Whiskyby för en halv miljard




Whiskyby för en halv miljard

Mackmyra storsatsar på Kungsbäck

Mackmyra Svensk Whisky har planer på att plöja ner över en halv miljard på en helt ny anläggning på västra Kungsbäck. Redan i år vill företaget bygga ett nytt lager på området, som fullt utbyggt kan bli ett av Gävles stora turistmål.
- Området är enastående. Det uppfyller alla våra krav, säger Mackmyras VD, Magnus Dandanell.

Relaterat

Mackmyra mångmiljonsatsar

Planerrna presenterades i dag, men förberedelserna har pågått under minst ett år, i samarbete med Gävle kommun. Redan för två år sedan beslutade Mackmyra Whisky att börja undersöka förutsättningarna för en kraftig expansion, framför allt för att nå ut på den internationella marknaden. Förra året gick 10 procent av Mackmyras produktion på export.
- Vi vill öka till 50 procent, säger företagets marknadschef, Rickard Lundborg.
I det nya området på Kungsbäck ska ett lager och ett nytt besöksdestilleri byggas de närmaste åren. Kostnaden är beräknad till 55 miljoner kronor. Därefter planeras ytterligare investeringar i ny kapacitet för destillering, nya lager och ett stort besökscentrum där alla delar i whiskyproduktionen kan följas. Utbyggnaden ska ske i takt med att Mackmyra Whisky slår sig in på den internationella marknaden. Om tio år kan hela anläggningen stå klar, men investeringskostnaden på upp emot 500 miljoner kronor kräver också nya finansiärer i bolaget.
- Den diskussionen räknar vi med att inleda 2010, säger Rickard Lundborg.
Mackmyra Svensk Whisky blir först med en etablering på västra Kungsbäck, tidigare övningsområde för de värnpliktiga på I 20. Kommunen har deltagit i planeringen, och programmet för området går nu ut på samråd under mars och april månad. Om alla formaliteter är avklarade hoppas Mackmyra Svensk Whisky kunna inviga det nya lagret i december, tio år efter det att de första dropparna svensk maltwhisky började rinna ut från destilleriet i Mackmyra.
- Vi ser det här området som riktigt spännande, säger kommunalrådet Per Johansson, som välkomnar Mackmyras planer.
- Det är ett sätt att stärka Gävles attraktionskraft, inte bara lokalt utan även internationellt.
Magnus Dandanell tror att den fullt utbyggda whiskybyn ska kunna locka 100 000 besökare per år, och Mackmyras etablering kan också bli startskottet för andra företag i besöksnäringen som vill etablera sig i området.
- Jag är övertygad om att det här väcker intresse långt utanför Sveriges gränser, säger Rickard Lundborg.

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter