Nybblemacken tvingas till nedläggning




Nybblemacken tvingas till nedläggning

Kommunen kan inte ta över saneringsansvaret

Uno-X macken i Nybble kommer att läggas ner. Föreståndaren Esse Andersson har ingen möjlighet att driva macken vidare efter att bränsleavtalet med Norsk hydro upphör den sista februari.
- Det känns inte alls bra, säger Esse Andersson.

Framtiden för Nybblemacken har länge varit osäker. Igår meddelade mackens föreståndare Esse Andersson att han inte ser någon annan utväg än att lägga ner mackverksamheten.

Esse var till en början intresserad av att driva macken vidare, med en ny leverantör genom att till exempel gå med i sammanslutningen Bymacken.

- Uno-X erbjöd mig att köpa utrustningen. Men det var under förutsättning att kommunen tog på sig saneringsansvaret den dag macken läggs ner. De vill inte lämna över saneringsansvaret på en privatperson eller ett företag, förklarar han.


Mot kommunallagen

Esse Andersson tog kontakt med kommunen där man var öppna för diskussion. Men svaret blev att kommunen inte kan ta på sig ansvaret för eventuell framtida sanering.

- Tyvärr är det så. Vi kontaktade jurister på SKL, Sveriges kommuner och landsting, i frågan och de menar att det strider mot kommunallagen. Vi har prövat olika möjligheter och det är beklagligt att det inte finns så mycket att göra nu. Vi får inte gynna en enskild näringsidkare, förklarar kommunstyrelsens ordförande Åke Thörnesjö (M).

Esse Andersson har förståelse för beskedet från kommunen, men är ledsen över att inte kunna driva macken vidare. På grund av macknedläggningen tvingas han att säga upp en anställd.

- Jag blir tvingad att lägga ner mot min vilja. Jag har ingen möjlighet att göra något mer. Även om jag skulle vilja ta över saneringsansvaret så får jag inte. Under dagen kommer jag att kontakta Norsk hydro och bestämma ett datum för nedläggning, säger han.


Nybblebaren blir kvar

Esse Andersson menar att det inte finns några stora pengar i bensinen, men att det handlar om att kunna erbjuda en service till innevånarna i de södra delarna.

- Det är det som känns värst. Att inte kunna erbjuda den servicen i bygden gör mig jäkligt ont. Man ska värna om miljön, men det blir motsägelsefullt när alla mackar läggs ner. Det är inte miljövänligt att alla ska behöva åka in till stan för att tanka.


Att köpa ny mackutrustning ser Esse inte som något alternativ.

- Det skulle innebära en investeringskostnad på cirka tre miljoner kronor för pumpar, tankar och allt som måste bytas ut och installeras. Det är alldeles för stora summor att tala om, säger han.

Esse Andersson kommer trots macknedläggningen att driva Nybblebaren vidare.

Mackfrågan diskuterades under kommunstyrelsens sammanträde igår eftermiddag. Där konstaterades det att kommunen inte har möjlighet att göra något för att förhindra macknedläggningen. Efter ett yttrande från Eva WennStröm (S) enades styrelsen dock att skicka en skrivelse till regeringen och påtala problemet med mackdöden.

Läs mer på NWT.se


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter