"Seriösa men inte allvarliga"




"Seriösa men inte allvarliga"


All verksamhet bygger på egna önskemål och genomförs i självstyrande grupper. Alla är delaktiga och alla olika sorters människor är med. Man sysslar med det som man tycker är kul. Det är framgångsreceptet för Vråkabygdens byalag.

Mogården är navet i verksamheten, säger Fred Bergholtz, ordförande. Där har vi möjlighet att träffas och den möjligheten tar vi regelbundet. Vi är seriösa, men inte allvarliga.

En gång i månaden arrangeras pubkväll. Då tjänstgör frivilliga och serverar alla gäster samt diskar och städar. Tidigare var det inte så lätt att hitta "personal".
- Numera har vi så många anmälda att vi kan ha pubkvällar hela sommaren också och ändå engageras inte alla som anmält sig, säger Fred Bergholtz.
- Vi har aldrig några "vuxentillställningar", säger Zinnia Bergholtz, också hon hårt engagerad i byalaget. Barn och ungdomar är alltid välkomna. Pubkvällarna lockar mellan 70 och 90 gäster varje gång. De är viktiga för där avhandlas massor av frågor. För nyinflyttade är det guld värt. De kontaktytor som skulle kunna ta år att hitta kan istället gå på några månader.

Utflyttade barn har också insett pubkvällarnas värde.
- Mina barn bor i Stockholm och brukar pricka in pubkvällarna för sina besök i Vråka, säger Elisabeth Adolfsson. Där har de möjlighet att träffa alla sina gamla kompisar.
Men det är inte bara pubkvällar på programmet. Det finns självstyrande grupper som sysslar med fiolskola, modellbygge, vävning, fysisk träning, boule, logdans och sport på tv. Självklart finns en bastu i Mogården.
Alla stora sporthändelser kan man avnjuta i goda vänners lag via storbildsskärm i Mogården. Där rullar speedway, hockey-VM, internationell fotboll och mycket annat. En annan tv-händelse som lockar fullt hus är Melodifestivalen. Då klär medlemmarna upp sig, käkar trerätters och kommenterar tävlingen.
Det finns ansvariga för Mogården, för den lilla charmiga Lundstugan och för kyrkvägen till Västra Ed.

Bland det allra mest seriösa är det årliga utdelandet av byalagets kulturpris, 2008 gick det till makarna Margot och Tore Karlsson för att de omsorgsfullt bevarar ett småskaligt lantbruk med byggnader och trädgård.

All information till medlemmarna går ut via den egna tidningen Vråkabygdens byablad. En mycket viktigt del i hela verksamheten eftersom information mellan medlemmarna är en förutsättning för att allt ska fungera.
-  Det finns exempel på föreningar som skötts av en eldsjäl och som dött med eldsjälen. Därför aktar vi oss noga för toppstyrning, säger Fred Bergholtz. Det får inte bli en liten elit som sköter allting, istället ska alla vara delaktiga. Spridning och eget ansvar är en förutsättning för framgång.

Läs mer i Västerviks Tidningen


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter