Ljus framtid för skogsbränslet




Ljus framtid för skogsbränslet

Priserna på värmepellets i Europa var rekordhöga under sista kvartalet i fjol och prisökningen på skogsbränsle förväntas fortsätta under överskådlig framtid.

Prisökningen på biobränsle fortsätter sannolikt i samma takt som tidigare under överskådlig framtid. Det framgår av Energimyndighetens långsiktsprognos som presenterades nyligen.

Fram till 2020 ser man att efterfrågan på biobränsle är fortsatt stark och prisökningen fortsätter i ungefär samma takt som i dag. Mellan 2020 och 2030 kan den dock antas minska något, skriver myndigheten.
Prisökningen på förädlade skogsbränslen, som pellets, antas öka i en snabbare takt än exempelvis skogsflis.

I sin prognos drar Energimyndigheten också slutsatsen att Sverige, med dagens beslutade åtgärder om styrmedel, nästan kommer att nå EU:s mål, att Sveriges energi till 49 procent ska komma från förnybara källor 2020.

Prisrekord
Vad gäller pellets slogs prisrekord i Europa under sista kvartalet i fjol. Enligt den amerikanska konsultfirman Wood Resources International (WRI) förbrukades uppskattningsvis över åtta miljoner ton värmepellets i Europa under förra året.
Totalt finns det över 450 anläggningar för tillverkning av pellets i Europa. Sverige är både världens största producent och förbrukare av värmepellets.

I Sverige har priserna de senaste åren legat högre i de flesta andra europeiska länder. Men under sista kvartalet 2008 märktes en tydlig förändring och priserna blev likartade överallt.

Europahandel
Genom att handeln med pellets inom Europa ökar spår WRI att priserna för storkonsumenter kommer att vara liknande oavsett vilket land de finns i.
Priserna för hushållen kommer däremot att påverkas mera av regional tillgång, efterfrågan och konkurrens från andra energislag.



Hans Dahlgren

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter