LRF: Ett stort svek




LRF: Ett stort svek

Stora delar av både livsmedelsproduktionen och produktionen av förnybar energi kan slås ut.

Det säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson med anledning av de skattepropositioner regeringen presenterar idag.
- I en lågkonjunktur behövs nya arbetstillfällen. Inför klimathotet behövs förnybar energi. Sveriges konsumenter vill ha svensk och gärna närproducerad mat. De gröna näringarna kan erbjuda allt detta. Men idag har regeringen sagt nej tack, säger Lars-Göran Pettersson.

Skattenedsättningar bort
Regeringens förslag innebär att Sverige ska ta bort de skattenedsättningar som jord- och skogsbruket har på drivmedel och energi och som Sverige har gemensamt med många EU-länder. Regeringen vill också kraftigt höja energipriserna för trädgårdsnäringen. När reformen är fullt genomförd kommer skattetrycket på näringen att ha ökat med över en miljard kronor. Detta ska jämföras med att jordbrukets årliga nettoinkomst är på sex miljarder kronor.

- För en genomsnittlig mjölkbonde med en årlig inkomst på 300 000 kronor innebär det här att skatten kommer att öka med 25 000 kronor. För en löntagare skulle det motsvara en skattehöjning på 20 procent. Om man så drastiskt försämrar villkoren för en bransch riskerar det naturligtvis att få dramatiska följder för sysselsättningen, säger Lars-Göran Pettersson.

Tidigare talat om förnybar energi
För att kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle och avvärja klimathotet har regeringen tidigare tydligt uttalat betydelsen av att produktionen av förnybar energi ökar. Detta har bidragit till att antalet LRF-medlemmar som vill satsa på energiproduktion nästan tredubblats de senaste två åren.

- De gröna näringarna står i dagsläget för mer än 25 procent av Sveriges energiförsörjning och fram till idag har vi sett en potential att öka den siffran betydligt. Men den nya väg regeringen nu slår in på hindrar den positiva utvecklingen.

- Istället för att skapa förutsättningar för nya jobb och bioenergiproduktion rycker regeringen undan mattan för alla de tusentals företagare som vill utveckla verksamheten. Därmed förstärker regeringen både den ekonomiska kris Sverige befinner sig i och paradoxalt nog också klimathotet.

Även matproduktionen hotas
Även den svenska matproduktionen hotas. Sedan EU-inträdet 1995 har Sverige tappat tio procent av sin mjölk- och köttproduktion. Samtidigt har importen av köttfyrdubblats och importen av ost tredubblats. För att vända trenden har jordbruksminister Eskil Erlandsson startat kampanjen Matlandet Sverige.

- Matlandet Sverige var en bra ambition och jag är besviken på att Eskil Erlandsson ställer sig bakom regeringens förslag. Matlandet Sverige riskerar att bli Importmatlandet Sverige, säger Lars-Göran Pettersson.

Källa: LRF

Läs mer på Land Lantbruk


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter