Kungamenyn är spikad!




Kungamenyn är spikad!

Kungaparet ska få både Högbokantareller, spikad potatis och en whiskypinne vid besöket på Högbo Brukshotell på torsdag.
Kökschefen vill att kungen och drottningen ska tänka på järn efter besöket.
Arbetarbladet lät den matkunniga Ulla Westberg från Sandviken sätta betyg på menyn och hennes klara favorit är inledningen med de fyra smårätterna.

Det är Högbo Brukshotells kökschef Stefan Johansson som komponerat den lunch som kungaparet ska äta på hotellet på torsdag innan kungen ska vidare till whiskyprovning medan drottningen doftar sig runt på Björk & Berries.

I går bjöd de in till provsmakning och Stefan Johansson, som har fått helt fria händer, berättar hur svårt det är att välja bara lite när han egentligen vill visa upp allt gott som Högbo kan göra. Den omtalade efterrättsbuffén var det till exempel bara att glömma. Besöket varar bara en timme och på den korta tiden ska han lyckas skapa smakupplevelser som gästerna kommer ihåg.

- Förstarätten hoppas jag startar en social reaktion. Officiella sammanhang kan ju bli ganska stela och då är det utmärkt att få igång samtal om maten, tycker han.

Lamm en tillfällighet

Att det blev lamm som andrarätt var egentligen en ren tillfällighet eftersom han lyckades få loss ett par gutefår precis i tid till besöket. Till det blir det något oväntat både hallon och vanilj.

- Smakerna måste sticka ut lite grann. Då minns man, menar han.

Spiken på tallriken kommer nog kungen och drottningen också att komma ihåg. Smé-Johans stora kraftiga kungliga spikar som genomborrar potatisen ska för alltid få kungaparet att tänka på järn när de hör talas om Högbo och Sandviken.

Den lokala anknytningen har Stefan haft lite problem med eftersom alla råvaror inte finns att få tag i på nära håll. Men kantarellerna kommer garanterat från Sandvikenskogen. Han vet till och med vem som plockat dem. Och whiskyn, ja det är självklart Mackmyra.

Hushållslärare provsmakar

Stefan Johansson är extra glad att få träffa kungen igen. Han tackar nämligen honom för sin fru. De träffades när han skulle laga en kungamiddag för några år sedan och hon serverade vid samma tillfälle. Sedan flyttade de till Sandviken.

Hur kökschefen klarar biffen kan du se här intill där vår matrecensent Ulla Westberg smakat sig igenom menyn med stjärnglans.

Hon är hushållslärare på Murgårdsskolan i Sandviken, före detta ägare av en fiskerestaurang och allmänt matintresserad.

Att inledningen kommer att falla i alla fall drottningen på läppen är hon säker på.

- Det är läckert, lätt och en otrolig kombination av smaker. Kul!

Läs mer i Arbetarbladet

Länkar i Arbetarbladet
De målar för kungen
Kungaparets program, minut för minut


Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter