Framtidens service på landsbygden



Utredningen "Samverkan om lokal service" med Lars Högdahl och bland annat Benny Jansson, som är en vän till oss landsbygdsbor, pågår just nu för fullt. Snart ska man komma med ett delbetänkande och slutbetänkandet ska vara klart till 1 november 2009. Under hösten 2008 till hösten 2009 kommer man att ha en seminarieserie inom olika temaområden samt att ett utvecklingsarbete kommer att ske i 20 kommuner och för oss i Gävleborg berörs vi via att Söderhamns kommun är en av dessa.

                                               

Detta kan innebära statliga servicecentrum på landsbygden där man utgår ifrån ett medborgarperspektiv för en bred statlig och kommunal service där det lokala och kommunala är utgångspunkten. Det vill säga att alla ska ha en likvärdig service men att det kan ske i olika former. Man kan stärka det ideella och hitta ett koncept med en dörr in för medborgaren. En förhoppning är att man här, med stark styrning, kan hitta möjligheter att fler ska kunna vara utförare. Denna tydliga styrning med ett grundservicepaket bör kunna vara fasta med exempelvis affärer, bygdegårdar etc. som utförare samt även mobila servicepunkter som exempelvis lantbrevbäraren eller liknande.


Hur ska bygden få plats i detta? Hur ska avtal kunna tecknas mellan lokal utvecklingsgrupp och kommun? Hur ska bygden komma in i planeringen på ett naturligt sätt?


Här tycker jag att ett bra sätt att komma med i diskussionen är att försöka göra lokala utvecklingsplaner i alla våra bygder. Därefter ta en diskussion med kommunen med lokala utvecklingsplanerna som grund för att gemensamt ta fram en serviceförsörjningsplan för kommunen. Då med inriktning på att vara beredd att möta resultatet av utredning och ha åsikter om den.  I slutänden kommer ett beslut att utformas utifrån slutbetänkandet.


Vi måste ta chansen och vara med och bry oss om vår framtid på landsbygden. Låt oss ta den hand som sträcks ut för att arbeta fram en gemensam strategi.

Christer Kallin


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter