Hälsinge Lantkök vill öka ut...




Hälsinge Lantkök vill öka ut...

Slakteribolaget Bollnäs Kött AB vill köpa Milkos anläggning i Säversta. Vid sidan av ett nytt slakteri söks också samarbeten med andra livsmedelsföretag. Ett av dem är Hälsinge Lantkök AB i Järvsö, som styckar och levererar kvalitetskött under varumärket Hälsingestintan.

Bollnäs Kötts styrelseordförande Ingvar Persson bekräftar att intresset för mejeriet kvarstår.
- I kontakterna med Milko har vi förklarat att vi vill köpa fastigheten i Bollnäs. Nu väntar vi på svaret därifrån, men det tycks dra ut på tiden och vi har förstått att det även finns andra spekulanter, säger Ingvar Persson.
I två omgångar var Ingvar Persson själv styrelseordförande i Milko-koncernen, senast 2003-2007. Han kan därför lokalerna i Säversta utan och innan.
Totalt handlar det om 13 000 kvadratmeter under tak, varav cirka 6 000 i det nuvarande ostlagret. I totalytan ingår även en äldre mejeribyggnad och den separata kontorsbyggnaden.
- Vi kommer inte själva att behöva mer än en mindre del, men söker även samarbete med andra delar av branschen för att kunna hyra ut, säger Ingvar Persson.
För egen del behöver slakteriet drygt 1 000 kvadratmeter till att börja med. Ett 30-tal personer ska få jobb där.
I december talades det om att hyra in sig i mejeribyggnaderna.
- Men nu är det ett köp av fastigheten som gäller. Och någon kommunal medverkan är inte aktuell, säger Ingvar Persson.
Han hoppas att det i mejeribyggnaderna ska kunna inrymmas företag som bildar "ett kluster" för att ta fram lokalproducerade kvalitetsprodukter.
- Det finns planer, men jag vill inte säga något mer just nu.

Flera källor uppger dock att Hälsinge Lantkök är ett av de företag som är högaktuella.
- Det ligger i linje med det företagets vilja att expandera. Nu kan Hälsinge Lantkök få leveranser direkt från ett slakteri i Bollnäs och samtidigt stycka köttet där, säger personer med nära insyn i branschen.
Hälsinge Lantkök har tidigare anlitat legostyckare, men beslutade i höstas att anställa sju egna styckare för att stycka 30 ton svenskt hängmörat så kallat premiumkött i veckan. Bakom förändringen låg butikskedjornas krav på full kontroll av spårbarhet i hela leveranskedjan.

Ingvar Persson vill dock inte kommentera ett eventuellt samarbete.
- Jag kan i dagsläget inte svara på frågor av det slaget, säger han.
Men Hälsinge Lanköks grundare och vd Britt-Marie Stegs bekräftar kontakterna.
- Vårt företag växer fortfarande och vi är mycket intresserade av ett samarbete i Bollnäs. För oss handlar det om en utökning och inte om att flytta verksamhet. Premiumköttet efterfrågas mer och mer i hela landet, särskilt i de större orterna, säger Britt-Marie Stegs.
- Men det är för tidigt att gå ut med detaljer eftersom det inte kommit något svar i fastighetsfrågan.
Milkos produktion i Bollnäs avvecklas helt i slutet av april. Men ost ska färdiglagras fram till i höst.
- Mejerifastigheten kommer att säljas, men några fler kommentarer än så har vi inte idag, säger Lena Holmestig, Milkos informationschef.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Läs mer i Ljusdals Posten

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter