Möte om mackläget i Dalarna




Möte om mackläget i Dalarna...

Vilka blir konsekvenserna av att bensinmackarna på landsbygden läggs ner och finns det lösningar på problemen? Det och mycket mer diskuterades på det informationsmöte som Länsstyrelsen arrangerade i Stora Skedvi.



Nedläggningar av bensinmackar på landsbygden innebär en kraftig försämring av service, livsvillkor och utveckling, framförallt där ortens sista försäljningsställe är hotat.

Därför arbetar Länsstyrelsen i Dalarna med att förhindra en ökad nedläggningstakt av drivmedelsförsäljningsställena på landsbygden.


För att öka kunskapen om situationen bjuder Länsstyrelsens arbetsgrupp in till informationsmöten och det första hölls i Sockenstugan i Stora Skedvi.


Ett 20-tal åhörare var där och under eftermiddagen fick de information om vad det är som händer inom drivmedelsbranschen, hur situationen ser ut i länet, vilka aktörerna och vad de har för planer.

Därefter förklarade arbetsgruppen vad "pumplagen" (skyldighet att tillhandahålla förnyelsebart drivmedel) innebär samt om vilka som drabbas av nedläggningarnas negativa konsekvenser och vad det finns för möjligheter till ekonomiskt stöd.


- Det är kommunerna som måste in och ta ansvar också. Våra politiker måste lyssna på medborgarna ute i bygden, sa Jan-Erik Hassel från Länsstyrelsen.


En av åhörarna funderade lite kring saneringsproblematiken, att om en mack läggs ner kan den som drivit macken bli skyldig att sanera marken, vilket kan kosta upp till två miljoner kronor.

- Det man är rädd för är att ta över en miljöskuld, menade han.


En annan åhörare tog upp problematiken kring att lagra drivmedel hemma.

- Det är väldigt begränsade mängder man får frakta och ha hemma, upplyste Göran Forsén från FLF, Föreningen Landsbygdshandelns Främjande, varpå åhöraren poängterade att rådande regler inte alltid efterföljs.


Det tre timmar långa mötet avslutades med en diskussion om åtgärder, efter det att arbetsgruppen berättat om ett gäng värmlänningar som löst nedläggningsproblematiken genom att bilda en gemensam inköpsorganisation.

Detta för att bland annat få bättre förhandlingsvillkor, utrustning och leverans av drivmedel.

Menar du att ett liknande arrangemang i Dalarna kan vara räddningen för landsbygden?

- Vi vet inte riktigt. Det är så pass nytt det där. Men vi har täta kontakter med de i Värmland, svarar Kent Johansson på Länsstyrelsens näringslivsenhet.


Fotnot: I dag arrangerar Länsstyrelsen informationsmöte i Moraparken klockan 13-16.

Läs mer i Dalarnas Tidningar


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter