Milko sänker avräkningspriset med 20 öre




Milko sänker avräkningspriset med 20 öre

Milkos styrelse har beslutat att sänka avräkningspriset med 20 öre från och med den 1 april.

Den svenska mejerimarknaden är satt under stor prispress och konkurrensen har hårdnat betydligt på kort tid. Detta samtidigt som det på världsmarknaden råder ett överskott på mjölkprodukter. För drygt en vecka sedan tvingades Arla sänka avräkningspriset med 25,8 öre.
- Det råder en närmast extrem situation på den svenska mjölkmarknaden och lönsamheten för de svenska mejerierna minskar stadigt. Mot denna bakgrund är det nödvändigt att sänka avräkningspriset för att inte riskera Milkos ekonomi i framtiden, säger Milkos vd Erik Gumabon.

- Vi genomgår ett ekonomiskt reningsbad med tre tuffa år framför oss. Koncernens fokus är att ha en ekonomi i balans och då krävs det att vi också fattar svåra men nödvändiga beslut.
Under 2008 betalade Milko i genomsnitt 20 procent högre avvräkningspris till sina ägare jämfört med 2007. Möjligheterna att hålla ett lika högt avräkningspris under 2009 bedöms vara små.
Erik Gumabon menar att Milko måste bli snabbare på att justera avräkningspriset beroende på hur efterfrågan utvecklar sig
- Samtidigt fortsätter vi arbetet med Milkos koncernstrategi för att lyckas med omställningen till ett modernt och konsumentinriktat mejeriföretag.

Milkos koncernstrategi bygger dels på genomförandet av ett kostnadsprogram med målsättningen att sänka den totala kostnadsmassan med 50 mkr om året fram till 2012, dels fokusera på färskvarorna och påläggen samt minska ostförsäljningen.

Vid sidan av koncernstrategin har Milko tagit initiativ till mjölkhandslaget - ett handslag mellan mjölkbonden, handeln och konsumenten om att höja priset på landskapsmjölk med en krona och låta den gå oavkortat till mjölkbönderna. Förhandlingarna är inne i slutskedet och resultatet kommer att presenteras inom kort.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter