Vandring i Löflings fotspår i Tolgfors




Vandring i Löflings fotspår i Tolgfors

Linnés favoritlärjunge Pehr Löfling föddes i Tolvfors.
280 år senare samlades ett 20-tal personer för att vandra i hans gamla hemtrakt.
- Hans levnadsöde är mycket fascinerande, säger arrangören Solveig Nordin Zamano.

De Gävlebor som inte har läst botanik har nog inte en susning om vem Pehr Löfling var. Om Solveig Nordin Zamano har något att säga till om ska det bli ändring på den saken. Pehr Löfling var Carl von Linnés favoritlärjunge och han är Solveigs största idol.- Löfling är så fascinerande. Han var Linnés bollplank och jag har följt i hans fotspår i Venezuela vid två tillfällen. Hans födelseplats kan bli big business för Gävle, sa hon.

Solveig Nordin Zamano gör nu sitt bästa för att uppmärksamma Löfling och hans livsverk. I går arrangerade hon en rundvandring i Tolvfors där han föddes för 280 år sedan. Samtidigt är det 250 år sedan som Löfling skrev sin avhandling Gemmae Arborum som handlade om trädens knoppar.


Även om de flesta träden inte har börjat få skott och knoppar på sina grenar ännu så hade gårdagens rundvandring och temadag just knoppar och Löflings avhandling som tema.

- Egentligen skulle det väl ha varit lite varmare ute, skrattade Solveig Nordin Zamano.


Att rundvandringen blev av när ett tjockt lager snö fortfarande täcker marken beror på att Ove Lennström från Gävleborgs Botaniska Sällskap kunde ställa upp och prata om trädens knoppar just i går.

- Själv kan jag ingenting om det eftersom jag är ekonom. Därför ska det bli väldigt intressant att lyssna på honom, sa Solveig Nordin Zamano innan gruppen vandrade ut i skogen vid Tolvfors.

Läs mer i tidningen Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter