Bättre service på landsbygden ...




Bättre service på landsbygden ...

En bättre kunskap om det samlade serviceutbudet i landet behövs. En del av landet där servicen behöver genomgå en fördjupad analys är Västerbotten. Regeringen förbereder ett beslut om ekonomiskt stöd för att öka tillgängligheten i service i glesbygden. Stödet ska i första hand riktas mot att motverka nedläggningar av bensinmackar.
Det skriver kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD).


Norrlands inland är både bokstavligt och bildligt talat Sveriges guldgruva. Här finns mycket av de naturtillgångar i form av skog, malm, vatten och vind som utgör insatsvaror för vår basindustri och grunden för vår välfärd.

Trots att det norrländska inlandet utgör mer än hälften av landets yta bor bara omkring en tiondel av landets befolkning här. För den som söker naturupplevelser och ostörd vildmark bidrar detta faktum till att skapa svårslagbara upplevelser. För de som dagligen lever och verkar här skapar det stora utmaningar och inte sällan en känsla av utanförskap när kommersiell och offentlig service flyttar allt längre och längre bort.

Det är min övertygelse att alla invånare, oavsett var de bor, har rätt till en god och likvärdig offentlig service. Det är också därför som regeringen tillsatt en utredare som just nu arbetar med att utveckla former för hur den lokala servicen kan utformas i samarbeten mellan stat, kommun, kommersiella aktörer och de ideella krafter som finns i byalag och hembygdsföreningar.

Redan på torsdag kommer regeringen fatta beslut om en ny lagstiftning som gör det enklare att skapa lokala servicekontor. Vi gör det genom att avskaffa det krav som idag finns på regeringens godkännande och genom att avskaffa dagens begränsningar för vilka tjänster som får erbjudas hos de lokala servicekontoren.

Torsdagens beslut är bara ett första steg på vägen mot en förbättrad service på landsbygden. Vi behöver skaffa oss en bättre kunskap om hur det samlade serviceutbudet ser ut, vad de åtgärder vi hitintill vidtagit inneburit samt vilka behov som finns framöver. En av de delar av landet där servicen behöver genomgå en fördjupad analys är Västerbotten. Det är min förhoppning att vi med en förbättrad kunskap också ska kunna lägga grunden för en god service till medborgare och företag.

Regeringen behöver också se över vad vi kan göra för att skapa goda förutsättningar för den kommersiella servicen i norrlands inland och andra glesbygdsområden. Vi har därför bett länsstyrelserna i Värmland och Dalarna att utarbeta modeller för att trygga kommersiell service i hela landet.

Redan nu förbereder regeringen ett beslut om ekonomiskt stöd för att öka tillgängligheten i service i glesbygden. Stödet ska i första hand riktas mot att motverka nedläggningar av bensinmackar. Det totala stödet kommer att uppgå till 30 miljoner kronor och bygger på ett förslag som lämnats av Konsumentverket.

De ekonomiskt bistra tider som vi nu genomlever skapar en ökad press på det redan ansträngda läget för många av Västerbottens kommuner. Skatteunderlaget ökar betydligt långsammare medan kostnaderna stiger i nästan samma takt som förut.

Som kommunminister är jag väl medveten om problemen och inför kommande budgetprocesser måste hela regeringen noga överväga hur statens resurser ska användas så att vi på bästa möjliga sätt pressar tillbaka lågkonjunkturen, värnar den välfärd som kommuner och landsting ansvarar för - men också statens finanser.

Västerbottens näringsliv är viktigt inte bara för er som bor här utan för hela Sverige. Finanskrisen har gjort det svårare för små och medelstora företag att finna finansiering för sin verksamhet. För att underlätta för det lokala näringslivet har regeringen ett kapitaltillskott till ALMI Företagspartner så att de kan öka sin utlåning till nya, små och medelstora företag. Vi har också fördubblat maxbeloppet för mickrolån till små- och nyföretagande.
Västerbotten och Norrlands inland står inför stora utmaningar men det är också en del av Sverige som bär på en oerhörd rikedom. Jag vill genom mitt arbete dra mitt strå till stacken för att vi med gemensamma krafter ska kunna möta de utmaningarna och fortsatt stärka den välfärd dom har sitt ursprung i norrlands skogar, berg, forsar och öppna vidder.


Mats Odell

Läs mer i Västerbottens Kuriren


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter