Svåra beslut om vindkraft väntar...




Svåra beslut om vindkraft väntar...

Många företag som vill satsa, och ett myller av synpunkter från allmänheten, myndigheter, grannkommuner och företag. I det här korsdraget av olika intressen är det i slutänden politikerna som ska fatta beslut om var och i vilken omfattning vindkraftverk får byggas i Bollnäs kommun. Till sin hjälp kommer de att ha den översiktsplan för vindkraften som tas fram.

Hur kommer vindkraftverken att påverka vår utsikt över de blånande bergen? Hur påverkar de våra skogar? Vår närmiljö? Örnarna? Vargarna? Turismen? Flyget och försvaret?
Frågan om vindkraftsatsningen är komplex. Inte minst i Gävleborg, där energimyndigheten har klassat ett stort antal platser som områden med riksintresse för vindkraft och det finns stort tryck från vindkraftsföretagen. Hur stort intresset är kan belysas genom att medan länsstyrelsen har ett planeringsmål på en terawattimme per år för Gävleborgs län, är man enbart i Bollnäs nu uppe i drygt fyra terawattimmar, teoretiskt räknat.

Arkitekten och konsulten Mats Ökvist, och Arne Nedstam, planerare på Bollnäs kommun, arbetar sedan drygt ett år med att ta fram en översiktsplan för vindkraften i Bollnäs kommun. Förslaget har varit ute på samråd och de har fått in mängder av synpunkter.
Mats Ökvist och Arne Nedstam upplever rent generellt en positiv attityd till vindkraften, både från politiker och allmänheten. Men även om grundinställningen hos många är att vindkraften är bra och något vi ska satsa på så kvarstår mängder av frågor och gränsdragningar.
Nedstam och Ökvist sammanställer synpunkterna och försöker sammanväga olika intressen. Och de föreslår redan i dag undantag för vissa områden där de anser att det inte ska ske någon vindkraftsutbyggnad. Det handlar bland annat om Ljusnans och Voxnans dalgångar, och om vad man kallar för stora opåverkade områden.

Ett av problemen med vindkraftverk är att de syns på flera mils håll. Så även om man inte bygger i just Ljusnans dalgång så kan kraftverken komma att synas därifrån, högt belägna som de ofta kommer att vara.
Mats Ökvist och Arne Nedstam har exempelvis också lyssnat till åsikterna från Vargas vildmarkscamp, där ägarna vill ha fem kilometer runt campen fritt från vindkraftverk.
I detta område vill Bergvik energi bygga vindkraftverk. Frågan är nu hur mycket företaget lyssnar till de berörda. Och i slutänden vad politikerna beslutar. Kommunfullmäktige kommer att besluta om översiktsplanen. Innan dess vill Mats Ökvist att den politiska styrgruppen för arbetet tar ett inriktningsbeslut för vindkraftsutbyggnaden i hela kommunen.
- Vi vill att politikerna exempelvis ska besluta om hur mycket vindkraft Bollnäs kommun tål. Hur mycket vill vi ha?

I varje större enskilt fall är det länsstyrelsen som beslutar om miljötillstånd, medan politikerna i kommunens miljö- och byggnämnd beslutar om mindre projekt och bygglov. Frågan är då om det kan bli motsättningar?
- Jag har svårt att tro att länsstyrelsen går emot kommunens översiktsplan, säger Mats Ökvist.
Arne Nedstam ser översiktsplanen som ett arbetsmaterial.
- Den kommer att justeras hela tiden.
Regeringen vill skynda på utbyggnaden av vindkraften i landet och den så kallade miljöprocessutredningen föreslår bland annat att man vid beslut om vindkraft ska hoppa över detaljplaner och bygglov och enbart besluta efter miljöprövning.
- I yttrandet till miljöprocessutredningen har vi sagt att det kan vara okej med bara miljöprövning. Men i så fall måste kommunens roll i miljöprövningen stärkas. Kommunerna har ju planmonopol enligt lag, säger Mats Ökvist.

Både Arne Nedstam och Mats Ökvist menar att utbyggnaden av vindkraften är en process som kommer att pågå länge. Både allmänheten och myndigheter är också en smula yrvakna och har ännu inte hunnit sätta sig in i hur stor frågan är. Ett exempel på detta är att det kan komma att behövas nya kraftledningar. Hur stor blir då påverkan?
Om allt går enligt planerna kommer kommunfullmäktige att ta beslut om översiktsplanen i höst.

Om projekten

Hittills har följande företag visat intresse för att bygga ut vindkraft i Bollnäs kommun: Eolus, Ownpower, o2 Vindkompaniet, Bergvik Energi, Vattenfall, Kraftö, Nordex samt Samkraft. Det handlar totalt sett om hundratals vindkraftverk av vilka de flesta bara är på planeringsstadiet än så länge.
De aktuella områdena är: Ett stort område som börjar i Ockelbo kommun och sträcker sig in i sydvästra delen av Bollnäs kommun, i Finnskogen. Ännu ett stort område av Finnskogen, söder om Öjungen, som går in i Ovanåkers kommun (Bergvik energi).
Område i nordvästra hörnet av Bollnäs kommun, sträcker sig in i Ljusdals kommun (Kraftö). Ett ännu ej preciserat område i sydvästra delen av kommunen (Vattenfall). Tönsenområdet (o2 Vindkompaniet). Flästa och utbyggnad åt nordost räknat från de tre vindkraftverk som bolaget fått bygglov för (Eolus). Område vid Svartboklint (Ownpower). Område söder om Glössbo, Bollnäs och Söderhamns kommuner (Eolus).
Än så länge har det endast beviljats bygglov för tre av vindkraftverken, i Flästa.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer
Postat av: Helge S

Hur kan någon vara positiv nu när hela vindkraftsbluffen är avslöjad?

för ca 2 år sedan upptäckte jag själv att inte allt stod rätt till. Jag var då ganska ensam i spalterna att vara negativ till vindkraft.

Det är en stor glädje att se att så många fått upp ögonen nu.

Det som utlöste min nyfikenhet var när jag fick se den officiella siffran 1%. Det var alltså allt vinkraften ger. Kan det vara sant att man stödjer en så obetydlig produktion med millioner av skattemedel.

När man sedan läste vidare och konstaterade att produkten är så dålig att den måste backas upp av annan kraftproduktion till 100% så blir man rent av chockad.

Vindkraft är en produkt av:

1 Skickliga/samvetslösa försäljare.

2 Okunniga politiker.

3 Markägare som lurats att de gör en miljöinsats.

4 Markägare som offrar naturen i tro att de skall bringa feta inkomster.

5 En allmänhet som vilseletts av mycket starka lobbygrupper och därför tror att vindkraft är miljövänligt och kan tänka sig att offra vår vackra natur.



Politikerna vaknar



Motion till socialdemokratiska Skånedistriktets distriktskongress 2010.

"Vindkraften är inte lönsam utan subventioner och kan inte byggas ut enligt det socialdemokratiska klimatprogrammet eftersom det inte är realistiskt, genomförbart och trovärdigt".

Motionär: Stefan A. Johansson



Helge S

2010-01-10 @ 16:14:00

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter