Nya möjligheter att utveckla landsbygden!




Nya möjligheter att utveckla landsbygden!

Med EU:s nya budgetperiod, 2007-2013, sammanfaller lanseringen av en rad fleråriga program. Genom programmen finns många möjligheter att arbeta med utveckling av den svenska landsbygden.

Programmen syftar till att stödja arbetet för hållbar utveckling och tillväxt i hela Europa. Inför denna period har EU tryckt extra på insatser som ska bidra till att öka Europas globala konkurrenskraft genom entreprenörskap och innovationer som skapar tillväxt och sysselsättning. Programmen är omfattande i såväl budget som omfång, allt från restaurering av fågelreservat till forskning inom rymdteknik kan få stöd. Nedan kan du läsa mer om landsbygdsprogrammet som är viktigt att känna till för dig som vill vara med och utveckla den svenska landsbygden.

Landsbygdsprogrammet
Landsbygdsprogrammet vänder sig till alla som vill ägna sig åt landsbygdsutveckling eller näringsverksamhet på landsbygden. För ideella föreningar finns goda möjligheter att genom landsbygdprogrammet förverkliga sina idéer.

Landsbygdsutvecklingen spelar en allt större roll i arbetet med att hjälpa landsbygdsområden att möta nya ekonomiska, sociala och ekologiska utmaningar. I Sverige finns sedan 2007 landsbygdsprogrammet antaget. Programmet ska främja tillväxt, konkurrenskraft, företagande och sysselsättning, och har dessutom höga ambitioner för miljön. Lokalt engagemang i landsbygdens utveckling ska också uppmuntras. Allt detta ska återspeglas i de stödformer som ingår i programmet. Programmet har en budget på drygt 35 miljarder kronor totalt för programperioden eller cirka fem miljarder per år. Programmet finansieras ungefär till hälften av EU. Sverige har valt att satsa mest på olika miljöersättningar - 75 procent av den totala budgeten för landsbygdsprogrammet går till sådana åtgärder. Återstående 25 procent ska användas för att gynna företagande, konkurrenskraft, diversifiering och livskvalitet på landsbygden. Ett syfte med landsbygdsprogrammet är att olika aktörer på landsbygden ska samarbeta mera för att driva på utvecklingen i just deras hembygd. Därför finns Leadermetoden. Leader är alltså inte en egen stödform, utan ett sätt att tillämpa en del av stöden i landsbygdsprogrammet.


Fyra områden många åtgärder

Landsbygdsprogrammet är uppdelat i fyra områden, så kallade axlar. Målen och inriktningarna för axlarna är gemensamma inom hela EU.

Axel 1- Ökad konkurrenskraft:
Berörda sektorer är jordbruk, skogsbruk, rennäring, livsmedelsproduktion och förädling av jord- och skogsprodukter.
Axel 2- Förvalta naturresurser: För att uppnå en hållbar utveckling måste jordbruket, skogsbruket och renskötseln bedrivas på ett sätt som bevarar och förstärker ett attraktivt landskap med höga natur- och kulturvärlden.
Axel 3- Diversifiering och livskvalitet: Att ta tillvara de ekonomiska utvecklingsmöjligheterna på landsbygden kan bidra till en förstärkning av landsbygdens näringsliv.
Axel 4 (Leader): En metod för att ta tillvara det lokalt engagemang och kunskap och som medverkar till att nå målen i landsbygdsprogrammet.

Läs mer om landsbygdsprogrammet här! http://www.sjv.se/

Hos länsstyrelsen finns också information om landsbygdsprogrammet: http://www.lst.se/

Landsbygdsnätverket arbetar med att uppfylla målen i landsbygdsprogrammet. Läs mer om olika aktiviteter som de arrangerar. Här finns också en hel del information om Leader och landsbygdsprogrammet: www.landsbygdsnatverket.se

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter