Djurskyddstillsyn




Djurskyddstillsyn

Jordbruksverket är den centrala myndigheten för djurskyddsfrågorna. Från januari 2009 sköter länsstyrelsen den operativa djurskyddskontrollen som kommunerna skötte förut. Det är alltså till oss ni ska vända er om ni har synpunkter på hur tamdjur och farmade djur hålls i er omgivning.

Vi fyller på dessa webbsidor om djurskydd lite i taget med vad som är viktigt att veta när Länsstyrelsen sköter djurskyddsarbetet.

Kommunerna har fram till den 31 december 2008 det lokala ansvaret för den direkta tillsynen av djurskyddet. Om man fram tills dess tycker att djur far illa eller djurhållningen sköts undermåligt är det djurskyddsinspektören i kommunen som ska kontaktas. Denne kan sökas på den kommunala förvaltning som handhar miljö- och hälsoskyddsfrågor i kommunen.

Länsstyrelsen har idag tillsyn över djurskyddslagen i länet. Länsstyrelsen är även besvärsmyndighet för de kommunala djurskyddsbeslut som överklagats av den enskilde medborgaren.

Länsstyrelsen samordnar djurskyddstillsynen och lämnar stöd och anvisningar åt kommunerna i tillsynsarbetet. I samarbete med kommunernas djurskyddsinspektörer drivs riktad kontrollverksamhet av djurskyddet (fram till den 31 december 2008). Samverkan sker även med Jordbruksverket i tillsynsarbetet. Länsstyrelsen handhar även frågor om omhändertagande av djur och djurförbud.

Länsstyrelserna kommer, efter riksdagsbeslut den 11 juni 2008, att överta den offentliga djurskyddskontrollen från kommunerna från och med den 1 januari 2009. Rutintillsynen i den offentliga djurskyddskontrollen kommer att vara kostnadsfri. Däremot är Länsstyrelsen tvungen att ta ut en avgift för extra kontroll. Hur stor den kommer att bli är ännu inte fastställt.

Omhändertagande av djur
Om en kommun (fram till den 31 december 2008) eller polisen omhändertar ett djur av djurskyddsskäl, skall Länsstyrelsen besluta om omhändertagandet skall fortsätta att gälla. När Länsstyrelsen beslutar att ett djur skall tas omhand skall Länsstyrelsen även besluta vad som skall hända med djuret t.ex. om det skall säljas eller avlivas. Det är polisen som ansvarar för den praktiska hanteringen med djuret och som verkställer Länsstyrelsens beslut.

Enligt den nya lagen om tillsyn över hundar och katter som började gälla den 1 januari 2008 får även Polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skador eller "avsevärda olägenheter" förknippat med hundägandet. För att ytterligare förhindra att en hund orsakar skada eller "avsevärd olägenhet" får polismyndigheten dessutom besluta om omhändertagande av hunden.

Djurförbud
Länsstyrelsen skall fatta beslut om djurförbud för den som dömts för djurplågeri eller visat sig uppenbart olämplig att ha hand om djur.

Enligt den nya lagen om tillsyn över hundar och katter som började gälla den 1 januari 2008 får även Polismyndigheten meddela förbud att ha hand om hund (=hundförbud) för den som allvarligt brister, eller tidigare brustit, i tillsynen över en hund.

Vad gör du om du misstänker att något är fel?
Om du misstänker att djur far illa, eller att foder och livsmedel inte hanteras säkert hos en primärproducent, kontakta Länsstyrelsen. Du kan göra en anmälan anonymt om du vill. Är det akut och du inte kan nå Länsstyrelsen, kontakta polisen.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter