Rekordår för turismen
Rekordår för turismen

Årets turism i Gävleborg kan komma att slå rekord. Och till följd av finanskrisen väntas allt fler svenskar att fira sin semester inom landets gränser.


 Maria Ovén, Hälsinland Turism: "Vi ökade mest i Sverige"

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Pengar till förstudie om ridvägar
Pengar till förstudie om ridvägar

Vision Häst Värmdö har fått pengar till sin förstudie "Rida säkert i Värmdö". Syftet är att kartlägga behovet av ridvägar och öka förståelsen för vikten av fungerande ridvägar hos hästägare, markägare och politiker. Studien är tänkt att utmynna i en handlingsplan för anläggande av ridvägar.

Läs hela artikeln i Land Lantbruk


Jättesatsning på vågkraft på Västkusten
Jättesatsning på vågkraft på Västkusten

Världens största vågkraftsanläggning kan komma att placeras utanför Smögen. I satsningen ingår bland annat en vågkraftfabrik i Lysekil.

Läs hela artikeln i tidningen ATL


Minister och kommissionär pratar mat i Grythyttan
Minister och kommissionär pratar mat i Grythyttan

Jordbrukskommissionären Mariann Fischer Boel och jordbruksminister Eskil Erlandsson besöker nu på tisdag Grythyttan för att prata om visionen om Matlandet Sverige.

Läs hela artikeln i tidningen ATL

Ansökan om att klassa hälsingegårdar som världsarv fick inget gehör vid Unescos rådsmöte i spanska Sevilla på lördagen.Ansökan om att klassa hälsingegårdar som världsarv fick inget gehör vid Unescos rådsmöte i spanska Sevilla på lördagen.

Unesco ser dock fram emot en ny omarbetad ansökan, uppger SR Gävleborg. Region Gävleborgs projekt "Hälsingegårdar - världsarv och utveckling" ska lämna in en ny ansökan redan till årsskiftet. Den kommer i sin tur att behandlas av Unesco tidigast 2011.

Läs hela artikeln i tidningen ATL

Läs mer


Rotavdraget kan ge en riktig skattesmäll
Rotavdraget kan ge en riktig skattesmäll

Den 1 juli börjar hantverkarna dra rotavdraget direkt ifrån kundernas fakturor. De nya reglerna kan leda till en skattesmäll nästa år för den som är ouppmärksam och oförutseende. - Det måste finnas en slutlig skatt att göra avdraget mot, säger skattespecialisten Inger S Andersson.

Läs hela artikeln i Gefle Dagblad

Härlig dag för traktorälskare
Härlig dag för traktorälskare

Traktorparad och höslåtter på gammalt vis. I går var det Veterantraktorernas dag på Källviks Gård i Hille.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Traktorer - rena familjenöjet

Går det att bli fascinerad av traktorer? - Jag älskar ljudet, säger Lina Hedin, som tillsammans med maken Anders ordnade veterantraktordag i går, för andra året i rad på Källviks gård.

Läs hela artikeln i Gefle Dagblad

Matglada kvinnor ger ut egen kokbok
Matglada kvinnor ger ut egen kokbok

Snart får Storviksborna sin alldeles egna kokbok. Flera ortsbor har bidragit med 20 recept till vardag och fest. Bakom initiativet står personalen på biblioteket. - En jätterolig idé, tycker Lena Nordkvist som delat med sig av sin familjs speciella födelsedagstårta.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

En strålande dag på Ockelbo marknad
En strålande dag på Ockelbo marknad

Tusentals personer besökte Ockelbo marknad i går. Värmen var påtaglig och många sökte skydd i skuggan. - Jag älskar värmen, säger knallen Tarkan Akdeniz som sålde jordgubbar.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Allt fler danskar och norrmän väljer Sverige
Allt fler danskar och norrmän väljer Sverige

Allt fler danskar och norrmän väljer Sverige på semestern. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Ökningen är koncentrerad till västra och södra Sverige.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Almedalsvecka inledd med upprop för "klimaträttvisa"
Almedalsvecka inledd med upprop för "klimaträttvisa"

Almedalsveckan inleddes med ett upprop från tre kvinnliga internationella ledare för "klimaträttvisa" inför höstens världsomspännande förhandlingar om ett nytt klimatavtal.

Läs hela artikeln i DN


Bråda tider på Malnbadens camping
Bråda tider på Malnbadens camping

I år kommer nio av tio svenskar att semestra i Sverige, en så kallad hemester. Det visar en sammanställning gjord av Turismens utredningsinstitut. En Hudiksvallsbo som skulle vara glad om de siffrorna stämmer är Assan Askander, nybliven ägare av Malnbadens camping.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Inget världsarv för hälsingegårdarna
Inget världsarv för hälsingegårdarna

Unescos världsarvskommitté valde vid ett möte i Spanien i lördags att inte nominera hälsingegårdarnas ansökan om att bli världsarv. Hälsingegårdar är dock välkommen med en ny och omarbetad ansökan

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Rockweekend
Lugnet före stormen

Om två veckor drar årets Rockweekend i gång och festivalgeneralen Martinus Eriksson trivs med förutsättningarna. Som det ser ut nu blir det här toppen, säger han.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Följ med till rosornas paradis
Följ med till rosornas paradis

Det finns mer än bara röda rosor. Inger Palmstierna, författare till flera trädgårdsböcker, har närmare hundra olika sorter i trädgården på Ven.

- Det finaste är att blanda rosorna med andra växter.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Stora Turismpriset - regionfinal 18 september
Stora Turismpriset - regionfinal 18 september

Nu är det dags att nominera kandidater till Stora Turismpriset 2009. Prissumman uppgår till 100 000 kr Stora Turismpriset delas sedan 1994 ut en gång per år av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman. Sedan 2007 sker utdelningen i samarbete med RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige. 


Stora Turismprisets syfte


Priset delas ut en gång per år ut till företag, organisationer eller institutioner som genom föredömliga insatser inom nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet i företagandet har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Syftet med Stora Turismpriset är att med regional förankring belöna insatser såväl när det gäller nya djärva projekt som långvarigt, framgångsrikt arbete och lönsamhet.


Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism vill med Stora Turismpriset främja kunskapsspridningen kring näringens goda exempel och attraktivitet.


Prissumman på 100 000 kr används för anordnande och dokumentering av ett öppet seminarium i förhållande till vinnarens verksamhet.


Uttagningen av kandidater till Stora Turismpriset har från och med år 2007 regionaliserats, vilket medför att delfinaler kommer att utlysas i sex regioner. Regionsindelningen har gjorts utifrån länsgränser samt turistiskt sammanhörande verksamheter inom respektive region. Stiftelsens mål är att en regional urvalsprocess ska bidra till att det lokala engagemanget i turistnäringen synliggörs även på ett bredare nationellt plan.


Vilka blir Gävleborgs representanter?


Gävleborg utser en riksfinalist tillsammans med Dalarna, Jämtland och Uppsala den 18 september i Falun. Välkommen att anmäla dig!
Program och anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Utdelningen av Stora Turismpriset 2009länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster sker i samband med Sveriges Rese- och Turistnärings årliga gala  den 22 oktober i Stockholm där hela näringen samlas.


Till och med den 14 augusti 2009 kan kandidater nomineras. För nominering av kandidat, gå in på www.rts.se/storaturismprisetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och följ anvisningarna.


Genomförandeprocess i samarbete med RTS


I genomförandet av de regionala delfinalerna i landet samarbetar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och Tillväxtverket med RTS (Branschorganisationen Rese- och Turistnäringen i Sverige). RTS har lång erfarenhet av att operativ genomföra lokala events och ett väl utvecklat nätverk inom rese- och turistnäringen.

Läs hela artikeln på Region Gävleborgs hemsida

Strandnära boende för landsbygdsutvecklingStrandnära boende för landsbygdsutveckling

Eftersom strandskyddsreglerna nu ändras, ges utökade möjligheter till att bygga nära vatten. De nya reglerna medför att det krävs en omfattande planering. De som bor på platsen och de myndigheter m.fl. som bevakar naturvärden m.m. kommer att ges möjlighet att lämna synpunkter.

Läs mer på Olofsströms kommuns hemsida

Läs mer (pdf-dokument)

Upplysningar lämnas av Monica Axelsson, planeringsarkitekt, tfn 0454-930 31, e-mail: monica.axelsson@olofstrom.se

Lokal planering med visioner
Lokal planering med visioner

Ett par gånger varje år har Östhammars kommun avstämningsmöte med kommunens lokala utvecklingsgrupper. Förra veckan var det möte i Öregrund och Bosse Lönnqvist, projektledare för Lokal planering var inbjuden.


Bosse Lönnqvist var inbjuden till Öregrund förra veckan för att prata om vikten av lokal planering när Östhammars kommun hade avstämningsmöte med kommunens lokala utvecklingsgrupper. Platsen var rådhuset i Öregrund. Här berättar Bosse om sina intryck.


Några gånger varje år har kommunen avstämning med sina lokala grupper och förra veckan var det alltså dags. Kommunen är lyhörd och öppen för de initiativ som lyfts fram från de lokala utvecklingsgrupperna. Att låta människorna på olika sätt påverka utvecklingen nära sin vardag är en viktig process i kommunen.


Hela tiden pågår en dialog mellan de lokala utvecklingsgrupperna och kommunen och just nu baseras den av naturliga skäl på Östhammars nya situation med effekterna av slutförvaringen av kärnbränsle. Detta innebär ökat behov av bostäder, infrastruktur, utbildningar och företagsutveckling och här har de lokala grupperna stora möjligheter att vara med och påverka den framtiden. Grupperna är dessutom remissinstans och bollplank och inte minst bygdens språkrör gentemot kommunen.


Konstateras att samtliga nio lokala grupper har en utvecklingsplan.

Öregrunds utvecklingsgrupp har tagit fram en vision, Vision 2015, där ett antal intressanta åtgärder ingår. Bland annat en utbyggnad av Hasselbackspiren för att göra Öregrund till en trygg och säker hamn och samtidigt skapa ett vackert och populärt promenadstråk.


Läs mer här


Försäljningen av apoteken närmar sig
Försäljningen av apoteken närmar sig

Den nya apoteksmarknaden börjar att ta form. Från landstingets sida ses både möjligheter och risker.
- Det blir spännande att se var det landar och vilka effekterna blir, säger Per-Henrik Back, läkemedelsansvarig inom landstinget Gävleborg.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Nytt nyhetsblad ute
Nytt nyhetsblad ute  

Nu har Hela Sverigebladet nummer två kommit från pressarna. Här kan du läsa om vart serviceutredningen är på väg och mycket annat. Du som är ung och vill påverka - läs om vår satsning "Landsbygd 2.02. Klicka på omslaget och ladda ner i pdf

nyhetsblad.nr2.jpg (84.72kb)

Ja till åtta vindkraftverk
Ja till åtta vindkraftverk

Vindkraftföretaget Ownpower Projects har fått bygglov för åtta vindkraftverk på Svartboklint och Bjärkberget öster om Vallsta. Arbetet med vägdragning planeras komma igång under hösten, men först 2011 kan vindkraftparken finnas på plats.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Spöken firade midsommar i Segersta
Spöken firade midsommar i Segersta

Spöket Laban och Hälsinglands Dansteater var huvudattraktioner vid midsommarfirandet i Segersta.
Cirka 700 personer kom till hembygdsgården och regnet, som också skulle komma, drog bort och alla var glada.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Fler länkar till Hela Hälsingland.se

Länkar
Förberedd på firande i regn
Dans kring midsommarstången i Hassela
Midsommar i solsken!
Gummistövlar ett måste för Malin Berghagen
Midsommarfirandet lockade stor publik

Matte är borta – men vi har kul ändå
Matte är borta - men vi har kul ändå

Hund- och kattpensionat kan bli en stor utgift i samband med semestern. Men prisskillnaderna är stora.

Läs hela artikeln i DN


Fildelningen går under jorden
Fildelningen går under jorden

Fildelningen är på väg att gå under jorden efter Ipredlagen. Nu ser företagen som döljer ip-nummer en miljonmarknad framför sig. Redan om en månad kan 180 000 personer ha gömt sig hos Pirate Bay.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Lantliv – så in i baljan trist
Lantliv - så in i baljan trist

Terri Herrera gör upp med sommarsemester i stugan

Sol, vind och vatten - i plasthink. Nu laddar många svenska familjer för ett "enklare" liv i stugan.

Wendelas Terri Herrera är tveksam till sättet att semestra - och får medhåll av forskare.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Strid om vindkraft i fjällurskog
Strid om vindkraft i fjällurskog

Är det rätt att hugga träd för att bygga 30 vindkraftverk i en fjällurskog, där just skogen har skyddats i ett naturreservat? Tunga expertinstanser anser att miljöbalken sätter stopp för vindkraftparken. Men regeringen säger ja.

Läs hela artikeln i SvD


Älgen Kalle är död... så nu kan åklagarn fira midsommar
Älgen Kalle är död... så nu kan åklagarn fira midsommar

Ja men Tjörnare en Dyng-Bengt här,

Åklagare Mikael Hammarstrand vår egen lilla mediahora som gör allt för få lite uppmärksamhet. Har inte denna människa något bättre för sig, som att stävja riktig brottslighet tillexempel.

Hur står det till med hans prioriteringar igenligen. Är det inte p-piller till unga tjejer så är det älgen kalle. Vad har detta kostat oss skattebetalare för att skapa gratis reklamkampanj till denna dräng som kanske vill göra kariär i storstan. Eller hur skall man annars tolka dessa utspel.

Jag tycker att man kan kräva lite bondförnuft av sådana här drängar som vi skattebetalare har anställda. Fram med bevisen vad har Kalles död kostat totalt...

Ja jag heter Dyng-Bengt och jag kommer ifrån landsbygden så det ligger nått i vad jag säger

Årets Trönömässan spetsad med Krantz
Årets Trönömässan spetsad med Krantz

Trönömässan växer och blir bredare för varje år. Den fjärde juli kommer landsbygden i fokus i mötet mellan utställare och besökare. Arrangörerna räknar kallt med att slå förra årets siffra, då tusen människor var där. Dyng-Bengt, även känd som "landsbygdens hjälte" från Radio Gävleborg, inviger årets Trönömässa klockan 10.00 på förmiddagen.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Unesco sågar världsarvsansökan
Unesco sågar världsarvsansökan

Unescos experter går hårt åt hälsingegårdsansökan.
Fyra av fem motiveringar till att gårdarna skulle vara världsunika ogillas.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Full fart på fildelningen igen
Full fart på fildelningen igen

Fildelningen har tagit fart igen efter den kraftiga svackan i spåren av Ipredlagen. Den är nu större än förra sommaren och trenden är fortsatt uppåt.

Läs hela artikeln i DN

Läs även en artikeln i SvD

Läs även artikel i Aftonbladet


Gården som skatteparadis
Gården som skatteparadis

Många av Sveriges rikaste har gjort det - satsat sina pengar i en gård på landet. Men det behöver inte kosta miljoner, några hundratusen kronor kan räcka - och skattefördelarna är stora.

Läs hela artikeln på e24.se


Nu är Kalle död
Nu är Kalle död

Läsarna rasar mot beslutet


I går avlivades Kalle. Naturvårdsverket gav ingen dispens att ha kvar den lilla älgkalven i älgparken i Ockelbo. - Jag är så fruktansvärt ledsen, sade Lars Arkesjö, som överrumplades av hur snabbt polis och veterinär var på plats endast tio minuter efter att han fått beskedet.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Kalle fick inte leva

Naturvårdsverket medgav inte undantag. Älgkalven avlivades med en spruta OCKELBO Fyra veckors kamp var förgäves. I går kväll kom polisen till älgparken i Ockelbo tillsammans med en veterinär och avlivade älgkalven Kalle.

Läs hela artikeln och se filmen på Gefle Dagblads hemsida

Älgkalven Kalle är död

Älgkalven Kalle fick inte fortsätta att leva i älgparken i Ockelbo. Kalle avlivades igår inne i hägnet. Det var polisen och en veterinär som gav Kalle en spruta. Lars Arkesjö som driver älgparken i Ockelbo är nu förtvivlad. För innan han hade läst igenom meddelandet från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen om att Kalle skulle avlivas så var redan polisen på väg till Älgparken.


 Lars Arkesjö: "Det är tungt. Jag är väldigt ledsen"

Läs hela artikeln på SR Gävleborg


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 16 Juni 2009Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen!

. Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .

Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden .

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 16 Juni 2009. Det börjar 16,18 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna... .

08.30 - 09.00 tisdag 16 jun 2009

Grön el med återbäring till byarörelsen
Grön el med återbäring till byarörelsen

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva har skrivit ett ramavtal med elleverantören Kraft & Kultur som levererar el från vind och vattenkraft. Garanterat hållbar energi med andra ord.


Om du tecknar elavtal med Kraft & Kultur så betyder det att du får hållbar energi till ett konkurrenskraftigt pris. Men inte bara det. Ditt länsbygderåd får återbäring på 0,15 öre/k Wh per såld volym elkraft och riksorganisationen får lika mycket. Ramavtalet gäller alla Hela Sverige ska levas länsbygderåd.


Avtalet skrivs elektroniskt och ligger på Kraft & Kulturs hemsida. I en ruta anger du vilket länsbygderåd som du vill ska få din återbäring.


Läs mer på www.kraftkultur.com/landsbygdsel


Som namnet antyder är kultur en del av Kraft & Kulturs verksamhet. På hemsidan finns en webbshop där man kan köpa böcker från samtliga svenska bokförlag, samt från det egna bokförlaget Voltaire. Webbshopen erbjuder även en hel del engelsk litteratur.


På hemsidan finns även en webbshop för den som vill handla ekologiskt - ett helt litet varuhus med kläder, inredningsprylar, trädgårdsgrejer med mera.

Kolla in på http://www.gemenskapgron.se/


Nedläggningar är nu ett faktum
Nedläggningar är nu ett faktum

Nu har beslutet fattats. Skolorna i Norrbo och i Mo läggs ned inför läsåret 2010-2011.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Läsarna: Lägg resurserna på annat
Läsarna: Lägg resurserna på annat

Polisens besked om 15 poliser avsatta för att utreda fildelningsbrott får trogna datoranvändare att se rött. Bortsett några lätt räknade undantag är SvD.se:s läsare överens: - Polisen har viktigare saker att utreda.

Läs hela artikeln i SvD

Läs även artikeln i Arbetarbladet


Sessorna på besök i Hälsingland
Sessorna på besök i Hälsingland

På måndagen var kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine på fäbodbesök i Hälsingland. Prinsessorna besökte Svedbovallen i Järvsö där de blev erbjudna och accepterade att bli faddrar åt en varsin kalv.


 Magnus Hansson rapporterar

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Hage-sessorna

Syskonen trivdes med kalvarna på fäbodvallen

Prinsessan Madeleine hittade sin själsfrände i fjällkalven Malin. Lekfull, envis och med egen vilja.

- Hon är ju precis som jag!  Men kronprinsessan Victoria hade Daniel i tankarna under besöket på fäbodvallen i Hälsingland i går.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Prinsessor bland kalvar och ostkaka

När prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria fick möta de kalvar som de skulle bli faddrar åt på Svedbovallen i Järvsö blev de alldeles betagna. Men riktigt lika förtjusta verkade inte kalvarna bli.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Mårtensson belasting för centern
Mårtensson belasting för centern

Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson, som för en vecka sen dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri, kan bli en belastning för centerpartiet i länet inför nästa års val. Det menar bland andra Karin Ånöstam som är distriktsstyrelsens ordförande för centerpartiet i Gävleborg.


 Karin Ånöstam, distriktsordförande för centerpartiet

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Vädjar till Björn Mårtensson att avgå

Trots att Björn Mårtensson har stöd från sina partikollegor lokalt i Ovanåkers kommun vädjar nu Centerpartiets distriktsstyrelse att han ska avgå som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker.


Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Mårtenssons återkomst väcker ilska


På måndagen gjorde kommunalrådet Björn Mårtensson i Ovanåkers kommun sin första arbetsdag efter tre veckors semester. Och det är ett politiskt kaos han kommer tillbaka till. Bland annat har centerns allianskollegor och socialdemokraterna krävt hans avgång.


 Mikael Jonsson (M): "Omdömeslöst"
 Nils-Erik Falk, talesman för centern i Ovanåker
 Björn Mårtensson: "Samling behövs - inte splittring"
 Karin Ånöstam, distriksordförande: "Han kan inte sitta kvar"

Läs även: En månads fängelse för Mårtensson (10 juni)

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

En månads fängelse för Mårtensson

Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) dömdes i dag till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Han kommer att avtjäna straffet med elektronisk fotboja.


 Björn Mårtensson: "Jag accepterar givetvis straffet"
 Karl-Evert Hellsén, gruppledare (C): "Vi står fast vid att han ska sitta kvar"
 Mikael Jonsson, gruppledare (M): "Vi kan inte ha ett kommunalråd som sitter i fängelse"
 Inspelning av rättegången mot Mårtensson

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Björn Mårtensson en belastning för Centerpartiet

Björn Mårtensson har blivit en belastning för Centerpartiet enligt distriktsordförande Karin Ånöstam. Distriktsstyrelsen vädjar därför till honom att avgå från de kommunala uppdragen.


Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Länkar till Hela Hällsingland.se
Vädjar att Mårtensson avgår
Mårtensson får fortsatt stöd
Malmström: Ingen annan utgång än en avgång
Allianspartierna kräver Mårtenssons avgång


Orubbad tro på vindkraftens framtid
Orubbad tro på vindkraftens framtid

Lantbrukare tror på vindkraftens framtid. Men satsningarna skulle vara ännu större om reglerna var mindre krångliga.

Läs hela artikeln i tidningen ATL

Nyheter från Ålands Radio

Nyheter från Ålands Radio

Stort intresse att bli projektlots

24 personer har sökt om att bli projektlots för föreningen Leader Åland.
-Det är jättebra och har överträffat förväntningarna, säger Christian Pleijel från föreningen. Leader-projektet, som finansieras av EU och landskapsregeringen gemensamt och som har funnits inom EU sedan 1991, ska stödja landsbygdens utveckling, och kommuner, föreningar och byalag kan ansöka om projektpengar.
Av de nu sökande projektlotsarna så kommer 10-12 stycken att väljas ut för sedan dels ta hand om mindre projekt och dels sitta med i olika styrgrupper.
Beslut om vilka som väljs ut tas under veckan och utbildning för lotsarna kommer att ske i höst i samband med projektstart.

Källa Ålands Radio & TV

Läs mer på Ålands Radio & TV


Regnrusk på årets hembygdsdag
Regnrusk på årets hembygdsdag

Det regnade när Hembygdsgården på Torparbacken höll öppet hus.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Kilaforsrondellen invigdKilaforsrondellen invigd

På lördagen invigdes officiellt den nya rondellen i Kilafors. Och med den även den omdebatterade utsmyckningen som bygger på Sveriges äldsta sägen - Hårgalegenden, utformad av konstnär Staffan Thelin, Hassela. Sveriges vackraste rondell, konstaterade Birgitta Norinder, ordförande i Norlanders donationsstiftelser, som bekostat utsmyckningen.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Stipendiater hyllade

På lördagen delades Bollnäs kommuns kultur- och stipendier för 2008 ut. Fyra av sju stipendiater fanns på plats på Tingshustorget och tog emot sina stipendier av Anita Blomqvist, ordförande i kultur- och fritidsutskotten som också är stipendiekommitté.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Årets Arbråstipendium

På söndagen hyllades Arbrå Hemslöjdsförening och dess ordförande Erik Nordin. årets Arbråstipendium/pris ur Engströmska Minnesstiftesen. Det var tredje året som Arbrå Donationsråd delade detta pris.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Omtyckt spelmansstämma

I helgen genomfördes den trettonde Hanebostämman, som för andra året förlagts till Långnäs. Det blev trots det blöta vädret en trevlig och omtyckt spelmansstämma. Trots konkurrens från annan spelmansstämma och ett fullmatat musikarrangemang i Renshammar.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Världen blickar mot Ockelbo och Wij Trädgårdar
Världen blickar mot Ockelbo och Wij Trädgårdar

Wij trädgårdar vill inspirera människor att hitta en livsstil som är varm, generös, rik och utvecklande utan att den belastar miljön mer än nödvändigt. Det berättar Lars Krantz, trädgårdmästare på Wij trädgårdar i Ockelbo.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland .se

Fler använder ROT-avdraget
Fler använder ROT-avdraget

Från 1 juli blir det dessutom enklare för kunden då avdraget gäller direkt.

I en villa på Gamla Högbovägen arbetar tre målare. Av en anledning har de hyrts in av husägarna för att måla om både in- och utvändigt.- ROT-avdragen gör att folk kan köpa sig fria, säger målaren Anders Eriksson.

Läs hela artikeln i GD

Här testas ny gödning
Här testas ny gödning

Åby gård i Valbo tar näringsrikt vatten från kompostanläggning i Forsbacka

Näringsrikt vatten från kompostanläggningen i Forsbacka kan ersätta konstgödsel hos lokala jordbruk. Ett försök har precis inletts på Åby gård i Valbo, där gödsling med så kallat processvatten jämförs med att gödsla med kompostjord, konstgödsel eller inte alls.- Konstgödsel är dyrt så det här är jätteintressant, säger lantbrukaren Viktor Plühm.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Rädda vindkraftsutbyggnaden
Rädda vindkraftsutbyggnaden

VINDKRAFTEN Centerpartiets riksdagsledamöter måste följa sitt eget stämmobeslut och rädda den andelsägda vindkraften. Stoppa den nya uttagsskatt som enligt regeringens vindkraftssamordnare blir ett hinder för vidare vindkraftsutbyggnad, kräver representanter för tre andelsägda vindkraftsbolag, inför måndagens riksdagsdebatt.

Läs hela artikeln i SvD


Korparna dödar kor
Korparna dödar kor

Med näbben som mordvapen attackerar de stora, svarta korparna. Kor och kalvar hackas till döds.

- Så fort kalven kom ut var korparna på den, säger lantbrukaren Bengt Falk.¨

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Projektet "Barn på landsbygd" träffar riksdagen
Projektet "Barn på landsbygd" träffar riksdagen

Den 9 juni träffade projektet "Barn på landsbygd" ledamöter från riksdagen för att överlämna det uttalande som antagits på ungdomarnas konvent den 2-4 maj i Norrköping.


Här lämnar Emilia över uttalandet i form av ett USB-minne till Betty Malmberg (m) från Östergötland. Betty var en av fem riksdagsledamöter som deltog i träffen på riksdagen. Emilia Eriksson och Erika Sigfridsson från Venjan (Mora kommun), Jennica Cederlöf och Josefin Larsson från Ekesjö (Finspångs kommun) samt Olov Söderlund och Robin Isacson från Pålänge (Kalix kommun) var på plats i Stockholm, tillsammans med projektledningen.

Tidigare under dagen träffade Pia Tingvall, projektledare för "Barn på landsbygd", barnombudsmannen Fredrik Malmberg för att berätta om erfarenheter från projektet och tankar om fortsättningen.


Jennica Cederlöf hanterar direktsändningen från riksdagsstudion som ett riktigt proffs! Hon och hennes kompis Josefin Larsson blev intervjuade av Radio Östergötland för programmet Östergötland idag.

Läs om hela projektet på Hela Sverige Ska Levas hemsida


Dyng-Bengt på SR Gävleborgs Topp fem vecka 24:
Topp fem vecka 24:

1. Göranssons Arena
2. Flaming Thyr & His Molotov Cocktail Band
3. Älgen Kalle
4. Perssons pack
5. Dyng-Bengt


Läs mer...


5. Dyng-Bengt.
Efter en säsong av krönikor som lyssnare både älskar och pratar om kröner Dyng-Bengt sin radiokarriär (hittills!) med att knipa en plats på Topp 5.

Lyssna på nomineringen och Dyng-Bengt 22,15 in på länken

07.30 - 08.00 torsdag 11 jun 2009


Sägensafari 2009
Mystik i sammarnatten!


Vågar du besöka Knupbodarnas fäbodvall under sommarnatten?
För tredje året bjuder vi dig att uppleva en sällsam, kuslig och
stämningsfull natt i skogen.


Hälsingland är känd för sina många sägner och skrönor.
Knupbodarna ligger mitt i den mytomspunna Ödmården där
stigmän, hjältar, troll och mystiska händelser satt sina spår i
markerna.

Det är därför vi kan lova er syner ni aldrig skådat. Kanske har ni turen att se älvorna dansa, näcken spela en trolls polska eller självaste skogsrået locka bland skuggorna?


Välkomna till Knupbodarnas fäbodvall under de ljusa sommar-
nätterna i natursköna Hälsingland.


Läs mer på Kilaforsteaterns hemsida

Sägensafari i Hälsingeskogen

På fredag är det premiär för en minst sagt annorlunda teaterföreställning i Bollnäs kommun. Scenografin är den mörka Hälsingeskogen och publiken går i den på stigar under föreställningen.


 Följ med på Sägensafari

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

DET HÄNDER I KILAFORS
DET HÄNDER I KILAFORS


Läs mer på Hanebo Framtids hemsida

Samordningsuppdraget; 21 mkr. till utbildningar samt 3 yrkeshögskoleutbildningar till länet
Samordningsuppdraget; 21 mkr. till utbildningar samt 3 yrkeshögskoleutbildningar till länet

Samordningskansliet för Gävleborgs län beviljades igår torsdag 11 juni drygt 21 miljoner kronor av ESF. Pengarna är avsedda till utbildningsinsatser för varslade. Förra veckan kom även beskedet att länet beviljats 3 nya yrkeshögskoleutbildningar; vindkrafttekniker i Söderhamn, kvalificerad undersköterskeutbildning i Söderhamn och nätverkstekniker i Hudiksvall. 


21 miljoner kronor från ESF

Cirka 230 företag i länet, omfattande 2300 personer har inventerats i förarbetet. Hela Gävleborg har omfattats och man har haft en bred samverkan med utbildningsansvariga i såväl Gästrikland som Hälsingland. Nu kommer en stor andel av der 2300 personerna att kunna få riktade, kompetenshöjande insatser som gör att de antingen kan vara kvar i företaget ett år, eller att dom står bättre rustade som arbetslösa när konjunkturen vänder.


Nya yrkeshögskoleutbildningar

Konkurrensen var stor nationellt. Cirka 440 ansökningar "tävlade" om de cirka 80 nya utbildningarna som det fanns resurser för. Bara cirka 10 utbildningar hamnade norr om Dalälven. Man jobbar nu vidare med dessa för att se vad vi kan åstadkomma av egen kraft gemensamt i länet.


Pressmeddelande från Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige
(PDF)


Kontaktperson:

Britt-Marie Edfelt, Länsstyrelsen, tel. 026-17 13 44


Källa Länsstyrelsen i Gävleborg läs mer på deras hemsida

Regeringens solcellsatsning välkomnas
Regeringens solcellsatsning välkomnas

Regeringens beslut att göra det billigare för villaägare och företag att installera solceller som energikälla är bra. Det menar bland andra Mattias Gustafsson som jobbar på Gävle Dala Energikontor. Enligt honom är intresset för solcellsenergi stort.

Läs hela artikeln i SR Gävleborg


 Mattias Gustafsson: "Det märks att folk är intresserade" Läs även: Experter skeptiska till solcellssatsningen (Ekot)

Läs även: 150 miljoner i statligt stöd till solceller (Ekot)

Vindsnurror utanför Trödje 2011
Vindsnurror utanför Trödje 2011

23 vindsnurror planeras utanför Trödje. De ska kunna ge 43 000 personer el.

Det är företaget WPD och Samkraft som planerar att bygga 14 respektive nio vindkraftverk väster om Trödje. Vindsnurrorna planeras i det område som är utpekat som riksintresse för vindkraft, vid Hittsjön och Kvissjaberget.


Läs hela artikeln i tidningen GD

Varslen minskar men arbetslösheten ökar
Varslen minskar men arbetslösheten ökar

190 personer varslades i Gävleborg i maj, den lägsta siffran sedan augusti förra året. Arbetslösheten fortsätter att stiga och är nu 4,4 procent. Med programverksamhet inräknad är den totala arbetslösheten 8,0 procent.

Läs hela artikeln i GD

Nytt Nyhetsbrev ute från Landsbygdsnätverket
Nytt Nyhetsbrev ute från Landsbygdsnätverket

Läs om vem som blivit vald att ansvara för halvtidsutvärderingen av landsbygdsprogrammet.

Läs också om Landsbygdsnätverkets mentorsprogram inom Leader.

Månadens tema är Jobbskapande åtgärder. Läs mer


Läs mer om Landsbygdsnätverket


Förbättringar för småskaligt fiske utreds
Förbättringar för småskaligt fiske utreds

Pressmeddelande från Jordbruksdepartementet. Det småskaliga och kustnära fisket är viktigt, det är skonsamt för naturen och medför levande kustsamhällen. Det har också stor betydelse för sysselsättningen på landsbygden. Denna typ av yrkesfiske har minskat och regeringen vill undersöka på vilka sätt förutsättningarna för det småskaliga fisket kan förbättras.

- Den enskilda fiskaren vars fisketur inte varar längre än en dag och som fiskar från en mindre båt tillhör det småskaliga och kustnära fisket. Att skapa goda förutsättningar för detta fiske bidrar till att ge liv åt Sveriges långa kust, säger fiske- och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Regeringen uppdrar till Fiskeriverket att kartlägga det småskaliga kustnära fisket i Sverige och föreslå hur detta fiske kan stärkas. I uppdraget ingår att få bättre kunskap om vilka bestånd de fiskar på och hur fisket påverkar miljön. Hur det småskaliga fisket kan bredda sin sysselsättning med annan verksamhet är också en del av uppdraget. Detta kan gälla beredning, försäljning av fisk över disk eller restaurangverksamhet.

- Småskaligt fiske är viktigt för att behålla levande kustsamhällen och är även en viktig kulturbärare. För mig är det viktigt att få fram ytterligare förslag på hur vi kan förbättra villkoren för den här typen av fiske,avslutar fiske- och jordbruksminister Eskil Erlandsson.


Kontakt:
Magnus Kindbom
Stabschef
08-405 20 72
070-519 61 80


Bidrag att söka till solceller
Bidrag att söka till solceller

Från den första juli i år kan den som vill investera i solceller som energikälla få statligt bidrag, rapporterar Ekot.

Läs hela artikeln i tidningen ATL

Besöksnäringen i Gävleborg står sig trots kris

Besöksnäringen i Gävleborg står sig trots kris

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar (hotell, stugbyar och vandrarhem) ökade i april med 1 477 gästnätter (gn) motsvarande +4 % jämfört med motsvarande månad föregående år. Vintern har givit sämre resultat för många regioner där Gävleborg har klarat sig ganska bra med minskningar bara på 2 %.

Läs hela artikeln och statestik på Region Gävleborgs Hemsida

Var tredje semesterfirare lockas av landsbygd
Var tredje semesterfirare lockas av landsbygd

Nio av tio kommer att tillbringa hela eller delar av sin semester i Sverige i sommar. För omkring en tredjedel av dem är det den svenska landsbygden som lockar allra mest. Det visar en färsk undersökning som LRF presenterar idag.

Läs hela artikeln på Region Gävleborgs Hemsida


Tvillingarna Hansen årets Hanebobor
Tvillingarna Hansen årets Hanebobor

Det blev två danskar som på Sveriges nationaldag utsågs till årets Hanebobor. Tvillingarna Gert och Leiff Hansen fick utmärkelsen för sitt arbete med bygdens ungdomar.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Kvigan gjorde ett golfbesök
Kvigan gjorde ett golfbesök

En kviga på rymmen vållade uppståndelse på golfbanan i Norrfly på tisdagskvällen.

Läs hela artikeln på Hela Hälsingland.se

Glad hund på golfbanan

Bind aldrig fast hunden i golfvagnen. Det lärde sig en golfare som gav sig ut på Hårgabanan härom veckan.

Glad hund på golfbanan

Per-Åkes kor älskar utelivet
Per-Åkes kor älskar utelivet

Kor mår bäst av att vara inomhus året om. Det uttalandet från intresseföreningen Sveriges mjölkbönder har fått kritik.
Per-Åke Perers i Växbo har cirka 90 kor som går ute varje dag. - Beslutet är upp till var och en, men jag tycker att korna ska få beta. De mår bara bra av det.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Madeleine och Victoria på fäbodresa
Madeleine och Victoria på fäbodresa

På måndag får Hälsingland kungligt besök. Då gör prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, i sällskap av storasyster Victoria en fäbodresa i Hälsingland.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

”Skogen kommer inte att påverkas”
"Skogen kommer inte att påverkas"

Höga naturvärden kan finnas i områden som inte har fått något juridiskt skydd. I SvD:s kartläggning ligger nästan var femte planerat vindkraftpark intill ett naturreservat eller en nationalpark.

Läs hela artikeln i SvD


Vindkraftens tillväxt fara för fågellivet


I Norge flyger havsörnar in i vindkraftverk och dör. I Sverige har myndigheterna gett tillstånd till 40 vindkraftparker på land - utan att ta reda på följderna för fågellivet, visar SvD:s granskning.

Läs hela artikeln i SvD

Vindkraftverk hot mot skyddad natur


Trots att nationalparker och naturreservat är olämpliga platser för vindkraftverk enligt myndigheterna, planerar bolag att lägga stora vindkraftparker i eller precis intill sådana områden. SvD:s granskning visar att vindkraften som ska rädda klimatet kan förstöra värdefull natur.

Läs hela artikeln i SvD


Läsarna: ”Vården blir bara sämre!”
Läsarna: "Vården blir bara sämre!"

På aftonbladet.se kunde man läsa att läkare får bonus vid snabbare patientbesök.

Nu rasar läsarna. Nio av tio tror att vården blir sämre. - Fy fan vilket system, giriga människor ska inte vara i vården, skriver Emma, 22 i en artikelkommentar.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Närakuter belönar snabba läkare

På närakuterna i Stockholms län får läkarna 100 kronor extra per patient om de är snabba och hinner med många patienter, skriver Dagens Nyheter på nätet. Men systemet kritiseras nu av Läkarförbundet.

Läs hela artikeln i Aftonbladet

Kalitetssäkring och snabbhetsbonus hör dom ihop?

Detta har blivit den nya trenden och hur fixar man detta i landsbygdskommunerna. Skall man samla all sjukvård, bar n och äldrevård på ett ställen i länet/regionen. Då kan man ju säga att man är ganska trendkänslig i vårt län...


Rot-arbete kan ge skattesmäll
Rot-arbete kan ge skattesmäll

Vi renoverar som aldrig förr. Men för att utnyttja skattereduktionen för rotarbeten fullt ut måste du ha en månadslön på 25 000 kr. Därför är risken stor för sommarens renoveringsiver blir en skattebaksmälla för många.

Läs hela artikeln på E 24.se

Läs mer på dessa länkar från e24.se


Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 9 Juni 2009Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen!

. Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .
Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden .

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 9 Juni 2009. Det börjar 22,50 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna... .

08.00 - 08.30 tisdag 09 jun 2009 .


Styrelsemöte för Hela Sverige ska leva
Styrelsemöte för Hela Sverige ska leva

Blommorna prunkade på Finska kyrkans bakgård den tredje juni när Hela Sverige ska levas styrelse hade sitt första möte sedan det konstituerande styrelsemötet i april i Sunne. Kyrkan ligger på Slottsbacken i Stockholm, ett stenkast från kansliet på Stortorget.


Visserligen blev hela styrelsen omvald, men en presentation kan i alla fall inte skada, tyckte Karl-Erik Nilsson. Det gjorde att vi alla fick ögonblicksbilder av varandras vardag med exempelvis kajakturer på spegelblankt hav i väster och funderingar kring barn som går ut skolan i norr.  


Karl-Erik berättade om den frustration han möter på många håll från grupper som sökt medel i Axel 3 i Landsbygdsprogrammet, och som fått avslag.  Och detta trots att de som beslutar om pengarna fått vara med i processen. Det är djupt oroande att det är så svårt att få projekten godkända, sa Karl-Erik Nilsson, och ett problem som måste angripas.


Verksamhetschefen Staffan Bond tog över och berättade att ekonomin ser bra ut. Uppbyggnaden av den nya hemsidan och bygdebanken pågår intensivt på kansliet. Arbetar intensivt gör också vår hemsidesleverantör Formsmedjan i Boden.


Satsningen på seminarier tillsammans med Posten skulle dragit i gång innan sommaren, fortsatte Staffan. Så blir det tyvärr inte, och det första seminariet i serien äger rum i höst.


Vi fortsätter att samarbeta med serviceutredningen, Lokal service i samverkan. En arbetsgrupp där Hela Sverige ska leva ingår har överlämnat en rapport till utredningen - som i sin tur lämnar sitt slutbetänkande i november. I vår rapport lyfter vi fram de lokala gruppernas och kommunbygderådens betydelse för att planera och organisera den lokala servicen och, sist inte minst, se till att servicen blir verklighet. De tidigare förslagen om servicecentra och servicepunkter finns förstås med även här. 


Det har saknats en tydlig kravspecifikation för den som vill ansöka om att ordna landsbygdsriksdag. På styrelsemötet klubbades ett förslag till kravspecifikation och en anmodan att komma in med ansökan om att ordna landsbygdsriksdag 2012 gick ut till alla länsbygderåd efter mötet.


Nästa punkt på dagordningen var Hela Sverige ska levas projekt. För närvarande är tretton projekt beslutade, elva är igång och vi har fyra ansökningar som ligger och väntar på beslut. Det är bredd i verksamheten och ämnena är bland annat lokal planering, barn och demokrati, samt Transition Towns.


Hela Sverige ska leva har haft kontakter med det engelska nätverket Transition Towns under vintern för att diskutera möjligheten att HSSL blir huvudman för en svensk version av nätverket. Det har hittills verkat problemfritt, men nu kommer andra signaler från England. Tveksamheterna gäller bland annat om en stor organisation bör få bli huvudman för ett nätverk som ska byggas underifrån. Uno Lundback, handläggare på kansliet, hoppas att vi hittat en lösning före midsommar.


Bosse Lönnqvist från projektet Lokal planering berättade om läget. Enligt länsbygderåden har det största hindret för att komma igång varit bristen på egna ekonomiska resurser. Det är först i år som LAG-grupperna på allvar kommit igång. Bosse konstaterade att kommunerna är oerhört viktiga och att han fick styrelsens godkännande för att dra med sig dem i högre utsträckning i det fortsätta arbetet.


Projektet Barn på landsbygden har nyligen genomfört ett stort konvent som samlade 44 barn och ungdomar i åldern 12-16 år från norr till söder. Under ett par dagar berättade alla vad de valt att arbeta med, för varandra. Det handlade om samlingslokal, ny gympasal och allt möjligt annat. Konventet avslutades med ett uppskattat besök på Kolmården. Den 9 juni överlämnar representanter för projektet över ett uttalande till riksdagspolitiker i Stockholm.


Lars Carlsson berättade att EU-gruppen nyligen haft möte och bland annat diskuterat problematiken som Karl-Erik tog upp i inledningen. Gruppen ska arbeta för att bidragen riktade till lokala grupper inom Axel 3 inte försvinner, utan att resurserna där tvärtom utnyttjas bättre. Styrelse- och ÖK-ledamoten Ingegerd Petersson ska kolla upp och hur bidragen fungerar i olika län och i vilken utsträckning de nyttjas.


Fria metoder har fått en ny och fräsch hemsida. Fria metoder är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Coompanion om att lägga ut verkningsfulla metoder för lokal utveckling på en gemensam hemsida. Metoderna fungerar inom olika områden och är alla fria att använda.


Till slut en liten internationell utblick. Ett ERA-möte är inplanerat till den 30 juni i Bryssel. På mötet kommer även representanter från ERCA vara med. Samma datum är det PREPARE-möte i Slovenien.


I början av augusti håller Estland landsbygdsriksdag. Staffan Bond och Ingemar Robertsson, projektledare för Landsbygdsriksdagen i Sunne, deltar.


Det är inte bara Daniel och viktoria som finnes i ockelbo utan även KalleDet är inte bara Daniel och Viktoria som finnes i Ockelbo utan även Kalle...


Nu har även Kalle sällat sig till vår kungliga älgpark. Detta tackvare Lasses fyndiga tilltag. Det är våra skattepengar som åklagare och polis sprätter omkring sig när man ger detta fall en sådan hög prioritering. Det måste finnas andra brott att utreda men det är klart detta ger ju publicitet och detta har ju denna åklagare jagat förr utan att åka dit för jaktbrott...

"Älgen Kalle får leva - tack vare Lars
Kalven Kalle räddades från trafikdöden.Och från att avlivas. Nu har älgkalven undgått döden - igen."
Läs hela artikeln i Aftonbladet .

"Polisen kom för att döda Kalle I går
blev det dramatiskt vid älgparken i Mo. Polisen var där för att döda älgkalven Kalle. Lars Arkesjö räddade honom - den här gången - men nu är han orolig inför framtiden.- Byråkraterna måste förstå att man får göra undantag här i livet, säger han."
Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Länkar till Arbetarbladet
Dödsdomen mot Kalle hävd
Gjorde allting rätt - ändå blev det fel
Facebook-grupp vill rädda Kalle .

"Kalles dödsdom är hävd
Polisens jakt på älgkalven Kalle är tillsvidare avblåst. I fredags överklagade älgparksägaren Lars Arkesjö avlivningsbeslutet och ärendet går därmed vidare till domstol."
Läs hela artikeln i Gefle Dagblad .

Länkar till Gefle Dagblad
Älgkalven Kalle ska avlivas
Kalven Kalle räddad till älgparken .

"Älgkalven Kalle riskerade att avlivas - dödsdomen hävdes
Älgkalven Kalle riskerar avlivning och Lars Arkesjö som driver älgparken i Mo i Ockelbo riskerar åtal för jaktbrott. Anledningen är att Arkesjö har tagit hand om Kalle och fått honom att överleva, utan att ha fått tillstånd från Naturvårdsverket i förväg. Men under dagen blev det klart att Arkesjö överklagar beslutet och dödsdomen mot älgen Kalle har hävts. .

Lars Arkesjö: "Man måste kunna rucka på reglerna"
Läs hela artilen på SR Gävleborg

Full tank på hemmaplan för Stockaborna
Full tank på hemmaplan för Stockaborna

Efter drygt två år kan Stockaborna i Nordanstigs kommun återigen tanka sina bilar på hemmaplan. Idag invigdes nämligen deras egen bensinstation av kommunalrådet Stig Eng.


 Stig Eng "Därmed förklarar jag Stockamacken invigd"

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Tre goda exempel på lokal planering
Tre goda exempel på lokal planering

Nu har vi laddat upp med tre goda exempel på hur utvecklingsgrupper skapat sina lokala planer.

Klicka på respektive bygd här nedan för att tanka ner berättelserna i PDF-format.


Harlösa
 arbetade noggrant med förankringsarbetet inför planeringen.


Jävre
 Här bildades en intressegrupp när den lokal planen skulle tas fram. Där ingick representanter från en brett spektra av föreningar, liksom från kommunen.


Norabygden
 här har invånarna både gjort en lokal ekonomisk analys, och använt sig av OPERAmetoden i arbetet med den lokala utvecklingsplanen.


Se vår film "Vindbyar" på Youtube!
Se vår film "Vindbyar" på Youtube!

Vindkraften är en nationell resurs med stark lokal tillhörighet. I filmen får du träffa lokalbefolkning, kommunpolitiker och en minister som alla tycker till om hur snålblåst, medvind och motvind kan utnyttjas i den svenska vindkraftsutbyggnaden.

Ska inkomsterna stanna lokalt, regionalt eller blåsa bort någon annanstans?!


Se filmen här


Fakta:
Filmen är producerad av Hela Sverige ska leva med stöd från tidigare Glesbygdsverket. Bakom kameran finns Håkan Lyktberg och reporter är vår egen Inez Abrahamzon. Syftet med filmen är att lyfta fram den lokala nivån i vindrkraftsutbyggnaden och få en liten genomlysning av frågan om återbäring. Visa på konkreta exempel på kooperativt ägande. Ambitionen är att göra Vindbyar ll, men då från södra delarna av Sverige, där helt andra förutsättningar råder.


Fria metoder - recept för lokal utveckling! Färsk och uppdaterad hemsida!
Fria metoder - recept för lokal utveckling! Färsk och uppdaterad hemsida!

http://www.friametoder.se/ är en webbplats avsedd att vara en verktygslåda vid lokal utveckling. Allt material får användas gratis och vill du arbeta vidare med någon av metoderna kan du kontakta någon av projektägarna. boll_x.jpg (54.70kb)


Så här har vi löst drivmedelsfrågorna i Sörbygden!


PICT0302.JPG (52.78kb)


Så här har vi löst drivmedelsfrågorna i Sörbygden!

Sörbygdens Bygdegårdsförening uppförde 1995 en mindre bensinstation med ovanjordscisterner, som skulle betjäna upptagningsområdet. 
                                                                                                                      

Upptagningsområdet har i huvudsak varit byarna Sörbygden, Albacken, Ljungå, Hällesjö, samt vissa delar av Västernorrland som gränsar mot Bräcke kommun.  


Vid etableringen 1995 gjordes den huvudsakliga investeringen av Sörbygdens Bygdegårdsförening motsvarande ca 700.000 kr, dock svarade Ok för investering i Pumpteknik, sedelautomat, datateknik och kortläsarutrusning. Totalkostnaden blev ca 1.000.000 kr.


OK har levererat bränsle och bygdegårdsföreningen har sålt bränslet mot en viss ersättning per liter. Dessutom har OK betalat en form av markarrende. Ok upphörde med leveranser per 30/7 2008.


Processen


Med tanke på  den viktiga funktion denna anläggning har för bygden beslutade Sörbygdens Bygdegårdsförening av driva anläggningen i egen regi. Vi lyckades inte att köpa befintlig utrustning av OK. OK monterade ner sin utrustning för destruktion. Det uppstod ett investeringsbehov som vi då beräknade till ca 192.000 kr. Vi sökte stöd hos Länsstyrelsen och erhöll 91.000 kr, vilket var viktigt för att "ro projektet i land". Investeringarna är nu gjorda och vi beräknar att slutsumman kommer att landa på drygt 200.000 kr. Investeringarna är i form av ny kombinerad pump för bensin och diesel, transaktionshanteringssystem och kortterminal. En viss anpassning och komplettering av stationen har gjorts. I samband med övriga åtgärder har provborrningar skett för att utröna behovet av sanering. Provborrningarna visade inte på något sådant behov.


Vi har ett avtal med Alltank i Sundsvall om leveranser av bränsle. Vi har tvingats höja priset något för att täcka våra drift- och underhållskostnader. Vårt utpris i dag är en krona över vårt inköpspris. Vi har inget större vinstkrav utan det viktigaste skälet för oss har varit att bibehålla  servicen i bygden.


Vi hade en del inkörningsproblem i början bl a på grund av fel på utrustningen. Nu fungerar allt bra och befolkningen i bygden är nöjda med att vi kunnat återskapa den forna servicen.

Sörbygdens Bygdegårdsförening

Per-Sune Holmvall
Styrelseordförande  


Läs mer om Sörbygden här


Avtal om bioenergi mellan Sverige och Brasilien
Avtal om bioenergi mellan Sverige och Brasilien

Sverige och Brasilien arbetar tillsammans för att få mer förnybar energi och biobränslen på den globala marknaden. Jordbruksverket ingår i den arbetsgrupp som driver arbetet framåt.

Läs mer på Land Lantbruk

Olsson ser EU som skydd för bönderna
Olsson ser EU som skydd för bönderna

EU-parlamentet skyddar svenska bönder från svenska politiker. Förre parlamentarikern Karl-Erik Olsson uppmanar lantbrukare att ta valet på söndag på allvar.

Läs hela artikeln i ATL


Marknadsanpassning kan hota odlingslandskapet
Marknadsanpassning kan hota odlingslandskapet

En ökad marknadsanpassning av jordbruket i EU kan hota det svenska odlingslandskapet, skriver Jordbruksverket i en ny rapport.

Läs hela artikeln i ATL


Länkar

Storsatsning i vindarnas by?
Storsatsning i vindarnas by?

Nu finns en möjlighet till utveckling för Tönsen. En chans att ta tillvara den gratisenergi som blåser över bergen varje dag, dygnet runt, året om. - En toppengrej, säger Sven Dahlberg.

Men Sven, som är bonde från Tönsen, har inte alltid varit positiv till den planerade vindkraftsparken.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Protestlistor hjälpte inte
Protestlistor hjälpte inte

Trots protestlistor från Kilaforsbor ska köket på Regnbågens förskola integreras med köket på Kilafors skola.
Det beslutade kommunstyrelsen i Bollnäs kommun på torsdagen.


Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Bred majoritet för skolnedläggning
Bred majoritet för skolnedläggning

Det finns en bred politisk majoritet i kommunstyrelsen för att lägga ner Mo och Norrbo skola.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Länkar
Mo-föräldrar ifrågasätter nedläggning
Norrbo sockenförening oroas av skolhot
Skolor i Norrbo och Mo hotade

Forskarintresse för Rengsjö
Forskarintresse för Rengsjö

Martin Paju,doktorand vid instutionen för Stad och Land vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala har valt att förlägga sina studier om "historiebruk och landsbygdens dynamik" till Rengsjö.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Liten risk för björnattack
Liten risk för björnattack

Den som inte jagar eller har en störande hund behöver inte vara rädd för björnar.
Det slogs fast vid seminariet Björnen bland oss som hölls på Rovdjurscentret de 5 stora i Järvsö på onsdagskvällen.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Storsatsning planeras vid Strandbaden
Storsatsning planeras vid Strandbaden

50 strandnära villor och bassäng med skjutbart tak vid Storsjön


ÅRSUNDA En stor turistsatsning med bland annat ett 50-tal strandnära hus och en bassäng med skjutbart tak planeras vid Strandbaden i Årsunda.Upplägget är hämtat från fjällvärlden och bygger på att köparna av husen förbinder sig att hyra ut dem ett visst antal veckor per år.Som utvecklare och rådgivare fungerar den kände turistföretagaren Pigge Wermelin från Gotland.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet


Polisen kom för att döda Kalle
Polisen kom för att döda Kalle

I går blev det dramatiskt vid älgparken i Mo. Polisen var där för att döda älgkalven Kalle. Lars Arkesjö räddade honom - den här gången - men nu är han orolig inför framtiden.
- Byråkraterna måste förstå att man får göra undantag här i livet, säger han.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Länkar
Gjorde allting rätt - ändå blev det fel
Facebook-grupp vill rädda Kalle

Piratpartiet kraftigt framåt
Piratpartiet kraftigt framåt

Piratpartiet fortsätter att vinna mark i väljaropinionen inför EU-valet på söndag. I två nya mätningar som publicerades på fredagen får partiet 8,2 respektive 6,1 procent av väljarsympatierna.

För Socialdemokraterna pekar trenden däremot neråt. Partiet tappar i båda mätningarna och får 27,9 respektive 26,2 procent. Även Moderaterna och Vänsterpartiet backar.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Bergviksdagen den 7 Juni 2009BergviksDagen 2009

Läs mer på Bergviks Alltings hemsida

Läs mer på Hela Hälsingland.se

Hanebo Framtids senaste "Hänt i Bygden" finnes nu att läsa...

Hanebo Framtids senaste "Hänt i Bygden" finnes nu att läsa...

HÄNT I BYGDEN

 

Du kan läsa hela tidingen på Hanebo Framtids hemsida på denna länk 2_2009 

Guldkanten
Guldkanten

Guldkanten

Guldkanten är en förening för gemenskap och trygghet.

Guldkanten bildades 13.september 2004 Den ideella kooperativa föreningen Guldkanten har sitt kontor för närvarande i den gamla kuskbostaden mittemot Linden servicehuset i Bergvik.

I äldreomsorgen ska vi ha val möjligheten att välja själv vilken entreprenör vi vill ha, att hjälpa en när orken och krafterna sinar och ensamheten knackar på dörren. Guldkanten kan finnas ett sådant alternativ. Vi har arbetat i den västra delen av Söderhamns kommun nu närmare 10 år, först som vän och servicetjänsten och vidare utvecklat verksamhet, Guldkanten. Vi gör det mesta arbete efter önskemålen och behov.

Dem som arbetar på Guldkanten, är personer som har varit långtidsarbetslösa, eller sjukskrivna och som vill prova på alternativt arbete. Vi jobbar med egen takt och förmåga, ingen stress. Vi har tid att stanna och prata, fika eller bara umgås. Följer med till vart du än behöver besöka, hjälper och är ditt stöd. Fixar i hemmet och utomhus, trägården mm.

Vi har avtal om hemsändningen till ICA, Stråtjära och Konsum i Bergvik. Vi ordnar fest minst två gånger om året, vilka brukar vara mycket uppskattade. Vår eftersträvan är att kunna besöka och erbjuda vår hjälp för de som behöver eller vill ha extra hjälp, utöver den kommunala servicen.

Guldkanten ger:

Service till äldre och handikappade i det vardagliga livet
Arbetstillfällen för arbetslösa och arbetssökande med nedsatt arbetsförmåga.

Guldkanten har ett 60-tal medlemmar bosatta i Bergvik, Stråtjära, Holmsveden och Söderhamn. Som medlem kan man utnyttja mer eller mindre av servicen eller vara stödjande medlem.

Guldkantens personal består av ca 5-7 personer på hel eller deltid samt några ideellt arbetande. Deras olika kvalifikationer ger ett brett utbud av praktiska och sociala tjänster.
Guldkanten är ett komplement till annan samhällsservice såsom t ex hemtjänsten.

Guldkanten arbetar på medlemmarnas villkor, stödjer anhöriga och hjälper till med kontakter med vård, omsorg, myndigheter och samhället i övrigt.

Att vara medlem i Guldkanten kostar 1000 kronor per år
Medlemskap ger tryggheten att bo hemma,
personligt och ansvarsfullt bemötande av
medmänniskor och gemenskap, bl.a vid
årliga fester på sommaren och till julen.

Guldkantens service och tjänster:

Social kontakt: Besök i hemmet, promenader, telefonkontakt, följe till doktorn och frisören, hjälp med inköp.

Praktisk hjälp i hemmet: Lättare veckostädning, snöskottning, Gräsklippning och annat trädgårdsarbete.

Transporter: Hjälp med transporter gör vi i din bil eller med våra egna bilar. Kostnaden beror på avstånd och returresa.

Inköp och utkörning: Varje onsdag kan du beställa varor från Konsum, Bergvik och Ica, Stråtjära och leverans på torsdagen. (Gäller även icke medlemmar)

Administrativ hjälp t.ex. deklarationer, ansökningar och kontakt med myndigheter.

Övrigt: Tjänster kan även skräddarsys efter särskilda önskemål

Vi har hemsida: www.guldkanten.net där du kan läsa om aktuella händelser och aktiviteter.

Vänligen Sinikka Lindevall

Styrelsen idag:
Ordförande Sinikka lindevall
Sekreterare Ingemar Jarlebring
Ledamot Torsten Lindberg
Ledamot Sofia Norelius
Ledamot Taina Berg
Ledamot Monica Lindeman
Ledamot Ronnie Lindevall
Assisterande kassör Karin Wimark


Vi som är anställda i föreningen:
Elisabeth Källman
Per-Erik Wahlgren
Taina Berg
Agneta Sjödin
Lars Forsberg


Läs våra stadgar.

Kontakt
Föreningens
Tel. 0270 421010
mobil nr. 070 3120880
E:post: guldkanten@soderhamn.com
PG 34 22 50-8
org. nr.802420-2114
Hemsida: www.guldkanten.net

Midsommar på ICA Nära Hälsingporten i Stråtjära
Midsommar på ICA Nära Hälsingporten i Stråtjära

Midsommarafton har vi "happenings" på gräset utanför butiken!

Uppträdande, loppis, lott-försäljning, ponnyridning m.m.
(vill du ha loppis-försäljning, kontakta oss på butiken)

Tävling i butiken:
"Vinn din midsommarmat" och
"Vinn din tankning"

Vi har öppet för dig:
Måndag - Fredag 10.00 - 19.00
Lördag - Söndag 10.00 - 16.00

Midsommarafton 19/6 10.00 - 16.00
Midsommardagen 20/6 10.00 - 16.00

Kom in och njut av nybakat bröd och en kopp kaffe, köp en
mjukglass, korv eller hamburgare och sitt ner i vårat café!

Vi är ombud för: Apoteket, Svenska Spel, Systembolaget

Tanka hos oss på Preem automatstation

Glad sommar
önskar Ulf & Gudrun med personal
0270-42 02 65

Bergvik Nu - Nummer 2 - 2009 finnes nu att läsa...
Bergvik Nu - Nummer 2 - 2009 finnes nu att läsa...

Sidan 01 - Omslag med hänvisningar

Sidan 02 - Ordföranden har ordet

Sidan 03 - Carl-Olov Söderlund

Sidan 04 - Möt tonårsledaren som tog över ordförandeklubban

Sidan 05 - Säg Britt-Marie Johansson i Bergvik

Sidan 06 - BMS ett modernt sällskap med anor

Sidan 07 - Lyckad danskurs

Sidan 08 - Reklamsida

Sidan 09 - Cancer och vad Gud lärde mig

Sidan 10 - 2008 - ett bättre år för Konsum i Bergvik!

Sidan 11 - Kanske blir det något kring Bergviken

Sidan 12 - Skördelördag i museet är tillbaka i sommar!

Sidan 13 - Dibis växer

Sidan 14 - Korsordet

Sidan 15 - Korsordsvinnarna

Sidan 16 - BergviksDagen

 

Skördelördag i Bergvik

Skördelördag

Skördelördag i museet är tillbaka i sommar!

Fem lördagar från och med den 18 juli till och med den 15 augusti kommer Skördelördag i repris. Den som minns sommaren 2006 vet också hur en Skördelördag kan te sig. För de som inte minns eller hade möjlighet att besöka museet då, kan vi berätta att det i museets  cafélokal  kommer att erbjudas kaffe med kreativa bakverk och blommande lunchsmörgåsar med överflöd av grönt, tillredda med lokala råvaror.

Image

Försäljning av lokalproducerade varor av allehanda slag samt  våra egenodlade grönsaker kommer att ske precis som sommaren 2006.

Ingen lördag kommer att vara den andra riktigt lik vare sig det gäller menyerna eller produkterna som finns till försäljning, det kan handla om att lördagens tema är färgen gul eller så är temat rosor t ex. Överraskningsmomentet får man på köpet, temat beror på vad som blommar för tillfället eller vilka grödor som varit möjliga att skörda, använda och sälja.

Image

Njuta sitt kaffe eller sin lunchmacka kan man givetvis göra på strömparterren när vädret tillåter. Cafélokalen, som fått sig en lätt ansiktslyftning sedan 2006, är historisk mark i fler än ett avseende.

Image

En kulen kväll i slutet av mars bildades där Slowfood Helsingland, ett eget hälsingskt convivium för oss alla här i landskapet som älskar den långsamma maten, det genuina, vackra, närproducerade och omsorgsfullt tillredda, mat med en historia att berätta.

Ett koncept som Skördelördag håller högt!

Image

Vilken vy man kan ånjuta ifrån Caf'et på Industrimuseumet

Image

Välkomna att besöka Bergviks industrimuseum och Skördelördag i sommar önskar Tullia och Majje

Läs mer på Bergviks Alltings hemsida


EU-pengar utvecklar landsbygdsturismen
EU-pengar utvecklar landsbygdsturismen

EU driver ett renodlat landsbygdsprojekt där städerna är uteslutna. Det kallas Leader och utgörs av en kasse pengar som är avsedda för som det heter - "utveckling av bestående aktiviteter på landsbygden."

 Hasse Persson rapportera

Läs hela artikeln på SR Gävleborg


Leader Gästrikebygden sex nya projekt beviljade av LAG
Leader Gästrikebygden sex nya projekt beviljade av LAG

Igår, 1 juni, sammanträdde LAG i Hofors kvällen lång och tog då ställning till 15 olika projektansökningar. Totalt beviljades 6 av dessa sammanlagt 410 000kr. Det fanns samtidigt intressanta delar i flera av de projekt som avslogs, exempelvis eflerlyste LAG i ett flertal fall konkretisering av målsättning och projektnyttan samt i vissa fall en bredare förankring och samverkan. Nu följer  Länsstyrelsens formella granskning av LAGs beslut och därefter skickas beslut inklusive motivering till de beviljade projekten. Även de projekt som inte beviljades kommer inom kort att meddelas beslutet skriftligt med LAGs motivering. De projekt som inte beviljades har möjlighet att återkomma vid ett annat tillfälle med en vidareutvecklad ansökan.

Läs mer om vilka projekt som beviljades här.

Landsbygden lockar turister

Många av de projekt som komme rin till Leader Gästrikebygden har koppling till besöksnäring. Utifrån denna nya undersökning hoppas vi att de har stora möjligheter att utvecklas framöver, eftersom den visar att nio av tio kommer att tillbringa hela eller delar av sin semester i Sverige i sommar. För omkring en tredjedel av dem är det den svenska landsbygden som lockar allra mest. Det visar en färsk undersökning som LRF presenterar idag.
 
Läs mera här.300 000kr väntar på driftiga ungdomar

Nu finns projektet Ungdomsinitiativ, där driftiga ungdomar på landsbygden kan söka upp till 25 000kr för att förverkliga en gemensam idé som gör livet på landet lite bättre, lite roligare. Det kan vara egentligen vad som helst under förutsättning att det är nytänkande, lagligt och drivs av unga för unga på landsbygden. Ung är man upp till och med 28 år. Har man en idé men saknar pengarna så hör man av sig till Leaderkansliet.Läs mer på LEADER Gästrikebygden

Nytt årshögsta för bensinen
Nytt årshögsta för bensinen

De ledande bensinbolagen höjer priset på bensin med 10 öre per liter till 12:79 kronor. Det är nytt årshögsta och innebär att bensinpriset stigit med 3 kronor per liter sedan årsskiftet, inklusive skattehöjningen på 29 öre vid årsskiftet.

Läs hela artikeln på SvD

TACK för pengarna - nej tack till krånglet
TACK för pengarna - nej tack till krånglet

- Tack, EU för pengarna!

Det säger kungen, bonden och förskolan Hovet.

- Men minska gärna på krånglet.

In i det sista fortsätter Aftonbladet.se sin rapportering inför EU-parlamentsvalet nu på söndag.

I dag tar vi upp den fråga som ni läsare tycker är den allra viktigaste: Ekonomin.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


”Vi har satt en nivå som är försvarbar”
"Vi har satt en nivå som är försvarbar"

När de stora oljebolagen lägger ner bensinmackar ute på vischan är det tur att det finns lokala uppstickare som Dalvik Oil som i dag redan har 20 bensinmackar och flera på gång.
- Ambitionen är att starta några få per år, säger Håkan Söderlund, vd och ägare av Dalviks kvarn AB.

Läs hela artikeln i DD

Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den 2 Juni 2009
Dyng-Bengt i Radio Gävleborg den Juni 2009

Dyng-Bengt i Radio Gävleborg Äntligen! .

Nu kan ni höra landsbygdens hjälte på radion.Varje tisdag kl. 08.15 på Radio Gävleborg kan ni höra vår favorit-lantis Dyng-Bengt kåsera om aktuella händelser. Så slå på radion på tisdag och ni kommer att få höra ett och annat sanningens ord - utan bedövning! .

Länk till Charlotta & Larry i programmet Morronen i SR Gävleborg .

Länk till presentation av Dyng-Bengt på SR Gävleborg

Länk till SR Gävleborg där du kan lyssna till alla Dyng-Bengts kåserier om landsbygden

Länk till programmet med Dyng-Bengt den 2 Juni 2009. Det börjar 22,14 minuter in i programmet så håll i peruken och lyssna...
.
08.00 - 08.30 tisdag 02 jun 2009

Hund & häst bra för hälsan
Hund & häst bra för hälsan


Husdjur ger oss bättre hälsa genom att vi får mer motion och ökar våra sociala kontakter.

Djur används också alltmer i vården. Strokepatienter som rider och träffar hästar mår bättre och djurterapi kan få positiva effekter för exemeplvis ångest- och traumadrabbade.

Källa: Metro


Samarbete kring den strandnära bebyggelsen
Samarbete kring den strandnära bebyggelsen

Ändringar väntas den 1 juli i plan- och bygglagen samt i miljöbalken, vilket ska bana väg för strandnära bebyggelse. Detta är något, som bland annat Högsby kommun tror på och då i samarbete med Hultsfred, Vetlanda, Uppvidinge och Nybro.

Läs hela artikeln i Barometern


Nytt bränsle i macken
Nytt bränsle i macken

OKQ8 ville inte längre sälja drivmedel i Torsåker. Mackägarna Björn Larsson och Sonny Björtoft valde då det lokala bolaget Dalvik Oil till leverantör.
- Det känns bra att vi kan fortsätta, säger Björn Larsson.

Läs hela artikeln i GD

Ockelbo kommun väljer att stänga centrumhotellet
Ockelbo kommun väljer att stänga centrumhotellet

Hotellet och restaurangen i centrumhuset är ett minne blott.
I går fattade kommunstyrelsen beslut om att stänga hotellet för gott.
- Vi har hämmat turistnäringen, säger kommunalråd Magnus Jonsson (s).

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Ridklubb kan bli utkastad
Ridklubb kan bli utkastad

Ultimatum i ridkonflikten i Storvik


Nu skärper Sandvikens kommun tonen mot Storvik-Ovansjö Ridklubb (Stork) i konflikten om ridhuset i Kungsgården.
Om inte utbrytarna i Kungsgårdens Ryttarklubb släpps in i huset riskerar Stork själva att bli utkastade.
- Vi vill inte ta tillbaka anläggningen. Men sista utvägen är att häva avtalet, säger Anders Östlund (C), föreningsutskottets ordförande.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Gotlänningarna får mest kulturpengar
Gotlänningarna får mest kulturpengar

Gotlänningarna får i särklass mest per invånare av de statliga kulturpengarna, 925 kronor årligen. Jönköpingsborna får bara 178 kronor per person. Orättvist? Nej, inte alls, menar Kulturrådet.

Läs hela artikeln i SvD


Nu måste pizza-Sverige få en röst i Europa!
Nu måste pizza-Sverige få en röst i Europa!

Nu blir pizzan som en annorlunda politisk symbol för förändring i Europa. Vi har förvandlat hundratals pizzerior till valstugor. Vi vill rikta ljuset mot vår vardag och våra problem, skriver Jamal Ibrahimi och Behnam Djavani tillsammans med 44 bakande kolleger.

Läs hela artikeln i Aftonbladet


Bygdebolag blir researrangör

Ung kvinna med jättestort leende och jättestor nyuppdragen laxöring.jpg (573.49kb)
Såna här stora laxöringar är det gott om i älven. Foto: Örjan Kraft

Bygdebolag blir researrangör

Bygdebolaget Viva i Vuollerim har blivit researrangörer. Tillsammans med ett bussreseföretag arrangeras en bussresa från Varberg/Göteborg/Borås och upp genom landet. Målet är Vuollerim där deltagarna till exempel kan bo på hotell Vuollerim, som ägs av byborna genom bygdebolaget Viva.

Sedan ett år tillbaka arbetar bygdebolaget Viva i Vuollerim medvetet med turism. En av satsningarna har varit att besöka ett antal reseföretag för att diskutera samarbete. Företaget Brunossons buss blev spontant intresserade.

- Vi presenterade ett förslag till sommarresa och de sa direkt "Wow, det här kan vi göra något av". Vi fick i uppdrag att utveckla förslaget och det ledde till den här resan, berättar Eva-Lena Skalstad från Viva.


Vuollerimbygden har mycket medvetet samlat och "paketerat" upplevelserna i bygden. Fantastiskt fiske, älvar, midnattssol och 1700-talsgård med vedeldad bastu hör till attraktionerna som bygden kan erbjuda.

- Vi ansvarar för boendet och upplevelserna i Vuollerim och bussbolaget för själva resan, berättar Eva-Lena.

Cirka 70 hotellbäddar kan bygden erbjuda, bland annat i hotell Vuollerim.


Viva har skapat en turistinriktad hemsida med alla sina erbjudanden.

Nyfiken på hur de gjort? Klicka här 


Vill du att vi berättar om vad ditt byalag har gjort?

Mejla oss och bifoga gärna bilder på info@helasverige.se Bredband och bensin viktigt för landsbygdens utveckling
Bredband och bensin viktigt för landsbygdens utveckling

Idag håller landshövding Björn Eriksson sin sista landsbygdskonferens för Östergötlands räkning. De senaste tolv årens utveckling ska utvärderas och framtiden för landsbygden kommer att diskuteras. 

Läs hela artikeln på Östergötlands länsstyrelses hemsida

Latorpsborna vet vad EU-bidragen kan betyda
Latorpsborna vet vad EU-bidragen kan betyda

Sverige är nettobidragsgivare i EU, vi betalar mer pengar än vi får tillbaka i form av bidrag. Men trots att det finns mer pengar att söka, så tycker många att det är för krångligt, berättar en EU-samordnare i Örebro. Men i byn Latorp har EU-bidragen varit avgörande.

Läs hela artikeln på SVT:s hemsida

Riksfestival - Ung kultur möts 14 - 17 juni i Bergslagen
Riksfestival - Ung kultur möts 14 - 17 juni i Bergslagen

Varmt välkomna till Ung Kultur Möts (UKM) Riksfestival -09 på Bergslagens folkhögskola i Skinnskattebergs kommun.

Under dessa dagar i juni samlas ca 300 unga från hela Sverige för att visa upp sin kulturform, delta i workshops, träffa likasinnade, inspireras till fortsatt skapande och ha otroligt kul!


Vi har ett fantastiskt program under dessa dagar för både unga och vuxna. Bl.a. så kommer Caroline af Ugglas och håller i en workshop för alla deltagare och vi arrangerar ett seminarium under rubriken "Unga som tillväxtfaktor i den regionala utvecklingen" för politiker, tjänstemän, ungdomsledare, lärare, kommun & regionsutvecklare m.m. Från kl 18 varje kväll är festivalen öppen för allmänheten och kostnadsfri.


 Mer information:

  • Affisch för nedladdning och spridning - här
  • Program för Ung kultur möts - här
  • Inbjudan till seminarium - här
  • Läs mer om UKM

       Varmt välkommen Du med till Ung kultur möts - Riksfestival -09!


Nu är det hög tid att investera i Inlandets infrastruktur
Nu är det hög tid att investera i Inlandets infrastruktur

Uttalande vid Inlandstinget i Storuman 29 maj 2009 till regeringen.

Det ekonomiska läget med växande arbetslöshet talar för infrastrukturella investeringar. De ska göras i Inlandet, inte bara i storstadsområdena och stråken däremellan.


En väl utbyggd infrastruktur utgör grunden för Inlandets utveckling. Vägar och järnvägar är samhällets pulsådror. Hamnarna är portar till omvärlden.  Flyget kompletterar för de snabba transporterna. Fiberoptisk kabel knyter samman lokalt och globalt.


Det svenska inlandet, från nordligaste Lappland till Västkusten i syd, binds samman av några viktiga kommunikationsleder: Inlandsbanan för de större transportvolymerna som passar bäst på järnvägen och för växande turistströmmar.  De stora vägstråken, E45:an och riksväg 26, för människors resande, för arbetspendling och flexibla godstransporter.


Inlandet spelar en viktig roll i omställningen till ett hållbart Sverige. Där finns en betydande del av de resurser som krävs för samhällsbygget. Där finns malmer, mineraler, bergkross  och vattenkraften samt en betydande andel av den skogsråvara som bl.a. behövs för biobränsleförsörjningen. Där finns väldiga områden för utbyggnad av vindkraften. Där finns bygder som erbjuder en attraktiv livsmiljö för storstadsbor och människor från andra länder.

Vi saknar politik för Inlandet som tar tillvara regionens möjligheter. De tunga samhällsinvesteringarna går Inlandet förbi. Vi kräver inte några orimliga eller orealistiska belopp.


Satsa på Inlandets järnvägsnät. Följ den färska utvecklingsplanen för Inlandsbanan med tvärbanor. Satsa investeringsmedel för upprustning och återöppnande av banorna Arvidsjaur-Jörn och Orsa- Bollnäs. Förstärk banan norr om Arvidsjaur och öppna mot Vänerhamn för att möjliggöra genomgående transporter av tungt och skrymmande gods.


Upprusta Inlandsvägen, E45, riksväg 26 i de delar som är dåliga. Uppgraderingen av E45an måste självfallet fullföljas. Förbättra rastplatser och turistisk skyltning längs vägarna. 


Satsa på utbyggnad av bredbanden i glesbygden i enlighet med den statliga bredbandsutredningens förslag och med hjälp av EU-medel. Förslagen har oförklarligt begravts av regeringen.


Nyttja befintligt fibernät effektivare. Inlandet måste få tillgång till det kraftfulla fibernät som idag finns över hela Sverige. Det behövs tillgång till digital kommunikation med hög kapacitet och till rimliga priser. Ett "Riksnät" som utgör ett gemensamt stamnät är en förutsättning som ger skolor och små orter god tillgång till kultur och samhällstjänster.


Ett sammanhållet fibernät behövs för att skapa en väl fungerande och lätt identifierbar turistisk Inlandsportal på webben. Statsbidraget för anslutning och sammankoppling av fibernätet måste fram!

Garantera fungerande telefonförbindelser i hela Inlandet. Se till att det finns täckning för mobiltelefonin även i den utpräglade glesbygden.


Fullfölj förslagen i regeringens utredning om lokal samhällsservice, med Servicepunkter i digitala samlingslokaler, bystugorna, lanthandeln eller andra lokaler som ofta är öppna. 


Det unika samarbetet mellan Inlandets kommuner och andra aktörer ger god grund för investeringar i Inlandets infrastruktur. Det lokala engagemanget måste mötas med kraftfulla tag från statsmakternas sida. Statsmakterna kan inte stå där tomhänta i ett läge där Inlandet erbjuder lösningar på viktiga samhällsproblem som brist på förnybar energi och angelägna jobb.


Storuman 29 maj 2009

Mer information:

Ulf Björklund, ordförande, Inlandskommunerna ekonomisk förening, 070-671 53 91
Jan-Eric Sandberg, ordförande, Inlandsbanan AB, 070-595 00 26


Byavind med styrka
Byavind med styrka

I slutet av april arrangerades den första av tre seminarier om lokal vindkraftsutveckling, Byavind l. Bakom seminariet i Piteå står Hela Sverige ska leva, Nenet, Norrbottens Energikontor och Vindform. Platsen för seminariet var Piteå.

Vindkraften - vad får den för konsekvenser för landsbygden, kommuner och lokalsamhällen? Gynnar vindkraften den lokala ekonomin på kort och lång sikt, eller kommer pengarna som vindkraften generar att blåsa iväg någon annanstans? Kan vindkraften ägas och drivas lokalt, så att den blir till nytta för bygden? Det är temat för seminarierna.  Fortsättning följer

Nu jobbar arrangörerna vidare med planering av seminarierna Byavind ll & lll. Datum och ort ska fastställas de närmaste veckorna.


Tanken är att upplägget ska vara relativt likt det i Piteå, men med lokala/regionala inslag och angelägna frågeställningar.


Läs agendan från seminariet


Läs sammanfattningen av seminarietLäs mer på Hela Sverige Ska Levas Hemsida

Elbilsfamiljerna vinkas av
Elbilsfamiljerna vinkas av

Över 500 familjer från Gävle-Sandvikenområdet ansökte om att få bli testförare till den norskproducerade elbilen Think. I dag var det dags för de första familjerna att få bege sig ut på länets vägar.


 Peter och Ann-Charlott Ström från Gävle

Läs hela artikeln på SR Gävleborg


Lokala bolag räddar glesbygdsmackar
Lokala bolag räddar glesbygdsmackar

Nedläggningen av bensinmackar på landsbygden har öppnat en ny marknad där lokala bensinbolag nu går in. Ett exempel är Torsåker i Gästrikland där OKQ8 la ned sin mack för en vecka sedan men där ägaren Sonny Björtoft nu kan montera upp nya pumpar tack vare att ett litet regionalt oljebolag nu går in som leverantör.


 Sonny Björtoft, mackägare i Torsåker

Läs hela artikeln på SR Gävleborg

Lättklädda lantbrukare mycket populära
Lättklädda lantbrukare mycket populära

Lättklädda, soldbrända och muskulösa lantbrukare i utmanande poser säljer som smör i Schweiz. Nyheten väckte också sådan uppmärksamhet i dansk lantbrukspress att det blev förra veckans mest lästa nyhet på LandbrugsAvisen online.

Läs hela artikeln i Land Lantbruk

Fiskesatsningarna går upp på land
Fiskesatsningarna går upp på land

Under en följd av år har vattendragen i Söderhamns kommun restaurerats för att öka fiskens naturliga reproduktion. Nu fortsätter arbetet på land för att marknadsföra fiskevattnen och göra dem tillgängliga. Anpassning för rörelsehindrade ska gå som en röd tråd genom det arbetet.

"Ringar på vattnet" heter projektet som etappvis ska göra fiskevattnen i kommunen mera tillgängliga för allmänheten och i den mån det är möjligt göras handikappanpassade.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se


Biografteatern fick miljonbidrag
Biografteatern fick miljonbidrag

Kilafors biografförening får 1,8 miljoner kronor i bidrag från Boverket till utbyggnaden av Biografteatern.
- Fantastiskt, säger föreningens ordförande Anita Svantesson.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Rockweekend flyttas från herrgården
Rockweekend flyttas från herrgården

Rockweekend i Kilafors flyttar från herrgården till en jätteåker väster om Garntjänst.
- Vi måste för att få plats, säger festivalgeneralen Martinus Eriksson.

Läs hela artikeln i Hela Hälsingland.se

Snart får Gävles bussar biogas
Snart får Gävles bussar biogas

Då behövs en uppställningsplats för 20-50 stadsbussar där de kan tankas på nätterna

Nu börjar planerna på biogasproduktion i Gävle ta fastare form.
Produktionen kommer att ske vid Duvbackens reningsverk på Brynäs.
I närheten behövs en uppställningsplats där 20-50 stadsbussar kan tankas på nätterna.

Läs hela artikeln i Gefle Dagblad

Olga, 84, är inte rädd för kärnbränslet
Olga, 84, är inte rädd för kärnbränslet

Olga Arvidsson, 84 år, stretar upp för backen med hjälp av gåstavar.
I bakgrunden någon kilometer bort syns ett par reaktorer vid kärnkraftverket.
Snart kan Forsmark ta ett stort steg mot att bli slutförvar för använt kärnbränsle.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Länkar
Lokal grupp vill miljöpröva förvarings- metoden
25 borrhål har gett besked om berget vid Forsmark

Äntligen kunde Ellenor avslöja hemligheten
Äntligen kunde Ellenor avslöja hemligheten

Gävlekvinnan som aldrig luffade som ung fick sitt äventyr.
38 svettiga dygn på en tropisk ö slutade i triumf.
Robinsonvinnaren Ellenor Pierre är tillbaka i sin klädaffär.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Arbetsförmedlingen säger upp KFG-avtal
Arbetsförmedlingen säger upp KFG-avtal

Arbetsförmedlingen säger upp avtalet med privata förmedlaren KFG på nio orter i landet, däribland Gävle. Anledningen är att KFG inte bedöms leva upp till de löften man gett i offerten, bland annat när det gäller bemanningen.

Läs hela artikeln i Arbetarbladet

Sabotage mot hästar i Lingbo
Sabotage mot hästar i Lingbo

Någon klipper sönder grimmor och river upp staketstolpar. Hästarna är plötsligt skygga och skrämda. På hästägaren Anna Nords bil hade någon skruvat loss alla bultar till däcken. I två år har sabotagen pågått.
- Det är klart att man är rädd, säger hon.

Läs mer i tidningen Arbetarbladet

RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter