Kvinnors entreprenörskap

Kvinnors entreprenörskap och utveckling på landsbygden
Projektet består av tre delar som alla handlar om kvinnors företagande på landsbygden.
Många kvinnor har företag, men de är inte alltid synliga i statistiken. Exempelvis finns olika kombinationer av företagande och anställning som inte kommer med i statistiken. Därför består ett av delprojekten av en kartläggning av företag, drivna av kvinnor.
Delprojekt nummer två heter Kvinnors skrivbyrå. Där dokumenteras kvinnors arbetsliv från mitten av 1900-talet och framåt. Det sker i pilotlänen Dalarna, Halland, Västerbotten och Norrbotten.
Himlarand, slutligen, är en distansutbildning där deltagarna studerar dokumentation om företagsamma kvinnor i ett historiskt perspektiv. Utbildningen sker i samarbete med Högskolan i Halmstad. Tanken är att utbildningen ska resultera i nya företag och utveckling av befintliga företag med guidade turer och berättarvandringar om historiska kvinnor.
Hela Sverige ska leva är projektägare. Jordbruksverket finansierar satsningen som drivs i samarbete med Nationellt Resurscentrum för kvinnor (NRC), Glesbygdsverket, LRF, Hushållningssällskapens förbund, Coompanion, med flera.
Vill du veta mer?
Presentation av projektet
Vi som arbetar inom projektet
Projektkoordinator
Inger Karlsson är landsbygds-utvecklare i Falkenbergs kommun, fyrbarnsmamma och nybliven farmor.
Inger sitter i styrelsen för både Hela Sverige ska leva och Läns-bygderådet i Halland. Förutom det är hon även styrelseledamot i Nyföretagarcentrum i Halland, Falkenberg turist och Nationellt resurscentrum för kvinnor, NRC.
Projektledare, kartläggningen
Siv Lindén är ledamot i Länsbygde-rådet i Jönköping och verksam-hetsledare för Regionalt kvinnligt resurscentrum i Jönköpings län.
På bilden är Siv i Eger i Ungern på väg att träffa kollegor från Tyskland, Frankrike och Lettland. Syftet med mötet var att ta fram en Europeisk utbildningsmodell för kvinnor i familjeföretag inom Leonardoprojektet "Co-Entrepreneurial Women in small and medium-sized enterprises".