Stormöte om Västansjö skola




Stormöte om Västansjö skola

Hela bygden står bakom Västansjö skola - byskolan mellan Hällbo och Kilafors. Den slutsatsen drar skolrådet, som ordnade ett välbesökt stormöte i skolan på tisdagskvällen.

Bollnäs kommuns grundskolor har högre kostnader för lokaler än jämförbara kommuner. Samtidigt saknas det lokaler för förskolor i centralorten, medan det finns gott om plats i ytterområdena.
Detta är bakgrunden till den översyn av för- och grundskolans lokaler, som pågår i kommunen och där barn- och utbildningsförvaltningen presenterat ett diskussionsunderlag med flera alternativa lösningar för varje skola och förskola.
För Västansjös del är ett av alternativen en nedläggning av skolan och en flytt av eleverna till Kilafors. Ett annat alternativ är att sälja slöjdhuset, men behålla själva skolan - åtminstone till och med årskurs 5.
-Det här har skapat oro i bygden, säger Anne-Sofie Stark i skolrådet. Hon har två barn i skolan och anser att byskolorna är viktiga:
-Man måste titta på individen och vad som händer med stora grupper, säger hon. Västansjö skola har alla med sig, vi är nöjda med verksamheten och studieresultaten är bra.

På tisdagskvällen hölls ett stormöte i skolan om diskussionsunderlaget.
-Uppslutningen var jättebra - från föräldrar som har barn på skolan nu, föräldrar till barn som kommer att gå där i framtiden och äldre bybor som har barnbarn eller som engagerar sig för skolan ändå.
Skolrådet i Västansjö har skickat frågor kring underlaget till kommunen och vill veta vilka besparingar de olika alternativen ger - bland annat vad en elev i Västansjö kostar, jämfört med elever på andra skolor.
-I svaret från för- och grundskolechefen fick vi veta att man inte har tittat på några siffror - och vi tycker att beskeden vi får är tvetydiga och oklara, säger Anne-Sofie Stark. Och alternativet att sälja slöjdhuset förvånade många på mötet, eftersom uppvärmningsanläggningen till hela skolan finns i den byggnaden.

Nästa tisdag, den 10 februari, blir det en medborgardialog om framtiden för skolorna i Kilafors, Segersta och Västansjö. Inför den utsåg stormötet i Västansjö en grupp som ska arbeta vidare med framtidsfrågorna.
-Vi får hoppas att alla frågetecken rätas ut då, säger Anne-Sofie Stark.

Läs mer i Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter