Viktigt och värdefullt arbete




Viktigt och värdefullt arbete

I Sverige lägger vi ner sammanlagt cirka 140 miljoner arbetstimmar på ideellt socialt arbete varje år. Och då räknar vi bara organiserat, ideellt engagemang, inte andra frivilliga insatser.
Vi ville veta mer om de socialt inriktade frivilligorganisationerna och deras betydelse i samhället idag, och ställde därför ett antal frågor till lokala och riksorganisationer, och till tjänstemän i offentliga sektorn.
Ökar frivilligorganisationernas insatser för socialt utsatta människor och grupper idag? Hur fungerar samarbetet mellan frivilligorganisationerna och kommunerna? Finns risken att frivilliga organisationer belastas med insatser som egentligen är kommunens ansvar? Bidrar det frivilliga sociala arbetet med kvaliteter som inte finns i offentliga sektorn?
Dessutom ville vi veta om organisationerna har lätt eller svårt att rekrytera frivilliga krafter idag.


De ideella organisationerna ska inte användas i besparingssyfte. Och deras kritiska röst är viktig. Detta är något av det som uttrycks i en alldeles färsk överenskommelse mellan regering, landsting och kommuner, samt ideella organisationer inom det sociala området i Sverige.
En av de organisationer som var med i den arbetsgrupp som tog fram den nationella överenskommelsen är Forum för frivilligt socialt arbete.
- Vi arbetade i fem år för att få till den här överenskommelsen, säger Göran Petterson, generalsekreterare för Forum för frivilligt socialt arbete.
Forum för frivilligt socialt arbete är en intresseorganisation för 33 socialt inriktade ideella riksorganisationer. Här återfinns allt från Röda korset, Rädda barnen, Svenska kyrkan och Sveriges kvinnojourers riksförbund, till riktigt små organisationer.
Göran Pettersson är nöjd med överenskommelsen. Han berättar att det tyngsta skälet till att de har velat nå en överenskommelse är att de vill stärka de ideella organisationernas självständighet.

- Vi har sett tendenser att kommuner försöker styra föreningslivet. Det kan handla om olika fall, säger han. Ett exempel är när en kommun ser behov inom äldrevården och försöker styra en ideell organisations verksamhet dit.
Ofta verkar det offentliga och den ideella organisationen nära varandra. Därför är det viktigt med tydliga gränser, menar Göran Pettersson.
Det finns flera skäl till detta, säger han. Ett av skälen är att många av organisationerna har vuxit fram i kritik mot brister i den offentliga välfärden och det är viktigt att den kritiska rösten finns kvar. Dessutom har frivilligorganisationerna en rad mycket specifika egenskaper: De har ofta ett särskilt förtroende hos människor som lever under svåra omständigheter och som har problem i sitt förhållande med myndigheter, organisationerna är byggda på demokrati och öppenhet, det är engagemang som driver verksamheten, mötet i verksamheten sker mellan individer och inte mellan professionella vårdgivare och vårdtagare, för att ta några exempel.

En annan viktig aspekt som Socialt Forum för frivilligt socialt arbete ville slå fast handlar om ekonomi.
- Det ideella engagemanget är ingen potentiell besparingsåtgärd. Det är istället en kraft för att utveckla välfärden. Kommuner ska inte räkna med att spara pengar på att samverka med en ideell organisation. Det var viktigt att det här kom med i överenskommelsen, säger Göran Pettersson.
Under den ekonomiska krisen på 90-talet syntes en tendens att kommuner använde sig av det ideella föreningslivet för att hitta snabba och enkla lösningar, berättar han. Exempel på detta är när uppgiften att ledsaga äldre människor till sjukhus flyttades från anställd vårdpersonal till frivilliga. Eller när arbetet med kvinnojourerna lades över på ideella organisationer, trots att ansvaret fanns reglerat i socialtjänstlagen.
Trenden har till viss del svängt sedan dess, menar Göran Pettersson, även om han undrar hur utvecklingen kommer att bli i den nya ekonomiska krisen.

- Men det finns ingen illvilja. Vi upplever att alla ändå vill ett gemensamt väl.
Och visst kan ideella organisationer ta hand om uppgifter som ligger kommunens verksamhet nära. Men de tar uppgifter av egen vilja, diskuterar internt om det är lämpligt och om just deras organisation har någon kvalitet att tillföra. Och, återigen, det får inte handla om att kommunen ifråga ska spara pengar, säger Göran Pettersson.
En annan trend idag är att det offentliga, främst genom olika kommunala verksamheter, söker volontärer som engageras i olika uppgifter som kompletterar det betalda välfärdsarbetet. Det kan handla om dagverksamheter, kontakter med flyktingar, läxläsning, eller besök hos äldre, för att ta några exempel.
Inom Forum för frivilligt socialt arbete menar man att den särskilda kompetens som finns bland de ideella organisationerna riskerar att gå förlorad om kommunerna väljer att utveckla egna volontärverksamheter. Och det blir svårare att hålla tydliga gränser mellan frivilligt arbete och det offentliga.

Ideella organisationer inom det sociala området.
Det finns mängder av organisationer som på olika vis verkar inom det sociala området: De som ägnar sig åt frivilligt socialt arbete, de som organiserar sig som utförare, samt brukarnas organisationer. Och så finns det organisationer vilka i huvudsak fungerar som opinionsbildare. Formerna blandas också.
Forum för frivilligt socialt arbete organiserar huvudparten av riksorganisationerna för frivilligt socialt arbete

Av Gunilla Toll

Läs mer i Ljusnan

Läs mer i Hudiksvalls Tidning

Kommentarer
Postat av: Apse

Ytlig välgörenhet är som att tända rökelse vid samhällets smutsiga kloakutlopp/Ellen Key

2008-12-28 @ 23:49:06
Postat av: Christer Kallin

Hej Aspe,



Tack för ditt inlägg med citatet från Ellen Key.



Det viktiga i detta som jag ser det är att vi fortfarande bryr oss om våra medmänniskor men att det offentliga fortfarande måste ta sitt ansvar...Vad som är lite otydligt är var gränserna går.



Med vänlig hälsning





Christer Kallin

2008-12-29 @ 09:43:55
URL: http://xing.blogg.se/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter