Mjölkpriset styr inte konsumenterna ...




Mjölkpriset styr inte konsumenterna ...

Konsumenterna är mindre känsliga för prisförändringar när det gäller mejerivaror än köttvaror. Mjölkkonsumtionen har sjunkit under lång tid i Sverige trots låga priser.

Det visar en rapport som håller på att sammanställas vid Jordbruksverket.
I den har man tittat på prisets betydelse för konsumtionen av olika jordbruksprodukter.
En jämförelse visar att konsumtionen av kött har ett starkt negativt samband med priset. Människor köper alltså mindre kött när priset går upp.

Men konsumtionsmjölken följer inte samma mönster. Den är mycket mindre känslig för förändringar i priset. Trots att de reala priserna på mjölk har varit relativt konstanta så har konsumtionen av mjölk sjunkit stadigt under lång tid. Sedan början på 1980-talet till 2006 minskade den från knappt 190 kilo mjölk per person och år till 135 kilo per person och år 2006.

Anledningen till en lägre konsumtion oavsett pris beror på förändrade konsumtionsmönster, enligt Lars Widell på Jordbruksverket. Till exempel ersätts mjölk nu med andra produkter.
- Det tror jag helt enkelt är en substitutionseffekt och att vi fått in substitut till mjölk. På 1980-talet var det inte så mycket att välja på att dricka, nu finns mycket mer varianter som är alternativ till mjölk i konsumtionen. Så även om mjölkpriserna har varit relativt konstanta har konsumtionen ändå gått ner, säger Lars Widell.

Konsumtionen av mjölk i Sverige är inte heller särskilt beroende av vilka inkomster befolkningen i Sverige har, men på många marknader i världen är det tvärtom.

Enligt en ny rapport från det nederländska finansinstitutet Rabobank är mejeriprodukter varor som i ett tidigt skede stryks från inköpslistan när inkomsterna går ner.
Den ekonomiska krisen kommer därför att bidra till att konsumtionen av mejeriprodukter minskar och att priserna går ner under 2009. Särskilt i utvecklingsländer, där mjölk fortfarande räknas som en lyxvara, faller priset i takt med att konsumtionen av varor som mjölk, ost och yoghurt minskar.

Sedan 1990-talet har priserna på kött, mjölk, grönsaker, frukt och spannmålsprodukter i Sverige legat under den allmänna prisutvecklingen.

Tove Nilsson

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter