.30.


Program och anmälan finner du
här


LänsbygDenytt nr 2 ute nuLänsbygDenytt nr 2 ute nu

Aktuellt Nyhetsbrev från Hela Sverige ska leva - Sörmland.


Lite ur innehållet:

 • Ordföranden har ordet
  Saxat ur ordförandens spalt:
  "Nu går vi mot sommar och en ny tid.
  Hela Sverige ska leva-Sörmland!
  Ja, det är vårt nya namn. Vi har så många gånger blivit förväxlade med hembygdsrörelsen, bygdegårdarna ja t.o.m. Länsstyrelsen! Men vi är en fristående organisation som arbetar med landsbygdsutveckling i Sörmland. Vi är en ung organisation som bara funnits i Sörmland sedan 1998. Nu tar vi nya tag. Vi har närmatoss vår riksorganisation namnmässigt för att förtydliga vår samhörighet med  Hela Sverige ska leva!"
 • Nya loggan
  Tävling
  Vägdialog
  Mobilt bredband
  Lokal service?
  Se möjligheter
  Ett leaderliv

Informationsbladet ges ut i pdf-format, läs LänsbygDenytt här


logga blå ny6 (kopia).jpg (47.97kb)

Utveckla ditt landsbygdsföretag!
Utveckla ditt landsbygdsföretag!

Är du företagare på landsbygden och vill utveckla ditt företag?
I så fall ska du söka en högskoleutbildning om företagsutveckling för kvinnor - Himlarand.

Kursen startar våren 2010 och håller på till hösten 2010.


Läs mer här


Kvinnors entreprenörskap
Kvinnors entreprenörskap och utveckling på landsbygden

Projektet består av tre delar som alla handlar om kvinnors företagande på landsbygden.

Många kvinnor har företag, men de är inte alltid synliga i statistiken. Exempelvis finns olika kombinationer av företagande och anställning som inte kommer med i statistiken. Därför består ett av delprojekten av en kartläggning av företag, drivna av kvinnor.


Delprojekt nummer två heter Kvinnors skrivbyrå. Där dokumenteras kvinnors arbetsliv från mitten av 1900-talet och framåt. Det sker i pilotlänen Dalarna, Halland, Västerbotten och Norrbotten.

Himlarand, slutligen, är en distansutbildning där deltagarna studerar dokumentation om företagsamma kvinnor i ett historiskt perspektiv.  Utbildningen sker i samarbete med Högskolan i Halmstad. Tanken är att utbildningen ska resultera i nya företag och utveckling av befintliga företag med guidade turer och berättarvandringar om historiska kvinnor.


Hela Sverige ska leva är projektägare. Jordbruksverket finansierar satsningen som drivs i samarbete med Nationellt Resurscentrum för kvinnor (NRC), Glesbygdsverket, LRF, Hushållningssällskapens förbund, Coompanion, med flera.


Vill du veta mer?

Presentation av projektet


Vi som arbetar inom projektet

 Inger.jpg (1.64mb)


Projektkoordinator
Inger Karlsson är landsbygds-utvecklare i Falkenbergs kommun, fyrbarnsmamma och nybliven farmor.

Inger sitter i styrelsen för både Hela Sverige ska leva och Läns-bygderådet i Halland. Förutom det är hon även styrelseledamot i Nyföretagarcentrum i Halland, Falkenberg turist och Nationellt resurscentrum för kvinnor, NRC.


Siv.jpg (73.86kb)


Projektledare, kartläggningen

Siv Lindén är ledamot i Länsbygde-rådet i Jönköping och verksam-hetsledare för Regionalt kvinnligt resurscentrum i Jönköpings län.


På bilden är Siv i Eger i Ungern på väg att träffa kollegor från Tyskland, Frankrike och Lettland. Syftet med mötet var att ta fram en Europeisk utbildningsmodell för kvinnor i familjeföretag inom Leonardoprojektet "Co-Entrepreneurial Women in small and medium-sized enterprises".


Vindraftjätte klagar på svensk energipolitik
Vindraftjätte klagar på svensk energipolitik

Världens största vindkraftstillverkare, danska Vestas Wind System, klagar i ett brev till näringsminister Maud Olofsson på det svenska systemet med gröna elcertifikat.

De gröna elcertifikaten, som infördes för sex år sedan, ersätter det gamla systemet med direkta bidrag till förnybar elproduktion.
Producenter av förnybar el, till exempel vindkraft, småskalig vattenkraft och kraftvärme baserad på biobränslen, får ett elcertifikat av staten för varje megawattimme el som produceras.

Lågt pris på elcertifikat
Alla elbolag måste sedan köpa en viss mängd elcertifikat i proportion till hur mycket el de säljer. Den kostnaden läggs på kundernas elräkning och har hittills motsvarat några öre per kilowatt.
Priset på elcertifikaten sätts på den öppna marknaden där priset varierar efter tillgång och efterfrågan.

Just nu är det överskott på elcertifikat eftersom efterfrågan på el gått ned och elbolagens kvotplikter är fyllda. Med överskott på elcertifikat går priset ned och producenterna av förnybar el får mindre intäkter.

Svensk Vindenergi har också skickat brev till Maud Olofsson i samma ärende som Vestas.

Källa: Ny Teknik

Läs hela artikeln i Land Lantbruk


Nytt hopp för Flästa Källa
Nytt hopp för Flästa Källa

Ledningen för Flästa Källa AB har fått nytt hopp om tillstånd för sin planerade mineralvattenanläggning utanför Arbrå.
- Nya fakta har kommit fram om marken i området, säger miljö- och byggnämndens vice ordförande Bo Lindgren (S) efter tisdagens beslut att ärendet ska tas upp till ny prövning.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Björn Mårtensson tar semester
Björn Mårtensson tar semester

Det blev rätt hårda tongångar då centerns fullmäktigegrupp möttes på måndagskvällen. Björn Mårtensson fick bland annat svara på frågan varför poliserna måste bryta sig in i hans bostad.
Björn Mårtensson har nu kommit överens med det lokala centerpartiet att ta semester med start nästa vecka.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Björn Mårtensson tar ledigt

Björn Mårtensson tar nu semester från sitt jobb som kommunalråd i Ovanåkers kommun. Enligt Mårtensson har det varit tre oerhört jobbiga veckor efter avslöjandet att han hade kört bil berusad och nu väljer han att ta ledigt.


Läs hela artikeln i SR Gävleborg

 Björn Mårtensson: "Jag känner mig väldigt sliten"


Glöm posten - gå till biblioteket
Glöm posten - gå till biblioteket

I dag börjar EU-valet på allvar

Glöm poströstningen. Nu är det biblioteksröstning som gäller. Från och med i dag kan du rösta i EU-valet på ett bibliotek nära dig.

Läs hela artikeln i GD

Klartecken för del ett av whiskybyn
Klartecken för del ett av whiskybyn

Mackmyra Whisky AB har fått bygglov för ett whiskylager i Västra Kungsbäck.
Det är första delen av den stora satsning whiskyproducenten vill göra i området.

Whiskylager. Den nya lagerbyggnaden som nu har fått bygglov ska stå klar efter årsskiftet. Lagret ska vara övertäckt med ett metertjockt jordlager för att hålla en lagom temperatur. I huvudbyggnaden ingår en besöksdel och de små "vindskuporna" är ventilations- och ljusinsläpp. På bilden är lagret mer utbyggt än vad bygglovet nu tillåter.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

En Spänn vill inte dela datasal
En Spänn vill inte dela datasal

Perslundaskolan ska dela datasal med Komvux - det riskerar att gå ut över skoltidningen En Spänn. Det befarar redaktionen, som protesterar mot planerna.
- Det kommer att bli svårare att jobba med tidningen, säger chefredaktör Hannah Malmström.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Regeringen skjuter sönder Ipred
Regeringen skjuter sönder Ipred

Ipredlagen kommer att bli helt verkningslös när regeringen genomför sin nya datalagringslag till nyår. "Regeringen har gjort en tavla. Ipred skjuts i sank", säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Läs hela artikeln i Svd


Fortum satsar på vattenkraften
Fortum satsar på vattenkraften

Fortum satsar 3,8 miljarder kronor under 2009-2013 för att öka säkerheten och kapaciteten i vattenkraftverk. Bland annat ska en ny kraftstation byggas i Eldforsen, Dalälven, som fördubblar kraftverkets kapacitet. En ny anläggning ska ersätta den gamla från 1907 i Frykfors, Norsälven, enligt ett pressmeddelande. Bolaget ska också höja säkerheten för dammen i Halvfari, Ljusnan.

Läs hela artikeln i SvD


Vattenfall satsar på vindkraft
Vattenfall satsar på vindkraft

Vattenfall ska satsa 1,5 miljarder kronor på att bygga vindkraftparken Stor-Rotliden i Åsele kommun, enligt ett pressmeddelande. Det blir Vattenfalls största vindkraftsatsning på land. Parken kan börja byggas redan i sommar och tas i drift nästa år.

Läs hela artikeln i SvD


Fond främjar fildelning
Fond främjar fildelning

Inför en upphovsmannafond. Då skulle artister och författare bli angelägna om att sprida sina verk på nätet och fildelning skulle kunna avkriminaliseras. Det föreslår Sören Wibe och sex andra EU-parlamentskandidater från Junilistan.

Läs hela artikeln i SvD


Pirate Bay-domare i hovrätten byts ut
Pirate Bay-domare i hovrätten byts ut

Var också med i upphovsrättsförening

Den nytillsatta hovrättsdomaren Ulrika Ihrfelt, som skulle avgöra misstänkt jäv i Pirate Bayrättegången, byts ut.

Det blev nyligen känt att hon, precis som den tingsrättsdomare som misstänks för jäv, varit med i en upphovsrättsförening, skriver Svenska Dagbladet.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Läs hela artikeln i SvD


PENSIONS- UPPRORETPENSIONS- UPPRORET

Mindre pengar för en miljon nästa år


Det mullrar bland våra svenska pensionärer.

Nu hotar de med röststrejk om deras krav inte uppfylls.

- Kalla det en pensionärsrevolution, säger Egil Johansson, 80.

Läs hela artikeln på Aftonbladet


Med rätt cv fixar du drömjobbetMed rätt cv fixar du drömjobbet

Jobbjägaren Jenny-Mariah fick supertips från coachen

Här får Aftonbladets jobbjägare Jenny- Mariah, 24, insidertipsen till det perfekta cv:t.

Det ska ge henne drömjobbet som informatör. - Mitt var jäkligt tråkigt, det blev lite av ett uppvaknande, säger hon.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Här är kandidaterna till EU-parlamentet
Här är kandidaterna till EU-parlamentet

Under sju onsdagar kommer vi att presentera partiernas toppkandidater till EU-valet.

Idag: Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Läs hela artikeln på Aftonbladet


”Det finns mer jobb här”
"Det finns mer jobb här"

Läs om Sara, Robert och Emmy som bor och jobbar i andra EU-länder

Varför jobba i Sverige när det finns 26 andra EU-länder att välja bland?

Så tänkte Sara, Robert och Emmy och flyttade till London, Berlin och Madrid.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


”EU har inga trollspön”
"EU har inga trollspön"

Jobben. Exklusiv intervju med unionens jobbkommissionär Vladimír Špidla

Kan EU hjälpa en sparkad Volvoarbetare i Göteborg till ett nytt jobb?

Kanske inte direkt.

Men blir jag uppsagd i Sverige finns 26 andra länder att söka arbete i.

Nu fortsätter aftonbladet.se sin rapportering inför EU-parlamentsvalet den 7 juni.

I dag tar vi upp den fråga som ni läsare tycker är den tredje viktigaste: Jobben.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 19 Maj 2009
Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 19 Maj 2009

Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen! .

Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .

Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg .

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 19 Maj 2009. Det börjar 22,10 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna... .

08.30 - 09.00 tisdag 19 maj 2009

Pressínbjudan: Bymackarna blir fler – nätverket växer
Pressínbjudan: Bymackarna blir fler - nätverket växer

Bymackarna blir fler - nätverket växer

Nätverket Bymacken fortsätter att samla medlemmar i Värmland. Nu har även bensinmacken i Edane anslutit sig till nätverket och återinvigs som By-mack tisdagen den 19 maj.

Edanemacken är den nionde macken i nätverket By-Macken och den första som är obemannad.

- Att gå med i By-Macken är det enda sättet att överleva, tror jag, säger Lars-Inge Olsson, ägare till Edanemacken.

- Genom att gå samman så kan vi skapa större volymer. Alternativet hade varit att på egen hand skapa kontakter med oljebolagen och det är omöjligt.

Nätverket By-Macken drog igång hösten 2008 och vid starten fanns ett avtal med SÅIFA Värmland AB om drivmedelsleveranser. Offerter finns även från leverantörer av betalpelare och kortinlösensystem, vilket gör att nätverket kan erbjuda sina medlemmar bra priser på dessa funktioner.

Fler servicefunktioner kommer att utvecklas efter hand inom nätverket. Det som diskuteras är exempelvis att upphandla försäkringar, reparationsservice med mera.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är huvudman för nätverket och nu startas ett arbete för att sprida konceptet till andra delar av Sverige.

Välkommen till invigningen vid By-Macken Edane, tisdagen den 19 maj, klockan 10.00.

För mer information, kontakta


Owe Nordling, Hela Sverige ska leva Värmland, tfn 0554-203 06
Lars-Inge Olsson, Edanemacken, 070-665 00 75


Nionde By-Macken öppnar
Nionde By-Macken öppnar

Även bensinmacken i Edane har nu anslutit sig till nätverket By-Macken.

I dag tisdag är det dags för återinvigning och det här är den nionde By-Macken i Värmland.

Läs hela artikeln i NWT

En Spänn i Ockelbo vingklipps
En Spänn i Ockelbo vingklipps

Skoltidningen En Spänn i Ockelbo fick i fredags ta emot två pris på tidningen Expressen för utmärkelsen Sveriges bästa elevtidning på webben. Dagen före fick läraren Ulf Gräsberg veta att tidningens verksamhet kommer att begränsas kraftigt. Både Komvux och Svenska för Invandrare, SFI, ska in i deras redaktionslokal.


 Ulf Gräsberg: "Det ser jag som en omöjlighet"

Läs hela artikeln i SR Gävleborg


Forskarrön blir mer tillgängliga
Forskarrön blir mer tillgängliga

Nu kan landets bönder få direkt tillgång till den forskning som näringen är med och betalar. 1000 projekt blir sökbara på webben.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Mjölkgårdar bildar biogasförening
Mjölkgårdar bildar biogasförening

Tre stora mjölkgårdar i Gäsene, Västergötland, bildade på måndagen en ekonomisk förening i syfte att börja producera biogas.

Bakom föreningen Gäsene Bioenergi står gårdarna Götestorp, Gudmundstorp och Fröstorp. De skulle tillsammans kunna producera omkring 3500 MWh genom att röta den egna stallgödseln, skriver den nybildade föreningen i ett pressmeddelande.

Föreningen har startat projektet Gäsene Biogas som ska utreda förutsättningarna för en ekologiskt hållbar biogasproduktion i området, hitta de bästa tekniska lösningarna samt undersöka marknaden. Projektet finansieras dels av mjölkbönderna själva, dels av EU:s landsbygdsprogram.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Vårstädning i hamnarna
Vårstädning i hamnarna

Bergvikens Motorbåtssällskap vårstädade hamnarna i Bergvik och Vannsätter på lördag förmiddag. Då oljade man in bryggorna, krattade gräsmattor, lagade vägen och rensade badplatsen från löv och grenar.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Bra förutsättningar för fisketurism
Bra förutsättningar för fisketurism

Under söndagens inspirationsdag i Holmsveden gavs många goda exempel på företagsutveckling i glesbygd. Fisketurism har enligt Karl Gullberg på länsstyrelsen mycket goda möjligheter att utvecklas.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

En dröm för bilälskare
En dröm för bilälskare

Sex läckert röda (rosso corsa) en silverfärgad och en vit. Det var en bilkaravan som drog fram i södra Hälsingland på lördagen. Det var svenska Ferrariklubben, Ferraisti Svezia, som förlagt sin årliga vårmönstring till Hälsingland med "start och mål" vid Kilafors Herrgård.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Nystart på Hambologen
Nystart på Hambologen

På lördagen var det något av en nystart för det gamla kultstället Hambologen. Den gamla danslogen som nu är i Bright River Cruisers regi var åter öppen för allmänheten med kaffeservering. Och på gårdstunet hölls det veteranmarknad en allehanda gamla och nya prylar.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Marknaden lockade många
Marknaden lockade många

Den tradionella vårmarknaden Hardreve i Rengsjö lockade ut de flesta Rengsjöbor trots lite kallt och blåsigt väder. Även från angränsande orter kom det besökare.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Mårtensson åtalas
Mårtensson åtalas

Björn Mårtenssons höga promillehalt vid bilkörningen sent på kvällen den 1 maj har nu lett till att åtal väckts.
Med hänsyn till den höga alkoholhalten - 1,5 promille - anses brottet som grovt. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Länkar
Mårtensson riskerar fängelse
Björn Mårtensson lämnar uppdrag
Dämpad Björn Mårtensson
Kommunalrådet Björn Mårtensson erkänner rattfylleri

Polisen stänger i Edsbyn
Polisen stänger i Edsbyn

Edsbyn mister sin nuvarande polisstation snabbare än beräknat. Redan i höst stänger stationen och istället inrättas ett medborgarkontor från och med den 5:e oktober. Edsby-polisens Sven Berg reagerar starkt på detta nya besked från polisledningen.

Det som polisledningen nu håller på att driva igenom, som jag upplever på ett ovärdigt sätt, skapar ingen större grund för att vi ska känna deras stöd i att jobba för att vara engagerade, effektiva och tillgängliga, säger Sven Berg

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Ja till nerläggning av Nybo skola
Ja till nerläggning av Nybo skola

Lokala styrelsen för Öjeskolan och Nybo skola beslöt under majoritet på måndagskvällen att godta ledningens förslag om nerläggning av Nybo skola.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Uranbrytning ska kunna stoppas
Uranbrytning ska kunna stoppas

Kommunens nej ska få vara ett nej. Jakten på uran i bland annat Nianfors ska kunna förhindras. Centerpartiet som nyligen öppnade för att ersätta gamla kärnkraftsverk med nya, föreslår att minerallagen ska ses över.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Obama kräver bränslesnålare bilar
Obama kräver bränslesnålare bilar

USA:s president Barack Obama ska på tisdagen lägga förslag om nya, hårda klimatkrav på bilindustrin för att minska utsläppen av växthusgaser från trafiken. En icke namngiven regeringskälla säger till Reuters att tuffare krav på nya, bränslesnålare personbilar och lättare lastbilar ska minska utsläppen med mer än 30 procent till 2016.

Läs hela artikeln i SvD

Fullt möjligt nå klimatmål
Fullt möjligt nå klimatmål

ENERGIUTMANING Sverige kan minska sina koldioxidutsläpp med 90 procent till år 2050. Det visar ett energiscenario som IVL Svenska Miljöinstitutet presenterar idag. Men det kräver en stor omställning och tiden är knapp, skriver de sex forskarna bakom visionen.

Läs hela artikeln i SvD

Starkt stöd för ny folkomröstning om euron
Starkt stöd för ny folkomröstning om euron

Svenskarna vill ha en ny folkomröstning om euron.

Det visar en ny opinionsmätning från Folkpartiet.

Och tre av fyra vill ha en omröstning inom två år, det skriver i dag Erik Ullenhag, Folkpartiets partisekreterare på DN Debatt.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Allt fler danskar väljer lågprismjölk
Allt fler danskar väljer lågprismjölk

Lågprismjölken står nu för 35 procent av den danska mjölkmarknaden. I finanskrisens spår väljer fler danskar det billigare alternativet i mejeridisken.

Läs hela artikeln i tidningen ATL

Okej att höja E85-priset synkront
Okej att höja E85-priset synkront

Konkurrensverket anser inte att det var ett brott mot konkurrenslagen när bränslebolagen i höstas samtidigt höjde priset lika mycket på E85-bränsle.

En utredning har inte kunnat styrka att konkurrensreglerna överträtts och verket kommer inte att fortsätta granskningen.


Steyr-traktor kan köras på biogas
Steyr-traktor kan köras på biogas

CNH har tillsammans med företaget Lu Power konstruerat en Steyr traktor som kan köras på biogas.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Annica har pratat med djur i 25 år
Annica har pratat med djur i 25 år

Annica Rönnqvist är djurkommunikatör. Hon ser bilder i sitt inre och förnimmer de känslor som djuret förmedlar. Har hunden ont i benet då gör det också ont i Annicas ben när hunden "berättar" om det.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet


Doris vill ha ridvägar till byn och affären
Doris vill ha ridvägar till byn och affären

Nu när Ockelbo gör sig ett namn som en hästvänlig kommun borde man löpa linan ut, tycker Doris Kalliokoski. Hon vill ha ridvägar så att man kan ta hästen in till byn och handla.
- De säger ju "ta din häst och kom till Ockelbo", säger Doris.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Europaparlamentet – inte längre en papperstiger
Europaparlamentet - inte längre en papperstiger

Den gamla föråldrade karikatyren av EU-parlamentet lever fortfarande. Men det är inte längre en tandlös papperstiger, konstaterar SvD:s Rolf Gustavsson som följt hur parlamentet förvandlats till ett maktcentrum som påverkar livet för omkring 500 miljoner européer.

Läs hela artikeln i SvD


”Reglerna har blivit för hårda”
"Reglerna har blivit för hårda"

F-kassans jurist har bytt sida

Efter 33 år på Försäkringskassan bytte han sida.

Nu hjälper Erik Ward de som tar strid mot hans gamla arbetsgivare.

- Kassans regler har blivit alldeles för hårda, säger han.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Sjuk tvingas söka a-kassa
Sjuk tvingas söka a-kassa

Emelie nekas pengar från Försäkringskassan: Jag börjar bli desperat

Emelie, 37, är sjuk, men får inga pengar från Försäkringskassan.

Nu tvingas hon söka a-kassa - trots att hon har ett jobb.

- Det känns helt absurt, säger hon.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Här är Saabs hemliga framtidshopp
Här är Saabs hemliga framtidshopp

SvD har som en av de första fått testköra en prototyp av nya Saab 9-5. Första intrycket: En kanonbil. Men hittar Saab ingen ny ägare når den aldrig marknaden.

Nu ska 9-5 på alla kvalitetsplan svara upp mot klassledarna, Audi A6 och BMW:s 5-serie, men ändå sticka ut och vara Saabunik. Utan att bli för "quirky" som engelsmännen säger. För då säljer den för lite. 9-5:an har med andra ord en stor kostym att fylla.

Läs hela artikeln i e24.se

Varmt Välkomna till Öknadagen i Södermanland den 16 maj
Varmt Välkomna till Öknadagen i Södermanland den 16 maj

En upplevelse för hela familjen. Över 75 utställare från Sörmlands alla hörn kommer att medverka och sälja alltifrån närproducerad mat till trädgårdsartiklar. I vårt växthus finns växter till försäljning. Det finns flera serveringar och caféer inom skolområdet för den som blir hungrig. På vår ridbana kan du titta på olika riduppvisningar, missa inte den roliga stafetten mellan skolans elever och lärare! Du kommer också kunna lyssna på flera olika föredrag bland annat om miljöarbete, i skolans Maskinhall. Ponnyridning, glassförsäljning, prova skjutsimulator och mycket mycket mer!

Vi passar samtidigt på att presentera skolans utbildningsprofiler, i vår Brandstation kan du få information om gymnasiet och träffa lärare och elever.  

Vi hoppas att våra besökare får en stimulerande och avkopplande dag med tillfälle till en rad positiva upplevelser för hela familjen.

Besök Möjligheternas monter, utställningar och seminarier, läs mer

Tid 10.00 - 16.00

Varmt välkomna!

Vägbeskrivning: Öknaskolan ligger ca 2,5 mil norr om Nyköping och ca 8 mil söder om Stockholm. Läs mer


Sveriges svenskaste jobb utlyst
Sveriges svenskaste jobb utlyst

Vill du resa landet runt? Äta god mat, besöka sevärdheter och delta i upplevelser? Bakom jobbannonsen står Svenska Turistföreningen (STF), som vill ha hjälp att visa upp Sverige.

Läs hela artikeln i GD

Drömmen kan bli en bra affär
Drömmen kan bli en bra affär

Drömmen om en egen gård lever stark. Just nu är det extra många som längtar efter att äga marken under fötterna. I orostider kan en gård visa sig vara en tryggare och mer lönsam affär än att ha pengarna på börsen.

Tre av tio svenskar drömmer om ett Bullerbyliv på landet, men att äga en lantbruksfastighet kräver mer än keps och nya stövlar.

Läs hela artikeln i SvD


Det blir dyrare mil för den som kör bil
Det blir dyrare mil för den som kör bil

Bensinpriset åker upp rejält lagom till semestertider. Och bedömare uppmanar bilisterna att ha priskoll i sommar.

Det blir allt dyrare att tanka bilen. Sedan januari har priset på bensin gått upp med 23 procent.

Bensinpriset nådde nytt årshögsta på fredagen efter att de ledande bensinbolagen höjde priset med 10 öre per liter till 12:39 kronor. Dieselpriset är oförändrat på 11:29 kronor.

Läs hela artikeln i DN


Bredbandsbolag ska tvingas spara användaruppgifter
Bredbandsbolag ska tvingas spara användaruppgifter

Läckt lagförslag om datalagring

Ett nytt lagförslag signerat Beatrice Ask kan tvinga internetleverantörer att spara kunders ip-adresser i minst sex månader.

"Det strider mot grundlagen", skriver Piratpartiet på sin hemsida.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Mårtensson misstänks för grovt rattfylleri
Mårtensson misstänks för grovt rattfylleri

Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) misstänks för grovt rattfylleri. Det står klart efter att provsvaret från Statens kriminaltekniska laboratorium nu har kommit. Analysen visar att Mårtensson satte sig bakom ratten med en alkoholhalt om minst 1,5 promille i blodet.


 Förundersökningsledare Sven Lind: "Ärendet skickas vidare till åklagarmyndigheten"


 Björn Mårtensson: "Jag är inte förvånad över promillehalten" (Fokusintervju)

Läs hela artikeln i SR Gävleborg

Mårtensson riskerar fängelse


Kommunalrådet Björn Mårtensson har gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Han hade 1,5 promille i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0. Det visar det provsvar som nu har kommit från Statens kriminaltekniska laboratorium.


Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Länkar
Eklund: Politisk baksmälla efter festen?
Mårtensson kan få fängelse för rattfylleri
Dämpad Björn Mårtensson
Kommunalrådet Björn Mårtensson erkänner rattfylleri


Få vill ta över efter fyrtiotalisterna
Få vill ta över efter fyrtiotalisterna

Småföretagen och jobben i Gävleborg kommer att drabbas ännu hårdare när fyrtiotalisterna går i pension under de närmaste åren. Anledningen är att det är ont om folk som vill ta över företagen efter de blivande pensionärerna.


 Thomas Wanke, Företagarna: "Jag ser en stor fara"

Läs hela artikeln i SR Gävleborg


SWEBO Bioenergy får in 15 miljoner för expansion
SWEBO Bioenergy får in 15 miljoner för expansion


Svenska SWEBO Bioenergy, som säljer klimateffektiva bioenergisystem baserat på bl a gödsel eller flis, tar in 15 miljoner kronor (1,44 miljoner euro) i expansionskapital från Sustainable Technologies Fund och Norrlandsfonden.

Företagets högeffektiva bioenergiprodukter är ett resultat av över 30 års erfarenhet och börjar nu på allvar få genomslag på internationella marknader. Flertalet av produkterna har utvecklats i ett nära samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Den internationella expansionen inleddes på allvar under hösten 2008 bland annat genom ett samarbetsavtal med Nordamerikas största pelletsproducent, New England Wood Pellets, NEWP.

- Vi har en verifierad teknologi för effektiv förbränning av biobränslen med av allt från pellets och flis till mer svårhanterliga avfallsprodukter från jord- och skogsbruk, exempelvis hästgödsel. Vår verksamhet ligger rätt i tiden både miljömässigt, ekonomiskt och politiskt, men för att vi ska kunna expandera och implementera våra produkter på nya marknader krävs finansierig. För att bli stora på exempelvis USA-marknaden behöver vi en lokal närvaro vilket den nya kapitalinjektionen kommer att användas till, säger Bertil Engman, VD på SWEBO Bioenergy.

Källa: SWEBO Bioenergy

Läs artikeln på Land Lantbruk


Elpriset spås sjunka
Elpriset spås sjunka


Det mesta tyder på att elkonsumtionen kommer att minska ytterligare framöver vilket bland annat beror på att fler stora företag än normalt kommer att hålla semesterstängt under industrisemestern och många går ner på fyra dagars veckor.

Det bidrar till att den låga hydrologiska balansen (tillgång till vattenkraft) uppvägs vilket i sin tur håller elpriset nere. Därför fortsätter vi att rekommendera rörligt elavtal till våra privatkunder och räknar med att maj blir ännu en månad när det rörliga elpriset sjunker.

Källa: Telge Energi


Scan säljer skinka som filé
Scan säljer skinka som filé

Inför årets grillsäsong har Scan tagit in en ny detalj i sitt sortiment, ädelfilé. Men att kalla en del av skinkan för filé tilltalar inte alla. Wolter Stackelberg i Edsbruk reser ragg mot att Scan säljer ädelfilé, ett köttstycke utskuret ur skinkan.
- Skinka är skinka och filé är filé. Så är det bara, säger han.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Samarbete bra grund för hästföretagen
Samarbete bra grund för hästföretagen

Samarbete i stället för konkurrens är modellen för två nya, unga hästföretagare i Västra Götaland. Samma syn på människor och hästar gör att de fungerar bra tillsammans.

Läs hela artikeln i ATL


Hälsingegårdarnas världsarvsansökan omarbetasHälsingegårdarnas världsarvsansökan omarbetas

Expertorganet ICOMOS har nu gjort sin bedömning inför UNESCOs beslutsmöte i Sevilla i juni. Deras rekommendation innebär att ansökan behöver omarbetas. Blir beslutet som ICOMOS rekommenderar kommer processen med omarbetningen att påbörjas direkt. Av alla de nominerade objekten från hela världen som kommer upp för beslut i Sevilla i år, har endast en dryg tredjedel fått rekommendationen att föras upp på världsarvslistan.


- Vi hade hoppats på ett annat besked, men ICOMOS har på inget vis avfärdat Hälsingegårdarnas möjlighet att tas upp på världsarvslistan vilket är positivt, säger landshövding Barbro Holmberg. Och inget världsarv har blivit sämre av att vänta, tillägger hon. Det ICOMOS vill är att ansökan ska spetsas ytterligare, urvalen av områden ses över, den jämförande analysen fördjupas och att beskrivningen av den kommande förvaltningen utvecklas.

- Hälsingegårdsarbetet kommer att fortsätta med full kraft, säger styrelseordföranden Björn Mårtensson. Arbetet går vidare på den inslagna vägen med att stärka hälsingegårdarna som lokal och regional resurs, sprida information och gemensamt fira vårt kulturarv på Hälsingegårdarnas Dag den 8 juli. Se vidare hemsidan http://www.halsingegardar.se/.


För information kontakta:

Lena Landström, Länsantikvarie, mob. 070-370 36 19
Ingela Broström, Byggnadsantikvarie, mob. 070-585 12 62


För ytterligare kommentarer kontakta:

Barbro Holmberg, Landshövding,
mob. 076-769 13 20

Björn Mårtensson,
Styrelseordförande för projektet Hälsingegårdar - världsarv och utveckling, mob. 070-568 30 52

Läs mer på Lst X


Nya tag för världsarv
Nya tag för världsarv

Pär Forssell ägare till Erik Andersgården, en av Hälsingegårdarna på världsarvslistan, är inte förvånad över senaste beskedet.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Länkar
Projektet måste visa resultat även utan världsarv
Världsarvsansökan behöver omarbetas

Skolor i Norrbo och Mo hotade
Skolor i Norrbo och Mo hotade

Två skolor i kommunen hotas av nedläggning. Lärande- och kulturnämnden i Hudiksvall har föreslagit att Norrbo skola och Mo skola avvecklas 2010.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Semester på hemmaplan
Semester på hemmaplan

På den här sidan har SvD samlat resereportage, guider och tips om Sverige.


EU-beslut ger energitips i bostaden
EU-beslut ger energitips i bostaden

Väljarna tycker att klimatfrågan är viktigast i EU-valet. Här har EU-parlamentet också mycket makt. Den stora skillnaden mellan partierna är synen på klimatåtgärder i utvecklingsländer.

Läs hela artikeln i DN

EU-valet och Europa 2009


Ville inte varsla - vd sade upp sig

Ville inte varsla - vd sade upp sig

Verkställande direktören på verkstadsföretaget Örnalp Unozon i Örnsköldsvik tyckte att företaget varslat tillräckligt. 25 man hade redan sagts upp. När ytterligare 35 man skulle varslas vägrade vd Mats Melbin göra detta och sade upp sig själv.

Läs hela artikeln i E24.se

Läs mer


Undersökning: Piratpartiet mot EU-parlamentet

Undersökning: Piratpartiet mot EU-parlamentet

Professorn: Tajmingen är optimal för deras del

Piratpartiet kan komma att få en plats i EU-parlamentet.

Det visar en opinionsundersökning som Novus genomfört på uppdrag av TV4 Nyheterna.

- Tajmingen är optimal för deras del, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Vi gläntar på dörrarna för Wij Trädgårdar årgång 2009.Vi gläntar på dörrarna för Wij Trädgårdar årgång 2009.

Hela nyhetsbrevet även på webben:
http://www.wij.se/default.asp?HeadPage=353&SubPage=131

Nyhetsbrev 98 14 maj 2009 (pdf) 

Äntligen dags för sommarsäsong 2009
 
Vi gläntar på dörrarna för Wij Trädgårdar årgång 2009. 
Nu öppnar vi för helgöppet lördagar och söndagar kl 11-16.
Ät gott eller ta en fika i Wij Trädgårdskök.
Wij Trädgårdshandel har gåvor för alla tillfällen.
Från den 6 juni är det öppet varje dag hela sommaren förutom Midsommarafton.
Välkommen till Ockelbo!
 
 
Vad är nytt på Wij Trädgårdar i år?
 
Det finns många anledningar att besöka Wij Trädgårdar - år efter år. Här kommer ett urval av händelser och företeelser som är nya för 2009.

Besök www.wij.se för mer information.
 
Viotti i Wij, Skalbaggar, "Vi berättar om Landskapsparken", Pilgrimsvandringar, Rosor och ångtåg, Sinnenas resa, Trädgårdståget, Nya studenter med nytt tema ger nya uppseendeväckande Studenternas trädgårdar, Maskrosfest, Kulturmagasin, lös entré och få ett årskort, två caféer, rosvecka, en serie direktsända radioprogram i Radio Gävleborg, flera nya kurser, landskapsparken tar form, fler unika rum i pensionatet i Trädgårdens Hus, entré guidad tur och härlig lunch för 250kr, årstidsfester...
 
 
Radio Gävleborg sänder direkt från Wij Trädgårdar
 
Vid fem tillfällen under maj och juni har ni möjlighet att lyssna på våra trädgårdsmästare och andra på Wij Trädgårdar.

Läs mer:
www.wij.se/default.asp?HeadPage=353&SubPage=151&Language=sv
 
 
Vi ses på Dalarnas Trädgårdsmässa i Rättvik den 23-24/5
 
Byt några ord med oss som arbetar på Wij Trädgårdar och lyssna på Lars Krantz föreläsning om rosor.

Mer information på:
www.wij.se/default.asp?HeadPage=349&SubPage=142&Language=sv 
 
Wij Trädgårdskök - mat med mening
 
Kom till oss och njut av Wij Trädgårdsköks lunchbuffé, med stor satsning på närproducerad och ekologisk mat. Grönsaker från Wij Trädgårdars egna odlingar är basen i det som lagas i köket. 

Läs mer http: www.wij.se/default.asp?HeadPage=351
 
Konst- och hantverkskurser
 
Än har du chans att anmäla dig till sommarens konst- och hantverkskurser som anordnas av företaget Grön Form i samarbete med Folkuniversitet:
 
Har du provat att bränna raku?  Om inte, så kan vi berätta att det är bland det roligaste man kan göra i fråga om keramik. Det handlar om att bränna snabbt, ute, i en tunna!

På bara en halvtimme är det klart. Med tång tar vi ut glödande saker, lägger dem i sågspån en stund. Fantastiska glasyreffekter uppstår - skimrande ytor, krackeleringar,lysande färg mot brutalt sotsvart lera.

Alla brukar bli ivriga, springa in och ut med glaserade saker, glömma att äta. Som tur är har vi en mycket erfaren och rutinerad lärare, Lena Andersson från Järvsö, som kan vägleda.

Hon har också med sig kakelplattor som kursdeltagarna kan glasera och bränna "till lyst".

Läs mer kurser på:
www.wij.se/default.asp?HeadPage=349&SubPage=128&Language=sv

 
  I nästa nyhetsbrev:

·         Nationaldagsfirande och stora säsongsöppningen
·         Viotti i Wij
·         Pilgrimsvandringar
·         Trädgårdståget
·         Fler nyheter 
 
Wij Trädgårdar - Resmålet för dina sinnen
 ____________________________________________________
Kontakt med Wij Trädgårdar
Besöksadress: Herrgårdsvägen 2, Ockelbo
Postadress: Wij Trädgårdar, 816 30 Ockelbo
E-post: info@wij.se
Telefon: 0297-554 20, mån-fre kl. 10-15
Direktnummer till medarbetare finns på:
www.wij.se/default.asp?HeadPage=354

Informationsträff med levande landsbygd i fokus
Informationsträff med levande landsbygd i fokus

RÄMMEN: Vad är viktigt i framtiden?

På måndagskvällen hade Värmlandsavdelningen av landsbygdsorganisationen Hela Sverige ska leva ett informationsmöte på Rämmens bygdegård.
Då blickades även framåt mot landsbygdsriksdagen i Sunne 2010.

Läs hela artikeln på NWT


Hantering av dagskassor uppdrag till PTS
Hantering av dagskassor uppdrag till PTS

Regeringen har i dag beslutat att uppdra till Post- och telestyrelsen (PTS) att främja och stimulera framväxt av marknadsdriven hantering av dagskassor för näringsidkare och ideella föreningar.


Under halvåret 2008 avvecklades den grundläggande kassaservicen som tidigare tillhandahölls av Svensk Kassaservice AB och ersattes med ett mer flexibelt upphandlat system av grundläggande betaltjänster som bättre svarar mot samhällets behov. Vad gäller dagskassorna gjorde PTS bedömningen att en upphandling med statliga medel av dagskassehantering riskerade att störa förhållandena på en konkurrensutsatt marknad och försvåra för marknadsdrivna lösningar att växa fram.


 - Regeringens beslut kommer att underlätta verksamheten för företagare och ideella föreningar i glesbygden vilket ju är viktigt, inte minst nu när turistsäsongen närmar sig. Uppdraget ger PTS en plattform så att styrelsen, tillsammans med andra berörda aktörer, ska kunna arbeta för att få fram frivilliga och marknadsbaserade lösningar, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.


Enligt regeringens mening finns det behov av att på annat sätt än genom upphandling, stimulera framväxten av marknadsdrivna lösningar för hantering av dagskassor. Det finns i dag många olika aktörer som banker, värdetransportföretag osv. inom området och i uppdraget ryms insatser för att underlätta och stimulera deras arbete. PTS ska stödja och främja pågående initiativ av myndigheter, företag och andra berörda intressenter.


Kontakt:
Kenneth Hultgren
Pressekreterare hos Åsa Torstensson
08-405 48 17
070-593 08 77

Anna Gillholm
Kansliråd, Enheten för IT-politik
08-405 23 55
070-247 42 37

Post- och telestyrelsens webbplats (http://www.pts.se/

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Småhuspriserna stiger på landsorten
Småhuspriserna stiger på landsorten

Fortsatt prisfall i storstadsregionerna, medan priserna stiger i flera landsortslän.


Län Tre månader (%) Årsbasis (%)
Stockholm -3 -5
Uppsala +3 +3
Södermanland -6 -6
Östergötland -1 -1
Jönköping -1 0
Kronoberg 0 0
Kalmar -2 -2
Gotland +3 -3
Blekinge +8 +6
Skåne -3 -6
Halland 0 -5
Västra Götaland -2 -4
Värmland -3 -2
Örebro -4 0
Västmanland -2 -5
Dalarna +5 +6
Gävleborg +1 +4
Västernorrland +3 +2
Jämtland +5 -3
Västerbotten -2 -1
Norrbotten +2 +5

Stor-Stockholm -3 -5
Stor-Göteborg -2 -5
Stor-Malmö -5 -7

Hela landet -1 -3

Källa: SCB


Ko besökte McDonalds
Ko besökte McDonalds

Lämnade inte restaurangen förrän polisen ingrep.

En dansk ko blev så skrämd av buller att den bestämde sig för att ge sig iväg från Skuldelev till Fredrikssund via en simmtur över ett vattendrag.
Väl över vattnet styrde kon kosan mot McDonalds, som den inte ville lämna förrän polisen fick den på andra tankar.

Källa: LandbrugsAvisen

Läs artikeln på Land Lantbruk


Föreningar måste bli mer ekonomiska
Föreningar måste bli mer ekonomiska

Kommunbygderådet Allis, Aktiv levande landsbygd i Söderhamn, har fått pengar för att kolla hur föreningar ska överleva i framtiden. Det blir svårare för föreningar att klara sig i framtiden. I dag är många föreningar beroende av två saker: ideellt arbete från medlemmar och bidrag från bland annat kommuner.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Världsarvsansökan behöver omarbetas
Världsarvsansökan behöver omarbetas

Hälsingegårdarnas världsarvsansökan stöter nu på patrull. Ansökan behöver omarbetas, enligt expertorganet ICOMOS rekommendation. Och det bara drygt en månad innan UNESCO:s världsarvskommitté skulle ta ett beslut om hälsingegårdarna.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Los imponerade på landshövdingen
Los imponerade på landshövdingen

Rymdkulor, Looslimpa och hallonmarmelad med choklad och chili. Det var några av de produkter som landshövdingen Barbro Holmberg fick stifta närmare bekantskap med under sin rundresa i Los på onsdagen.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Mårtensson misstänkt för grovt rattfylleri
Mårtensson misstänkt för grovt rattfylleri

Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson, (C), är misstänkt för grovt rattfylleri.
Promillehalten var 1,5 enligt provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Länkar
Mårtensson kan få fängelse för rattfylleri
Dämpad Björn Mårtensson
Kommunalrådet Björn Mårtensson erkänner rattfylleri

Titta där är en kossa!
Titta där är en kossa!

Barnen från Sätragårdens förskola fick i går besöka en stor bondgård i Hamrånge.
För många av barnen var det första gången de såg kor, men trots det vågade nästan alla klappa djuren.

Läs hela artikeln i GD

Svalt intresse för EU
Svalt intresse för EU

Trots att flera av toppkandidaterna i EU-valet deltog i högskolans EU-debatt kom få studenter

Trots att flera av toppkandidaterna i EU-valet var på plats i Gävle i går var intresset svalt för den debatt som anordnades på högskolan. Men kandidaterna gjorde sitt bästa för att höja valtemperaturen. Fildelning och fri rörlighet för patienter blev de hetaste debattfrågorna.

Läs hela artikeln i GD

Babylycka hos älgarna i Mo
Babylycka hos älgarna i Mo

Fyra kalvar på två dagar. Nu är glädjen stor i Älgparken i Mo, efter att man fått tillökning på två håll samtidigt.
- Det är rekord. Och jag hoppas fortfarande på Victoria också, säger Lars Arkesjö som driver parken.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Häftigt träffa kor på riktigt
Häftigt träffa kor på riktigt

Hur luktar en ko, och hur låter den? Hur känns det att klappa den på nosen eller på pälsen? Det kunde Sätragårdens förskola forska i under ett besök hos Hamrånge Highland där den riktiga Mamma Mu fanns.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Förändrat klimat allvarligt hälsohot
Förändrat klimat allvarligt hälsohot

"Klimatförändringarna är det här århundradets största hot mot världshälsan". Med det dramatiska konstaterandet öppnar den världsledande brittiska medicintidskriften The Lancet en 41-sidig rapport för att belysa hur ett förändrat klimat påverkar hälsan.

Läs hela artikeln i SvD

Riksdagen klubbade rot-regler
Riksdagen klubbade rot-regler

Hantverkarnas protester gav inte resultat. På onsdagen klubbade riksdagen de nya rot-reglerna (reparation-om- och tillbyggnad) som träder i kraft vid halvårsskiftet.

Läs hela artikeln i DN

Här är tjänsterna som omfattas av ROT-avdraget. Se hela listan.


Sluta hyckla om EU-medlemskapet
Sluta hyckla om EU-medlemskapet

EU-val mitt under brinnande kris när massuppsägningar råder, a-kassan höjs och folk får gå från hus och hem är inte så där värst lyckat. Särskilt inte eftersom fokus blir på administration, parlamentari­kernas löner och en toppstyrd institution som satsar miljarder i reklampengar för att folk ska tycka rätt och helst bra om EU.

Jag måste säga att hittills har inget av våra EU-entusiastiska partier lyckats presentera en trovärdig politik för Sveriges medlemskap.

Läs hela artikeln av Lotta Gröning på Aftonbladet


Här är den nya semestertrenden
Här är den nya semestertrenden

Svenska campingplatser satsar på aktiviteter för barn: Får vänner för livet

Föräldrarna får tid att läsa en bok, umgås med vänner eller spela golf vid campingen.

Medan barnen har kul, träffar kompisar och lär sig för livet.

Här är den nya semestertrenden, enligt Anna Barkevall, vd på campingen Böda Sand på Öland.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Turismforum 2009
Turismforum 2009

Omkring 130 personer deltog i Turismforum 2009, den 7 maj på CFL, Centrum för Flexibelt Lärande i Söderhamn.

Turismforum arrangeras av Region Gävleborg tillsammans med Hälsingland Turism och Gästrikland Turism och är en kunskaps- och inspirationsdag för besöksnäringen och de offentliga aktörerna.

Program
Läs det fullständiga programmet

Dokumentation
 Minnesanteckningar
Mingelbilder
Intro Region Gävleborg
Gästrikland Turism
Hälsingland Turism
Kairos Future
Nord Analys
Destination Järvsö
Kungsberget

Media
 Pressmeddelande
Hela Hälsingland
Dagens Turism

Vi kommer att lägga ut bilder och dokumentation på vår hemsida som du finner här:
Region Gävleborg

På hemsidan finner du framöver information om besöksnäringen och vårt arbete med det.
Region Gävleborg Besöksnäringen

Vänliga hälsningar,

Carina Åkerberg, Anna Beminge Linde och Maj-Lis Lindström-Toresson

Nu har vi chansen att delta i en guide-utbildning.
Nu har vi chansen att delta i en guide-utbildning.

Söderhamns kommun erbjuder, i samarbete med kommunbygderådet Allis, en guideutbildning för lokala guider.

Utbildningen är kostnadsfri, och ett par personer från varje bygd har möjligheter att delta.
Det får gärna vara personer från olika föreningar, verksamheter och/eller företag, gärna både unga och gamla (och mitt emellan), män och kvinnor.

Ann Nilsén från länsmuseet håller i utbildningen, som blir på kvällstid den 27 maj (ca 3 timmar).

Hon går igenom hur man lägger upp en visning, hur man använder rösten, hur man bör stå, hur man får med sig en grupp, hur man hanterar knepiga frågor och mycket annat.

Allis samordnar kursdeltagarna, för att säkerställa en någorlunda jämn spridning bland bygder och verksamheter.

Välkommen med din anmälan till

Lena Åkerlind
070 350 80 66
lena.akerlind@soderhamn.com

Eskil Erlandsson talar på Matupprorets hearing i Riksdagen
Eskil Erlandsson talar på Matupprorets hearing i Riksdagen

Onsdag den 13 maj talar jordbruksminister Eskil Erlandsson på hearing om bättre matvanor. Syftet med hearingen är att se hur vi i Sverige kan använda oss av naturlig mat som leder till ökad matglädje och bättre hälsa.

Hearingen anordnas av Centerpartiet och kommer att handla om Camilla Sparrings matuppror.

- Jag är själv en av personerna som skrivit under matupproret. För mig är matupprorets budskap viktigt: att man prioriterar närproducerad och närtillagad mat, att de som lagar maten även satsar på bra råvaror och kan hantera maten på ett sätt som gör att de goda smakerna i maten består. Maten till barnen och våra äldre är den viktigaste maten vi kan ge, därför måste vi se till att de får så bra mat som möjligt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Källa: Regeringen

Läs artikeln på Land lantbruk


Gratis lån för Rot-avdrag

Gratis lån för Rot-avdrag

Handelsbanken erbjuder ett lån på 100 000 kronor till noll ränta för att användas till ROT-avdraget.

Läs hela artikeln i Land Lantbruk


57% av bönderna ska rösta i EU-valet
57% av bönderna ska rösta i EU-valet

Det är nio procentenheter mer än för den övriga befolkningen. -Det beror på att lantbrukarna är så beorende av beslut som fattas i EU, säger Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande, till SVT:s Rapport.

Läs hela artikeln i Land Lantbruk

Sakfrågor viktigare än parti i EU-valet
Sakfrågor viktigare än parti i EU-valet

Närmare hälften av de svenska bönderna har ännu inte bestämt vilken kandidat de ska rösta på i EU-valet. Sakfrågorna väger dock tyngre än partitillhörighet.


Det visar en undersökning Lantbrukarnas Riksförbund gjort bland 400 lantbrukare.
57 procent av bönderna säger att de kommer att rösta den 7 juni. Det är fler än bland svenskarna totalt sett. I en Sifo-undersökning uppgav 48 procent av de röstberättigade i Sverige att de skulle rösta i EU-parlamentsvalet.
Drygt en femtedel av bönderna har dock ännu inte bestämt vem som ska få deras röst.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Kovändning om mygg
Kovändning om mygg

Länsstyrelsen är nu positiv till myggbekämpning i nationalparken

Länsstyrelsen gör en kovändning i fråga om myggbekämpningen och vill nu ge dispens till besprutning även i Gysinge naturreservat och Färnebofjärdens nationalpark i sommar.
Anledningen är att man inte än en gång vill få bakläxa av miljööverdomstolen.
- Vi har tolkat deras dom som att vi bör utvidga dispensen att gälla även de här områdena, säger Mats Hindström på länsstyrelsen.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Dalvik Oil tar över macken i Torsåker
Dalvik Oil tar över macken i Torsåker

Nu är det klart att Dalvik Oil tar över efter OKQ8 i Torsåker. Mackägarna skrev avtal med Dalaföretaget i förra veckan.
- Det känns jäkligt bra, säger delägaren Björn Larsson.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Bonus för snabba vårdråd
Bonus för snabba vårdråd

Sjuksköterskor belönas med en tusenlapp i månaden om de klarar av sina samtal snabbt hos företaget Medhelp som ansvarar för sjukvårdsrådgivningen i tre landsting. Råd på i genomsnitt högst 3.48 minuter ger bonus.

Läs hela artikeln i SvD


Så ska abort på grund av kön begränsas
Så ska abort på grund av kön begränsas

Sjukvården ska inte automatiskt ta reda på ett fosters kön.

Då kan personalen inte heller upplysa föräldrar om fostrets kön - därmed begränsas möjligheten att göra abort av könsskäl. Det här bör gälla så snart de nya föreskrifterna är klara, anser socialminister Göran Hägglund.

De nya föreskrifterna från Socialstyrelsen är klara och ute på remiss, berättar Göran Hägglund (kd) för TT.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Hoppet dör i Hofors
Hoppet dör i Hofors

Här är orten som slår svenskt rekord i ungdomsarbetslöshet

Välkommen till bruksorten som är svensk mästare i ungdomsarbetslöshet -

Hofors i Gästrikland. - Det finns inte så mycket hopp. Det är bara att leva på, säger Kenneth Sahlén, 24.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Här är kandidaterna till EU-parlamentet
Här är kandidaterna till EU-parlamentet

Under sju onsdagar kommer vi att presentera partiernas toppkandidater till i EU-valet.

Läs mer på Aftonbladet

 Här är Moderaternas och Socialdemokraternas toppnamn

Här är Miljöpartiets och Vänsterpartiet toppnamn.


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 12 Maj 2009
Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 12 Maj 2009


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen! .

Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .

Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg .

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 12 Maj 2009. Det börjar 19,50 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna... .

08.30 - 09.00 tisdag 12 maj 2009

Nytändning i Fegen
Nytändning i Fegen

 Byn Fegen i Halland har fått nytändning, skriver Fegenbon Inger Karlsson. Invånarna arbetar bland annat för att få pengar till en ny värmepump och nytt tak till bygdegården, liksom att fixa en flyttbar bensinmack.

Bygdegårdsföreningens nya styrelse har rivstartat och det är massor av aktiviteter i gården; barncafé, whiskeyprovning, nationaldagsfirande - för att bara nämna något av allt det som händer.


Storbildsteven har blivit en succé och folk i alla åldrar har samlats för att se fotbollsmatcher, Körslaget, Melodifestivalen med mera.- Det känns som om det börjar vända för bygden nu, säger Krister Classon, ordförande i Bygdegårdsföreningen till lokalbladet "Inlandsbladet".

Den 8 augusti arrangeras musikfest med flera orkestrar och i september blir det teater. Alla är hjärtligt välkomna, skriver Inger Karlsson som gärna ser gäster från hela Sverige. Hon föreslår att de som är intresserade hyr en buss!

Läs mer om verksamheterna i bygdens ambitiösa tidning, Inlandsbladet (för er som vill läsa första delen av berättelsen från fängelset i Arkangelsk, ladda ner det tidigare numret här)


Vill du veta mer? Kontakta Inger Karlsson på e-postadress ibkfegen@gmail.com

Vill du att vi berättar om ditt byalag?

Mejla oss på
info@helasverige.se   


Vi skärgårdsbor
Vi skärgårdsbor

Nu är ett nytt nummer ute från Skärgårdarnas Riksförbund. I detta nummer finner du intressant läsning om bland annat följande:

 • Tack Glesbygdsverket!
 • Besök i småländska skärgården
 • Årsmöte och miljötema på Visingsö 
 • Green Islands
 • Behövs Bohuslän - till vad och för vem?
 • Kreativ Landsbygd - med goda entreprenörer
 • och mycket mer läsning finner du här
 • Läs mer om Skärgårdarnas Riksförbund här

Läs mer på Hela Sverige Skall Leva


Grattis säger vi till Torsö Bygdegårds- & Idrottsförening - utsedd till Årets bygdegårdsförening 2009
Grattis säger vi till Torsö Bygdegårds- & Idrottsförening - utsedd till Årets bygdegårdsförening 2009

Bygdegårdarnas Riksförbund delar i år ut utmärkelsen Årets bygdegårdsförening för tionde gången. Till årets bygdegårdsförening i Sverige år 2009 har utsetts Torsö Bygdegårds- & Idrottsförening. Mariestads kommun i Skaraborgs bygdegårdsdistrikt med följande motivering:

Torsö bygdegård är lokalen för alla. Arbetet bedrivs medvetet i samverkan och
med en bra organisation. Basen för verksamheten är god miljö, jämlikhet och ungdomars medverkan.

Utmärkelsen kommer att delas ut vid Bygdegårdarnas Riksförbunds stämma i Sjuhärad den 30 - 31 maj 2009.

Kriterierna för att kunna nomineras är:

 • En väl fungerade allmän samlingslokal, tillgänglig för alla
 • På ett bra sätt berikat bygden och utvecklat bygdegårdens roll
 • Ett brett utbud av aktiviteter av externa arrangörer eller egen verksamhet
 • Har erövrat minst Miljökvitto 1
 • Kan visa på något särskilt som hänt det senaste året/åren som utmärkerdenna bygdegård framför andra
 • Läs mer om verksamheten i Torsö Bygdegårds & Idrottsförening här

Ytterligare upplysningar:
Förbundssekreterare Monica Eriksson
tfn. 08-440 51 94
070-375 02 83

Torsö bygdegårdsförening
Kontaktperson Benny Jansson
tfn. bost. 0501-21248
070 - 699 60 64

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


EU-kandidat slarvade med skadestånd
EU-kandidat slarvade med skadestånd

Trots att Sverigedemokraterna vill ha mer stöd åt brottsoffren så har en av Sverigedemokraternas EU-kandidater - 20-åriga Louise Erixon från Gävle - under tre års tid inte skött betalningen av ett skadestånd till ett brottsoffer.

Läs hela artikeln i SR Gävleborg

 Louise Erixon "Jag har tagit mitt straff"


Länsstyrelsen och Gävle Energi skriver överenskommelse
Länsstyrelsen och Gävle Energi skriver överenskommelse

I samband med miljömålsdagen den 6 maj skrev Länsstyrelsen och Gävle Energi på en överenskommelse om åtgärder för att nå de regionala miljömålen.

Inför 130 åskådare skrev landshövding Barbro Holmberg och Gävle Energis VD Per Laurell under en överenskommelse kring åtgärdsarbete för miljömålen på onsdagen. Överenskommelsen var den fjärde i raden. Tidigare i år skrev Länsstyrelsen överenskommelser med Gästrike Återvinnare, Landstinget Gävleborg och Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län.

Åtgärdsarbetet har stor betydelse för vår möjlighet att nå de regionala miljömålen och överenskommelserna bidrar till att synliggöra det arbete som sker samt öka samverkan mellan olika aktörer.

- Nu siktar vi på Länsstyrelsen framåt, säger Anna Bredberg miljömålssamordnare. Vi har redan påbörjat arbetet med att få länets kommuner att skriva på överenskommelser. Förhoppningsvis kommer vi att kunna genomföra en ny ceremoni med dessa någon gång under hösten.
 
För mer information, kontakta:
Anna Bredberg, tel. 026-17 12 72, 073-708 45 93

Läs artikeln på LST X hemsida


Inga kommunala röstsatsningar
Inga kommunala röstsatsningar

Trots att Gävleborgs län hade väldigt lågt deltagande i valet till Europaparlamentet 2004 tänker inte kommunerna i länet satsa något extra på att få invånarna att rösta den 7 juni. Många av kommunerna resonerar som Olle Nilsson Sträng, kommunalråd i Bollnäs kommun.

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

 Olle Nilsson Sträng: "Det är partiernas uppgift"


LRF-miljoner för jämställdhet
LRF-miljoner för jämställdhet

LRF satsar 4,5 miljoner kronor på nytt jämställdhetsprojekt. En akademi ska arbeta för att män och kvinnor ska ha samma möjligheter att starta företag.

- Ska vi lyckas med vår vision att få landet att växa, få lönsamhet, tillväxt och attraktionskraft, då krävs ett tydligt jämställdhetsperspektiv, säger LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

Läs hela artikeln i ATL

Läs även artikeln i Land Lantbruk


Gotländskt biogasprojekt får beröm
Gotländskt biogasprojekt får beröm

Lundaforskaren Pål Börjesson ger de gotländska betodlarna en eloge för att de vågar satsa på biogas, uppger Sveriges Radio Gotland.

Pål Börjesson är i grunden agronom men även docent i miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola. Han tycker det är bra att de gotländska bönderna utgår från en lokalt välkänd gröda när de satsar på biogas. Han säger också att alla tekniker är dyra i början men att någon måste våga satsa för att få fart på utvecklingen.

På Gotland pågår för närvarande försöksodlingar av energibetor. Något man måste ta reda på är om betorna som ska användas till hoigas kan lagras efter skörd eller eventuellt skördas först på våren. Vid biogasproduktion krävs nämligen en jämn tillförsel av råvara året runt.

Läs artikeln i ATL


Dags för invigning av arenan
Dags för invigning av arenan

Snart är det dags för stor folkfest i Sandviken. Den 30-31 maj invigs Göranssons arena och man har inte sparat på krutet inför invigning. Bland annat uppträder schlagerhoppet Malena Ernman liksom Tomas Ledin.
Festligheterna börjar redan lördagen den 30 maj, då det blir en stjärnspäckad gala i den nya arenan.

Läs hela artikeln i Gästriklandstidning

Vi semestrar helst på hemmaplan
Vi semestrar helst på hemmaplan

Är du var tredje gävleborgare? Då säger statistiken att du helst stannar på hemmaplan och ägnar dig åt sol och bad eller sommarstugan på semestern. Renoverar hemma eller spelar golf får andra gärna göra, men inte du.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

"Centern bagatelliserar Björn Mårtenssons bilkörning i onyktert tillstånd"

"Centern bagatelliserar Björn Mårtenssons bilkörning i onyktert tillstånd"

Ovanåkers oppositionsråd ger sig nu in i debatten kring kommunalrådet Björn Mårtenssons bilkörning i onyktert tillstånd. Hon riktar sig kritik mot Centerns agerande lokalt, när partiet gav kommunalrådet sitt stöd

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Läs också


Upplev naturstigen på våren
Upplev naturstigen på våren

Följ med en vandring längs den vackra naturstigen i Voxnabruk. Just nu pågår en upprustning av informationstavlor och bänkar efter den drygt två kilometer långa stigen som delvis letar sig fram på ryggen av en naturskön ås. Där finns också fridlysta växter som den säregna mosippan och den gäckande bombmurklan.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Fågeltorn invigs i Ramsjö
Fågeltorn invigs i Ramsjö

På lördagen den 9 maj invigdes ett nytt fågeltorn i Ramsjö vid Hennans strand.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Centrum fick nytt ansikte
Centrum fick nytt ansikte

När Rengsjöborna själva tog hand om skötseln av grönområdet i centrum startade det med en allmän städdag på söndagen. Både gamla och unga ställde upp och centrum fick ett nytt och ljusare ansikte.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Nu ligger Warpen i vattnet
Nu ligger Warpen i vattnet

Det blåste kyliga vindar när ångbåten Warpen lades i blöt under måndagen.
Nu ska båten göras i ordning och redan på onsdag är det dags för första turen.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Från nutid till dåtid
Från nutid till dåtid

Baka tunnbröd, slöjda och dansa är några av de aktiviteter som Bollnäs förstaklassare får uppleva på Västerby Hälsingegårdar. Den 11-15 maj arrangeras skolveckan "På Gammelmormors tid" i Rengsjö.

- Vi får jättebra respons av barnen, de fullkomligt bubblar av entusiasm, säger Pernilla Söderquist, konceptutvecklare på Västerby Hälsingegårdar.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


"Sparkrav kan leda till lagbrott"
"Sparkrav kan leda till lagbrott"

- Sparas det mer på förskola och skola kan vi inte följa lagen.
Det säger Katarina Svalberg, Färila, som samlat omkring 300 namnunderskrifter för att barn- och utbildningsnämnden inte ska röra nyckeltalen i förskola och grundskola.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Personal kräver Lönnbarks avgång
Personal kräver Lönnbarks avgång

Namnlistor uppsatta på Hudiksvalls sjukhus kräver nu landstingsdirektörens avgång.


Under måndagen skickade läkarna i Hudiksvall ett brev till landstingspolitiker, kommunpolitiker, landstingsdirektören och det medicinska rådet. Innehållet i brevet är vad som framkom under en samling i fredags morse.


Ungefär hundra läkare från sjukhuset och primärvården har ställt sig bakom kravet på att den strategiska planen måste skrotas i sin helhet och att andra alternativ ska undersökas.


Landstingsdirektörens strategiska plan innebär att stora delar av verksamheten försvinner från Hudiksvalls sjukhus.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Möte för att rädda Drömfabriken
Möte för att rädda Drömfabriken

Drömfabriken i Sandviken hotas av nedläggning för att spara pengar.
I går hölls ett möte för att förmå politiker att tänka om.
- Vi lyckades visa att pengar inte alls sparas om verksamheten läggs ned, säger Elisabet Lindelöf, engagerad i att rädda Drömfabriken.

Läs hela artikeln i GD

Miljöministern lovar hjälp mot myggen

Miljöministern lovar hjälp mot myggen

Miljöministern lovar att staten ska fortsätta betala för myggbekämpningen och han står bakom besprutning även på Naturvårdsverkets nyinköpta mark.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Miljöministern positiv till myggbekämpning

Miljöminister Andreas Carlgren, C, gav i går ett positivt besked om myggbekämpningen i Österfärnebo med omnejd.
I en interpellationsdebatt lovade han att göra allt för att myggprojektet ska fortsätta.

Läs hela artikeln i GD

Miljöministern lovar myggpengar

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Andreas Carlgren i riksdagen: "Bekämpningen ska fortsätta"

Minicirkus-Bodil hittad död
Minicirkus-Bodil hittad död

Folkkära Bodils Mincirkus har gett sin sista föreställning efter många års flitigt turnerande. Bodil Granberg hittades i lördags död på sin gård i Hållnäs utanför Tierp. Hon blev 58 år gammal.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Jäv-misstankar mot Pirate Bay-domare stärks
Jäv-misstankar mot Pirate Bay-domare stärks

Jäv-misstankarna mot domaren i Pirate Bay-målet stärks. Enligt en granskning tar de intresseorganisationer som domaren är medlem i, tydligt ställning för högre böter och strängare straff i upphovsrättsfrågan.

Läs hela artikeln i SvD


Omöjligt hindra könsurval vid abort
Omöjligt hindra könsurval vid abort

Det går inte att neka en kvinna att göra abort enbart på grund av hon inte vill föda ett barn av ett visst kön. Det slår Socialstyrelsen fast efter ett uppmärksammat fall i Eskilstuna då en kvinna två gånger gjorde abort för att hon inte ville ha en flicka.

Läs hela artikeln i SvD


"Värre att PB-domaren inte ser sig som jävig"
"Värre att PB-domaren inte ser sig som jävig"

Domare Tomas Norström är sannolikt ärlig då han säger att han inte ser sig själv som jävig. Vilket bara gör saken värre. Det menar professor Håkan Hydén.

Läs hela artikeln i DN


Tunga aktörer sågar Kulturutredningen
Tunga aktörer sågar Kulturutredningen

"Gör om hela utredningen!" säger Klys. "En skrivbordskonstruktion utan verklighetsförankring!" säger Statens kulturråd. Två av svensk kulturs tyngsta instanser ger kultur­utredningen förgörande kritik.

Läs hela artikeln i DN


EU-skolan - lektion 4: Så stiftas en lag

EU-skolan - lektion 4: Så stiftas en lag

Det är bara EU-kommissionen som kan lägga fram lagförslag. Därefter behandlas förslagen av EU-parlamentet och ministerrådet.

Läs hela artikeln i DN

Fler länkar om EU på DN

Kolla dina kunskaper

 EU-valet och Europa 2009


Vilket parti borde du rösta på?
Vilket parti borde du rösta på?

"Det är ett enormt projekt som tagit två år"

Står du närmast Moderaterna eller Socialdemokraterna i EU-valet?

Eller finns det rumänska eller belgiska partier som i högre grad har samma åsikter som du?

Nu kan du ta reda på det med Aftonbladets nya unika webbtest.

- Det här är första gången någonsin som ett sånt här projekt genomförs på europeisk nivå, säger Jasper Laros, projektledare för webbtestet på Kieskompas.

Läs hela artikeln på Aftonbladet

GÖR TESTET HÄR: Kolla vilket parti du borde rösta på i årets EU-val


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 5 maj 2009


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 5 Maj 2009

Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen! .

Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .

Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg .

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 5 Maj 2009. Det börjar 21,00 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna... .

08.00 - 08.30 tisdag 05 maj 2009

Projektet Barn på landsbygd har pågått i drygt ett år nu
Projektet Barn på landsbygd har pågått i drygt ett år nu.

Över hela Sverige har barn och ungdomar arbetat med handfasta lösningar i sina hembygder för att ta plats i frågor som rör allt från veckopeng till kommunal planering, och solidaritet med tredje världen.


Till barnkonventet i Norrköping den 2-4 maj kom 44 barn i åldern 13-16 år, och ett dussintal föräldrar. De kom från kommunerna Kalix, Krokom, Mora, Finspång och Göteborg för att berätta för varandra om vad de gjort, förbereda ett uttalande till riksdagen - och för att ha kul tillsammans.  Tur med vädret hade de - under hela helgen var det näst intill sommarvärme - och kvällsaktiviteten var given: brännboll!!!


En av deltagarna var Ella Juuso, från Krokoms kommun. Hon tycker att barnkonventet är bra.
- Det är jätteintressant att höra vad de andra, som kommer från andra ställen, har gjort. Roligt att träffa nya människor. Och så är det skönt väder.


Det hon tycker att hon lärt sig i projektet är att barns drömmar också kan förverkligas.
- Som barn går man och drömmer och tänker att "tänk om det vore så". Vi som deltar i projektet har fått möjlighet att förverkliga drömmar.


Ella och hennes kompisar har blivit uppmärksammade i både radio och tidningar. Det är hon glad över.
- Det betyder att andra barn fått veta att de också kanske kan göra så här.   

I Ellas hembygd har ungdomarna bildat en hästgrupp som bland annat hjälper till på en ridskola, en grupp som arbetar för att skolan ska få en ny gymnastiksal och en grupp som bildat en förening för luftgevärsskytte.

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Vad behöver föreningar och utvecklingsgrupper för att utvecklas vidare?
Vad behöver föreningar och utvecklingsgrupper för att utvecklas vidare?

Inom projektet "Social Ekonomi Mellersta Norrland" är det sammanlagt nio parter i Jämtlands- och Västernorrlands län som arbetar för att skapa samverkande nätverk med organisationer, företag och individer på lokal och regional nivå. Västernorrlands Idrottsförbund (VIF) och Länsbygderådet Västernorrlands är två av aktörerna i vårt län.
VIF har genomfört träffar med föreningar och Länsbygderådet inbjuder nu till samtal i framtidsfrågor, där Tomas "Håkki" Eriksson är inspiratör.
 
Läs mer här

Läs mer på Västernorrlands Idrottsförbund


Riktlinjer för gårdsmejerier
Riktlinjer för gårdsmejerier

Nu finns riktlinjer för hur man hantverksmässigt med god hygien kan tillverka ost och andra mjölkprodukter.

Riktlinjerna är utarbetade av Eldrimner, ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Arbetet har skett i samarbete med branschorganisationen Sveriges Gårdsmejerister och i samråd med Livsmedelsverket och representanter för producenter och producentorganisationer. Riktlinjerna omfattar förutom hygienisk praxis en vägledning i HACCP-arbete, det vill säga arbetsgång för att ta fram faroanalys och kritiska styrpunkter för respektive produktgrupp.
Eftersom hantverksmässigt mejeriarbete skiljer sig så mycket från industriell förädling behövs särskilda branschriktlinjer. Livsmedelsverket samlar alla branschriktlinjer på sin webbplats.

Källa: Livsmedelsverket

Läs mer på Land Lantbruk


Nya satsningar på hästföretagande
Nya satsningar på hästföretagande

Hösten 2010 kan Sverige lanseras internationellt som en ridturismdestination. Det blir resultatet av ett projekt som Svenska Ekoturismföreningen kommer att driva med hjälp av pengar från Jordbruksverket.

22 projekt med huvudmål att stärka livskraftigt hästföretagande har sammanlagt att beviljats 5 miljoner kronor under 2009.
I januari utlyste Jordbruksverket fem miljoner kronor till nationella projekt som ska främja livskraftigt hästföretagande. Av 52 ansökningar har Jordbruksverket nu sållat ut 22 stycken som i första hand är inriktade på utveckling av regionala hästkompetenscentrum och utveckling av hästturism. Projekten ska fokusera på frågor som är avgörande för hästsektorns positiva utveckling.

Utveckling av storstadsnära hästturism
Ett av projekten som beviljats pengar är en förstudie som ska belysa frågorna kring hästturism i storstadsnära landsbygd. Målet med förstudien är att hästföretagare som har sin verksamhet nära storstäder ska bli mer marknads- och kundorienterade och ta vara på möjligheterna att ha storstaden nära sin verksamhet.

Fler ansökningar om regionala hästcentrum
På flera håll runt om i landet pågår nu satsningar på regionala hästkompetenscentrum, ett behov som även lyftes i regeringens nya landsbygdsstrategi.
Av de 22 beviljade projekten är hälften satsningar på centrum för långsiktiga frågor som ska främja hästföretagande och hästsektorns utveckling. Det kan till exempel handla om hästen i samhällsplaneringen, insatser beträffande landsbygdens utveckling, hästavelns förutsättningar och samhällets stöd till barn och ungdomars fritid.

Resultat av projekt ska spridas nationellt
Pengarna är inte avsedda för satsningar i enskilda företag utan ska vara överförbara till hela landet så att många som möjligt kan ta del av resultaten. Det är också viktigt att resurserna för främjande av Livskraftigt hästföretagande är ett komplement till de möjligheter som finns i landsbygdsprogrammet.

Källa: Jordbruksverket

Läs mer på Land Lantbruk


22 hästprojekt fick pengar
22 hästprojekt fick pengar

Jordbruksverket har nu sållat ut de hästprojekt som får dela på 5 miljoner kronor under 2009

Av 52 ansökningar har 22 beviljats anslag, meddelar myndigheten. Bland de frågor som de utvalda projekten ska hantera kan nämnas bildandet av ett nationellt rid- och körledsnätverk, utveckling av storstadsnära hästturism samt skapandet av ett flertal regionala hästkompetenscentrum.

Läs mer i tidningen ATL

Läs mer

Kommunerna kan nu ansöka om utvecklingsmedel till alkohol- och narkotikaförebyggande insatser för 2009
Kommunerna kan nu ansöka om utvecklingsmedel till alkohol- och narkotikaförebyggande insatser för 2009

Regeringen har tilldelat Länsstyrelsen 2,2 miljoner kronor i utvecklingsmedel att fördela till kommunerna i Gävleborgs län i syfte att stimulera och stödja kommunerna i deras arbete med alkohol- och drogförebyggande insatser enligt handlingsplaner för åren 2006 - 2010.

Under 2009 kommer medlen att fördelas inom följande områden:

 1. Insatser för barn till föräldrar med missbruksproblem eller psykisk ohälsa och familjer där våld och övergrepp mellan vuxna förekommer
 2. Insatser för missbrukande kvinnor som utsätts för våld
 3. Andra förebyggande insatser inom alkohol- och narkotikaområdet.

Länsstyrelsen inbjuder länets kommuner att ansöka om bidrag av medlen
Närmare information om medlen finns att hämta i informationsbladet med tillhörande ansökningsblankett.


Kontaktperson:
Elisabeth Källdén, tel. 026-17 13 74

Läs mer på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida


Idémöte om Bergviken med omnejd
Idémöte om Bergviken med omnejd

På måndag kväll hölls det första idémötet om vad bygderna runt Bergviken kan göra gemensamt. Och hundratals mer eller mindre bra idéer redovisades.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Dämpad Björn Mårtensson
Dämpad Björn Mårtensson

Kommunalrådet Björn Mårtensson valde att gå till sitt tjänsterum i kommunhuset i Edsbyn på måndagsförmiddagen. Det blev en förmiddag som han aldrig kommer att glömma. Efter beslutet att själv berätta att han hade kört bil onykter och även fått följa med polisen till Bollnäs var trycket stort.

Läs mer i tidningen Hela Hälsingland.se

Länkar
"Björn Mårtensson borde ha haft ett bättre omdöme"
Mårtenssons förtroende skadat
Kommunalrådet Björn Mårtensson erkänner rattfylleri

Fortsatt förtroende för Mårtensson

Trots att Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) körde bil berusad hem efter en fest så har han fortsatt förtroende från sina partikamrater i kommunen. Det stod klart efter ett gruppmöte i går kväll.


Läs hela artikeln i SR Gävleborg

 Karl-Evert Hellsén:"Dumheten han gjort får han inget försvar för"

Länsförsäkringar delar ut 30 miljoner
Länsförsäkringar delar ut 30 miljoner

Trots lågkonjunkturen kan Länsförsäkringar Gävleborg dela ut 30 miljoner kronor till sina kunder.
- Det kan jämföras med en aktieutdelning, men eftersom vi ägs av våra kunder kallas det i stället för återbäring, säger Birger Lövgren, vd.

Läs hela artikeln i Gefledagblad

Ockelbo klättrar mest i näringslivsrankning
Ockelbo klättrar mest i näringslivsrankning

Ockelbo håller sig återigen väl framme när Svenskt näringsliv tagit tempen på företagsklimatet i landets kommuner. Jämfört med förra året blir det ett rejält kliv uppåt med 53 platser.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Gavlegårdarna slutar spara uppgifter från bredbandet
Gavlegårdarna slutar spara uppgifter från bredbandet

De kommunägda bolagen Gavlegårdarna och Gävle Energi har slutat spara uppgifter om trafiken i sina bredbandsnät.
- Sedan i onsdags i förra veckan finns det ingen information att hämta, säger Ulf Gustafsson, ansvarig för Gavlegårdarnas bredbandsnät i Gävle.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Läs mer i Gefledagblad

13 apotek i Gästrikland säljs
13 apotek i Gästrikland säljs

Nästan alla apotek i Gästrikland kommer att säljas. I Gävle är det bara sjukhusapoteket som inte kommer säljas.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Läs även artikel i Hela Hälsingland.se

Länkar
Apoteken i Hudiksvall och Delsbo säljs
Samtliga apotek i Ljusdals kommun säljs
Alla Söderhamns apotek säljs


Välkommen till EU-valet på DN.se!
Välkommen till EU-valet på DN.se!

Idag startar DN sin bevakning av EU-valkampanjen både på nät och papper.

Läs hela artikeln och följ EU-valet på DN


IT-branschen: ”Telekompaketet behöver tillägg om mänskliga rättigheter”
IT-branschen: "Telekompaketet behöver tillägg om mänskliga rättigheter"

På onsdag skrivs nästa kapitel i historien om internets framtid i Europa. Då röstar parlamentet om det omstridda Telekompaketet. Kritikerna befarar det värsta, ett hårt reglerat internet utan rättssäkerhet. De svenska internetoperatörerna är delvis inne på samma linje.

Läs hela artikeln i DN

Fler länkar i ämnet från DN

 • Nytt internetprojekt oroar i Storbritannien
 • Ipred-lag vinstlott för nätleverantörer
 • The Pirate Bay riskerar åtal i Italien
 • Anders, 21: " En otrolig kick att ladda upp något"
 • Antipiratbyrån jagar globalt piratnätverk
 • Pirate Bay-dömd kräver ny rättegång
 • JO prövar inte Pirate Bay-jävet
 • Antipiratbyråns mejl till svenska torrentsajter
 • Masstängning av torrentsajter efter Antipiratbrev
 • Pirate Bay-jävet en världsnyhet

 • Jävig eller inte? Döm själva!
  Jävig eller inte? Döm själva!

  Det här är stödmedlemmarna i Svenska föreningen för upphovsrätt som domare Tomas Norström har varit medlem i. I styrelsen sitter bland annat advokat Peter Danowsky som företrädde skivindustrin i målet mot Pirate Bay.


    AB Svensk Filmindustri

    ALIS

    Bonus Presskopia

    BUS

    Fackförbundet för scen och media

    Föreningen Svenska Tecknare

    Föreningen Svenskt Näringsliv

    IFPI

    KLYS/Copyswede

    Konstnärernas Riksorganisation, KRO

    Microsoft AB

    SAMI

    SIF

    SKAP

    STIM

    Zacco Sweden AB

    Svenska Fotografers Förbund

    Svenska Förläggareföreningen

    Journalisterna i Sverige AB

    Svenska Musikerförbundet

    Svenska Musikförläggareföreningen

    Sveriges Författarförbund

    Sveriges Radio

    Sveriges Television AB

    Svensk Scenkonst

    Telefonaktiebolaget LM Ericsson

    Filmproducenternas Rättighetsförening

    Domare Norström


  Lotta Gröning

  Läs mer på Aftonbladet

  Dyrare shopping väntar
  Dyrare shopping väntar

  Priserna på importerade varor löper hög risk att höjas under året. Den svaga kronan pressar marginalerna för importörerna och detaljhandeln står inför ett dilemma. Behovet av att höja priserna krockar med strävan att hålla handeln vid liv i tider när konsumenterna sviker.

  Läs hela artikeln på e 24

  Läs fler artiklar i ämnet här


  Dokumentation från Hela Sverige ska levas årsmöte
  Dokumentation från Hela Sverige ska levas årsmöte

  Nyfikne på vad som sas på Hela Sverige ska levas medlemsmöte och årsmöte i Sunne i slutet av april?

  Läs dokumentationen här.

  Hej kära landsbygdsutvecklare!
  Hej kära landsbygdsutvecklare!

  Friteatern är med i Hela Sverige ska leva precis som ni. Kultur och teater är en del av landsbygdsutvecklingen. Vi på friteatern arbetar med att få ut bra pjäser till mindre lokaler utanför tätorterna, där de människor bor och lever som vi vill spela för. Sedan 1993 har vi, de lokala arrangörerna och människor i byarna som har lust att vara med om teaterföreställningar tillsammans, gjort det mer intressant även för länsteatrar och andra turnerande grupper att söka sig utanför tätorterna. Idag är det nästan en självklarhet.
   
  I maj månad kommer friteatern till X län och spelar två helt olika föreställningar..
   
  Hässja - berättelser från en trakt, spelas i Undersvik (Bollnäs Kommun) den 19 maj i lokalen Hagaborg kl.19:00.
   
  Änglar på drift -domedagen får vänta-, spelas i Ragvaldsnäs (Nordanstigs Kommun) på dansbanan på Mors dag 31 maj kl.18:00.
   
  Det blir kaffe i pausen.
   
  Varmt välkommen! 
   
   
  Med vänlig hälsning
  friteatern
  Eva Janstad, producent
  Ekgata 1
  794 95 Skattungbyn
   
  0250-55 11 00, 070-543 31 43
   
  skattungbyn.friteatern@telia.com
  www.friteatern.se Klicka vidare på Teater i byn.

  Utbildning/Aktiviteter 2009 för Hela Sverige Ska Leva
  Utbildning/Aktiviteter 2009 för Hela Sverige Ska Leva

  Hela året        Tema:             Startträffar för nätverket Hållbara bygder/ Transition Sweden

                           Ledare:          Jan Forsmark

                           Målgrupp:      Potentiella bygder för nätverket

                           Plats:              Spridning i Sverige


  Hela Året       Tema:             Besök alla Leaderområden

                          Ledare:          Uno & Bosse

                          Målgrupp:      LAG-grupperna

                          Plats:              Hela Sverige


  25 maj           Tema:             Hållbara Bygder / Transition Sweden

                          Ledare:          Jan Forsmark/Uno Lundback

  Målgrupp:      Arbetsgruppen Hållbara bygder, interimgruppen Transition Towns, Leader + andra intresserade

  Plats:              Stockholm

                       

  25-26 maj      Tema:             Mediekunskap

                           Ledare:          Karin Wennström/

                           Målgrupp:      Länsbygderåden

                           Plats:              Uppsala


  24-25 aug      Tema:             Styrelsekonferens

                           Ledare:          Presidiet

                           Målgrupp:      Styrelsen

                           Plats:              Hälsingland


  22-23 sept     Tema:             Länsbygderådens Roll & Funktion

                           Ledare:          Presidiet/Kansliet

                           Målgrupp:      Länsbygderådens ordförande

                           Plats:              Stockholm


  29 sept           Tema:             Vad är Hela Sverige ska leva?

                           Ledare:          Presidiet/Kansliet

                           Målgrupp:      Nya ledamöter i Länsbygderåden

                           Plats:              Stockholm

  November      Tema:             Mediekunskap

                           Ledare:          Karin Wennström/

                           Målgrupp:      Länsbygderåden

                           Plats:              Ej Klart


  8-9 dec          Tema:             Höstmöte

                          Ledare:          Presidiet

                          Målgrupp:      Länsbygderåden + Medlemsorganisationerna

                          Plats:              Ej klart

  Kansliet // Uno Lundback


  Konstprotest mot Arla
  Konstprotest mot Arla

  Tidningshuset i Söderhamn och många andra platser har utsatts för en konstaktion natten mot måndagen.

  Fönstren på framsidan är övertäckta med plakat. Budskapet är att mejerijätten Arla utarmar de lokala bönderna genom att manövrera ut Milko. Det står att konstnären Sir Hildemar är avsändare, och att aktionen har genomförts på 27 platser.

  Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


  Kommunalrådet Björn Mårtensson erkänner rattfylleri
  Kommunalrådet Björn Mårtensson erkänner rattfylleri

  Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) hämtades natten mot söndagen av polis i sin bostad. Anledningen var att han misstänks för rattfylleri efter att ha kört bil hem från en privat fest. Björn Mårtensson förklarar själv att han uppenbarligen druckit för mycket alkohol så han tappat omdömet och satt sig i bilen och kört hem från festen.

  Läs hela artikeln i tidningen Hela hälsingland.se

  Kommunalråd erkänner onykter bilfärd

  Ovanåkers centerpartistiske kommunalråd Björn Mårtensson tar tjuren vid hornen och erkänner utan omsvep att han sent i lördags kväll i onyktert tillstånd körde bil från en fest i trakten av Alfta hem till Grånäset strax norr om Edsbyn.

  Läs hela artikeln i SR Gävleborg


   Björn Mårtensson: "jag tappade omdömet"

  Nu börjar det bli bråttom
  Nu börjar det bli bråttom

  Sista dagen att deklarera


  Det är dags för dagen utan återvändo. Måndagen den 4 maj ska självdeklarationen lämnas in.

  Läs hela artikeln i Arbetarbladet

  Läs mer i Expressen


  Nytt stöd kan ge dig egen el
  Nytt stöd kan ge dig egen el

  Funderar du på att skapa din egen gröna el? Då ligger du rätt i tiden. Inom kort kommer nya stödsystem och lagar som gör det både enklare och prisvärt för privatpersoner att sätta upp egna vindsnurror och solceller.

  Läs hela artikeln i tidningen DN


  Fiat planerar biljätte i Europa
  Fiat planerar biljätte i Europa

  Fiats koncernchef Sergio Marchionne, som nyss ingått ett partnerskap med krisdrabbade biltillverkaren Chrysler i USA, planerar för en ny biljätte där även Saab kan komma att ingå, i Europa.

  Läs hela artikeln i DN

  Läs mer i SvD


  Betessläpp lockar stora och små
  Betessläpp lockar stora och små

  Nu har betessläppen börjat i södra Sverige, och på många håll är evenemangen riktiga publikdragare.

  Läs hela artikeln i ATL

  Blogg om Bergviken
  Blogg om Bergviken

  Förstudien om hur området kring Bergviken ska kunna utvecklas är i gång.

  Dessutom har en blogg startat kring området, där information om området publiceras.

  Där kan man bland annat läsa om en del planer för regionen i sommar.

  Bloggen finns på http://bergviken.blogspot.com/

  Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


  Examensdags för de nitton i Europaparlamentet
  Examensdags för de nitton i Europaparlamentet

  På onsdag är det avslutning i Europaparlamentet i Bryssel och de flesta av de nitton svenska parlamentarikerna är på väg till Sverige för att försöka bli omvalda till ytterligare fem år i Bryssel. Men vad har de uträttat under den gångna mandatperioden? Och hur ser vardagen ut för de folkvalda som ska representera Sverige i EU?

  Läs hela artikeln i DN

  Läs mer.


  Bästa deklarationstipsen
  Bästa deklarationstipsen

  Har du fortfarande inte deklarerat? Då gäller det att ta sig i kragen i helgen för på måndag ska den vara inlämnad. Här följer några tips som kan underlätta på vägen.

  Läs hela artikeln i Aftonbladet  Läs mer på följande länkar
  Fler nyheter från Skatter & Deklarationer
 • Svenskarnas värsta avdrag
 • Lätt att deklarera fel för Carnegieaktie
 • Överklaga taxeringsvärdet på huset
 • Stödboende gjorde avdrag för Thailandsresa
 • Försenad deklaration kan kosta dig 3000 kronor
 • Studentavdraget inte bara för studenter
 • Vanligaste missarna i deklarationen
 • I år kan du få mer i julklapp
 • Nu ska du ha fått din deklaration
 • Skatterazzia hos auktionskunder
 • Sänk skatten på avgångsvederlaget
 • Straffräntan på kvarskatten höjs
 • Så skattar du för bostadsvinsten
 • En riktig ROT-röta hotar

 • Väljer ”Svenssonliv” före slottet
  Väljer "Svenssonliv" före slottet

  Därför vill Daniels föräldrar vill inte visa upp sig med kungafamiljen

  De är kungahusens skyggaste svärföräldrar. Medan norska Mette-Marits pappa sålde sig till skvallerpressen och danska Alexandras föräldrar flyttade in på slottet skyr Olle och Eva Westling den kungliga uppmärksamheten. Daniels föräldrar gör allt för att fortsätta leva ett vanligt liv. - De vill leva lugnt och fridfullt, säger hovets Nina Eldh. Det är 22 mil från villan i Ockelbo till slottet på Drottningholm. Men Olle och Eva Westlings hem skulle lika gärna kunna ligga i en annan värld. En värld de inte vill lämna.

  Läs mer i tidningen Aftonbladet


  Utsläppsrätter ger klirr i kassan
  Utsläppsrätter ger klirr i kassan

  Svenska storföretag tjänar hundratals miljoner kronor årligen på att sälja överskott av utsläppsrätter trots att taket på tilldelningen har sänkts. Under 2008 kunde ståljätten SSAB sälja utsläppsrätter för 240 miljoner kronor - som de fått gratis.

  Läs mer i tidningen SvD


  17-åringar i dödskrasch
  17-åringar i dödskrasch

  Lånade mammas bil och körde ihjäl sig

  De två 17-åriga pojkarna tog den ene mammans bil efter festen på valborg.

  Några minuter senare var båda döda.I en kurva på länsväg 272 sladdade bilen av vägen och klövs i tre delar när den kraschade mot flera grova träd. De två 17-åringarna hade bilbältena på sig - men de hjälpte inte.

  Läs hela artikeln i Aftonbladet


  Bruksorten som funnit nya vägar
  Bruksorten som funnit nya vägar

  JÖSSEFORS: 40 år efter nedläggningen av bruket


  Det har gått bra för Jössefors efter nedläggningen av bruket. Lundins tillverkning av plastkassar går bättre än nånsin, skolan är nybyggd och den gamla har blivit hotell.


  Läs mer hela artikeln på NWT.SE

  Nytt nummer av Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev ute nu
  Nytt nummer av Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev ute nu

  Månadens tema är "Kommunernas roll i landsbygdsprogrammet". Du kan bland annat läsa hur flera åtgärder i programmet kan bidra till att minska lokala intressekonflikter kopplat till kommunernas planeringsarbete. Läs också om Leaderträffen i Lövånger 1-2 april och om den diskussion om ökad finansiering av forskning med landsbygdsinriktning, som lyfts i Landsbygdsnätverkets vetenskapliga råd.
   
  Läs mer


  Glesbygdsbor vill kassera Brevgirot
  Glesbygdsbor vill kassera Brevgirot

  Kritiken är entydig mot nya Brevgirot med kassaservice inom glesbygden.

  -  Ett ren och skär Stockholmsprodukt, bedömer Kenneth Rönnbäck, Lakaträsk, efter fem månaders prövotid.
  Bodens kommun anser att systemet är dyrt och besvärligt.Ytterligare en spik i kistan för glesbygden, ansåg Kenneth Rönnbäck som engagerat sig i frågan. Inom ytterligare dryga 24 områden i Norrbotten finns Brevgirot. Dessutom sattes en form av betalservicestationer upp i butiker på sex orter.

  Läs mer i Norrbottens Kuriren


  Nya strandskyddsregler
  Nya strandskyddsregler

  - Vi välkomnar riksdagens beslut om strandskyddet. Det kommer att bli en skjuts framåt för landsbygden, säger Staffan Bond, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva i en kommentar till riksdagens beslut om nya strandskyddsregler, i går den 29 april.


  De nya reglerna innebär att skyddet anpassas efter förutsättningarna i de olika delarna av landet - att det blir lättare att bygga sjönära i glesbygden och svårare i tättbefolkade områden.


  - Det finns gott om attraktiva strandnära lägen vid de glest bebodda delarna av vårt land och ett varsamt nyttjande kan ske utan men för vare sig miljön eller det rörliga friluftslivet, säger Staffan Bond.


  - Samtidigt är det bra att reglerna skärps för byggande i våra redan hårt exploaterade storstadsområden.


  Hela Sverige ska leva har beviljats 578 000 kronor
  Hela Sverige ska leva har beviljats 578 000 kronor av Jordbruksverket för att sprida erfarenheterna av By-macken till andra delar av landet.


  Planen är att anordna åtta större seminarier i landet med spridning från norr till söder. Det blir seminarier av informationskaraktär där situationen i respektive region behandlas och konceptet By-macken beskrivs.

  I steg två genomförs 16 mindre seminarier som mer har karaktär av arbetsseminarier kring konceptet.

  Projekttiden är maj 2009 till slutet av 2010.


  Förklaringen till vänsterprasslet?
  Förklaringen till vänsterprasslet?

  Coop och Arla samarbetar för att skaffa en monopolställning på marknaden.
  Det är i klarspråk vad Konkurrensverket misstänker. I tisdags gjordes en gryningsräd på företagens respektive kontor i jakten på bevis. Är det här förklaringen till Konsum Gävleborgs konstiga vänsterprassel med Arla tidigare i år? Det kan vara så. Det ger i så fall alla kritiker rätt.

  Läs hela artikeln i Gefledagblad

  Satellit ska hjälpa pensionär i affären
  Satellit ska hjälpa pensionär i affären

  Snart kommer ett navigeringssystem att hjälpa pensionärer att hitta i affären. Forskare arbetar just nu med ett satellitsystem som ska kopplas till mobiltelefonen.

  Läs hela artikeln i DN


  Gris med knorr - och krull
  Gris med knorr - och krull

  Charmar alla med sina blonda lockar

  Elizabeth skulle inte skämmas för sig i vilken fårflock som helst - men hon är en gris.

  Bönderna på marknaden i Lancashire i helgen trodde inte sin ögon. Den stora, håriga grisen med sina blonda lockar blev en stor attraktion.

  Och sedan blev budgivningen hektisk.

  Läs hela artikeln i Aftonbladet


  RSS 2.0
  Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
  webvoter-omröstning
  Ge din bedömning av bloggen

  1 ganska dålig
  2 mindre bra
  3 helt ok
  4 riktigt bra
  5 väldigt bra

  Se resultat
  hit counter