Skatt hotar vindkraftsutbyggnaden




Skatt hotar vindkraftsutbyggnaden

"Vi vädjar till riksdagens ledamöter att ombesörja en snabb lagändring så att vindkraftskooperativ inte drabbas av uttagsbeskattning."

Det skriver branschorganisationen Svensk Vindenergi och vindkraftföreningen SVIF i ett gemensamt brev till ledamöterna i riksdagens skatte-, finans-, närings- samt miljö- och jordbruksutskott.

Skatteverket gjorde förra sommaren ett uttalande om att det ska tas ut en skatt på skillnaden mellan det pris som andelsägarna i vindkraftkooperativ betalar och på marknadspriset för el.

Skatt minskar acceptansen för vindkraft
- Detta är djupt beklagligt, eftersom en sådan skatt minskar den lokala acceptansen för vindkraft och enligt Energimyndigheten, hotar den storskaliga vindkraftsutbyggnaden, säger Matthias Rapp, vd för Svensk Vindenergi.

I brevet till riksdagsledamöterna anges att en uttagsskatt för vindkraftkooperativen i praktiken utgörs av en "kolskatt" som missgynnar kooperativen jämfört med andra ägarformer och som undergräver möjligheter till förbättrad konkurrens på elmarknaden.

- En uttagsskatt skulle utgöra en mycket liten och borttynande intäkt för statskassan, men den skulle riskera att kraftigt öka priset på förnybar el eftersom den skulle slå ut kooperativ och därmed också minska acceptansen för vindkraft, säger Jan-Åke Jacobson, ordförande Svensk Vindkraftförening.

20 000 andelsägare
Förra året fanns det cirka 20 000 andelsägare i vindkraftkooperativ, ett ägande som stod bakom nästan 10 procent av den svenska vindkraften. Vindkraftkooperativ innebär att elkonsumenter investerar i vindkraftverk, vilket leder till att de får en löpande elkostnad som motsvarar kostnaderna för att driva vindkraftverken. Ägarformen, som är mycket viktig för vindkraftsutbyggnaden, hotas nu i grunden av en ny tolkning av skattelagstiftningen.

Källa: Svensk Vindenergi

Läs mer i tidningen Land Lantbruk


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter