Vad händer när lanthandeln stänger?




Vad händer när lanthandeln stänger?

Vad händer med det lilla samhället om lanthandeln stänger? Har det någon betydelse för in- och utflyttning för människorna i byn? Som ett led i Länsstyrelsens regeringsuppdrag att se över den kommersiella servicen på Dalarnas landsbygd har närinslivsenheten låtit göra en rapport om lanthandelns betydelse för befolkningsutvecklingen.

Tisdagen den 3 mars fick Länsstyrelsens insynsråd ta del av rapporten "När lanthandeln stänger". Erik Westholm har varit projektledare för studien, och till sin hjälp har han haft Jan Amcoff, Institutet för Framtidsstudier och Peter Möller, Högskolan Dalarna.


Slutsatserna i rapporten är att byarnas chanser att överleva beror på befolkninens trohet till den egna butiken. Men köptroheten avtar med de lättare kommunikationsmöjligheterna, den gradvisa nedgången i sortimentet och de billigare priserna i de större livsmedelskedjor.


Det konstateras att butikens nedläggning inte har någon märkbar effekt på befolkningsutvecklingn i byn. Byar som förlorar sin butik har redan ett accellererande utflyttningsnetto.

Länk till rapporten finns här.


För mer information:

Mikael Selander, enhetschef näringslivsenhet, Länsstyrelsen Dalarna, 023-812 40, 070-266 81 54

Läs mer på Länsstyrelsen i Dalarna


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter