Ungdomar från hela landet intar Riksdagshuset




Ungdomar från hela landet intar Riksdagshuset

Gymnasieungdomar från Kalix i norr till Trelleborg i söder samlas den 20 mars i riksdagen för att under en dag prova på arbetet som riksdagsledamot. Ska signalspaning tillåtas, pensionsåldern höjas och momsen på ekologisk mat sänkas? Det är exempel på frågor som kommer att debatteras. 145 klasser från 61 orter!
Läs mer

Ulrik Strömberg
Läs mer på Hela Sverige Ska leva

Pressmeddelande

Ungdomar från hela landet intar Riksdagshuset


Gymnasieungdomar från Kalix i norr till Trelleborg i söder samlas den 20 mars i riksdagen för att under en dag prova på arbetet som riksdagsledamot.

Ska signalspaning tillåtas, pensionsåldern höjas och momsen på ekologisk mat sänkas? Det är exempel på frågor som kommer att debatteras.  

145 klasser från 61 orter I år deltar 145 klasser från 61 orter i Ungdomens riksdag. 24 av landets 29 valkretsar är representerade. 349 elever samlas i Riksdagshuset i Stockholm den 20 mars för att arbeta i utskott, debattera och rösta i kammaren samt ställa frågor till fem av regeringens ministrar.

Alla orter som deltar  

Elevernas egna förslag diskuteras i utskott På förmiddagen diskuterar eleverna egna förslag i utskottsgrupper. Klasserna har skrivit förslag om IT i framtiden, klimatet samt problem och möjligheter med en åldrande befolkning.

Elevernas fristående motioner  

Debatt och beslut om signalspaning Klasserna har även skrivit följdmotioner om regeringens proposition om signalspaning,  som låg till grund för den så kallade FRA-lagen. Eleverna kommer att debattera och rösta om frågan om signalspaning i kammaren på eftermiddagen den 20 mars.

Elevernas följdmotioner  

Ministrarna ställs till svars i frågestund På eftermiddagen blir det även tillfälle att ställa fem ministrar mot väggen under en frågestund i kammaren. Från regeringen deltar integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, infrastrukturminister Åsa Torstensson, miljöminister Andreas Carlgren, justitieminister Beatrice Ask och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.  

Retorikpris till bäste talare Ett pris till dagens bäste talare kommer att delas ut av retorikexperten Per Falkman.

Om Per Falkman  

Mer information om Ungdomens riksdag och alla dokument som ska behandlas finns på riksdagens webbplats.
 
Ytterligare upplysningar lämnas av Camilla Rehn, telefon 08-786 66 88 eller Annica Sjögren, telefon 08-786 58 76.

Pernilla Eldblom

Läs mer på Riksdagens hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter