Ny strategi för landsbygdernas tillväxt




Ny strategi för landsbygdernas tillväxt

LRF och Jordbruksverket positiva, men det finns missar.

Regeringen presenterade igår en helt ny strategi för landsbygdernas tillväxt.
- Landsbygdsstrategin innebär ett tydligt värderingsskifte i synen på landsbygderna, den är varken ett museum eller en tärande sektor i svensk ekonomi. Vi ser landsbygdernas möjlighet till utveckling, och att bli en motor i jobbskapande och tillväxt, säger näringsminister Maud Olofsson.

I strategin lyfts de faktorer fram som är en förutsättning för att människor ska kunna bo och arbeta på landsbygderna. Det handlar exempelvis om förutsättningar för företagande, infrastruktur, tillgång till poliser och grundläggande service som post och bank.
- I en tid av omställning kan landsbygderna spela en avgörande roll för utvecklingen av ett hållbart samhälle, bland annat genom den ökade efterfrågan på förnybar energi. Andra områden med stor potential på landsbygderna är en ökad turism, den stora mängden mikro- och småföretag och den stora rikedomen på naturresurser, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Jordbruksverket positiva, men kommunerna måste göra sitt
- Vi på Jordbruksverket som arbetar med landsbygdsutveckling är positiva till att få en samlad strategi för landsbygderna i Sverige. Det är bra att regeringen strävar efter helhetssyn och tar ett samlat grepp för att ge bättre förutsättningar för ökad tillväxt i hela landet, säger Niclas Purfürst, chef för landsbygdsavdelningen.
- För att nå effekt är det viktigt att nu också kommunerna i högre grad än i dag tar ett samlat grepp och inser landsbygdens potential. Och att de deltar aktivt i Leader som nu i vår kommer igång över hela landet, säger Niclas Purfürst.

LRF: Bra, men klimatfrågan och de gröna näringarna saknas
Det är starkt fokus på regionalpolitik och företagande i regeringens landsbygdsstrategi som släpps i dag.
- Det är bra eftersom det innebär att man politiskt säger att regionalpolitiken ska ha en tydlig landsbygdsprofil. Det har inte varit självklart tidigare, säger Lars-Göran Pettersson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund.

Regeringen har en bra helhetssyn på landsbygden och strategin innehåller hundratals åtgärder som regeringen gjort eller kommer att göra för att stärka tillväxten i hela landet. Men kopplingen till klimat och naturresurser kunde vara tydligare.

- Vi hade också önskat att strategin varit mer framåtsyftande, den innehåller för få politiska ambitioner. Det är dags att se landsbygden som den tillväxtfaktor den faktiskt är, säger Lars-Göran Pettersson.

Det är positivt att strategin har ett brett anslag och tar upp flera av de förutsättningar som krävs för att människor ska kunna bo och arbeta på landsbygden. Men strategin borde även vara att lyfta upp konkurrenskraften för de gröna näringarna.

- Vi hade också velat se ett tydligare strategiskt ställningstagande om att Sverige i framtiden ska utnyttja EUs gemensamma program. Där finns det stora resurser - och de behövs för att utveckla landsbygden, säger Lars-Göran Pettersson.

Källor: Regeringen, Jordbruksverket och LRF

Läs mer i tidningen Land Lantbruk


Kommentarer
Postat av: hälsoblogg

kolla gärna in min hälsoblogg:)

2009-03-18 @ 22:51:30
URL: http://healthy.webblogg.se/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter