Gävleborgsbönder satsar på fjällkor




Gävleborgsbönder satsar på fjällkor

Länsstyrelsen har beviljat två lantbrukare i länet företagsstöd på tillsammans 1 100 000 kr för investeringar i mjölkproduktion. Sammanlagt investerar de två lantbrukarna ca 4 milj. kr på om- och till byggnader av stallbyggnader. Satsningarna innebär att sammanlagt 110 fjällkor kan bidra till ökad ekologisk mjölkproduktion. Fjällkon är en hotad lantras i Sverige.

Länsstyrelsens företagsstöd används för att slå vakt om länets variationsrika natur- och kulturlandskap. Detta kräver livskraftiga lantbruk och permanent boende på landsbygden. Dessutom behövs diversifiering av jordbruket och nya företagsetableringar. Ekologisk produktion är en viktig del i denna utveckling.

Urban Delestig i Sunnanås utanför Ljusdal  bygger en ny ligghall med plats för 60 fjällkor för att producera ekologisk mjölk. Målsättningen är att kunna fortsätta bedriva fäboddrift genom en omläggning till ekologisk produktion. Han ökar samtidigt produktionen med 15 kor. Han tror på en ökad lönsamheten för ekologiska producenter i framtiden.

Thomas Lundholm och Linda Nordlund i Brottan utanför Gnarp är en investerande fjällkobönder vars målsättning är att producera mjölk med en god arbets- och djurmiljö. Thomas motiverar investeringarna med att de minskar arbetstiden betydligt och samtidigt ökar produktionen med 15 kor. De har ett stort intresse för att hålla betesdjur som främjar en biologisk mångfald och återskapar ett levande beteslandskap.


Kontaktpersoner:

Klas Fredriksson, tel. 026-17 11 59
Erik Holmestig, tel. 026-17 11 26


Se LST Gävleborgs hemsida

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter