Debatt/Ny strategi ger hela Sverige livskraft




Debatt/Ny strategi ger hela Sverige livskraft

Den mat som står på vårt frukostbord, eller papperet i den tidning du just nu bläddrar i är några exempel på produkter som är direkt beroende av att människor bor och verkar på landsbygden.
Landsbygdsstrategin, som regeringen presenterade i veckan, innebär ett tydligt värderingsskifte i synen på landsbygden. Den är varken ett museum eller en tärande sektor i svensk ekonomi.

Vi ser landsbygdens möjlighet till utveckling, och att bli en motor i jobbskapande och tillväxt. Därför har vi valt ett brett anslag i strategin.
Vi behandlar det som är en förutsättning för att människor ska kunna bo och arbeta på landsbygden. Till exempel handlar det om tillgång till poliser, förutsättningar för företagande, infrastruktur och grundläggande service som post och bank.

Vi skriver också om alla de förutsättningar som kan göra landsbygden till en stor vinnare. I en tid av omställning kan landsbygden spela en avgörande roll för utvecklingen av ett hållbart samhälle genom bland annat satsningar på förnybar energi.
Andra områden med stor potential på landsbygden är en ökad turism, den stora mängden mikro- och småföretag och den stora rikedomen på naturresurser.
Arbetet med strategin har pågått länge och den grundas på idéer från en rad olika organisationer runt om i landet.

Utan alla åsikter, synpunkter och det engagemang som förmedlats hade resultatet blivit något helt annat. Åsikterna från alla som engagerat sig har varit många och inte alltid överensstämmande.
Men en sak har alla varit tydligt ense om - hela Sverige ska leva.
Under två och ett halvt år har regeringen fattat en rad olika beslut och tagit flera initiativ för att ge landsbygden bättre förutsättningar för boende och företagande.
I landsbygdsprogrammet finns till exempel 35 miljarder kronor som ska stärka landsbygdens konkurrenskraft. Ett annat exempel är de 50 miljoner kronor extra till stöd för kommersiell service och bensinmackar i glesbygd som regeringen har beslutat om.

Regeringen kommer att arbeta vidare med landsbygdsperspektivet integrerat i alla politikområden, och tillsätter en arbetsgrupp som kommer att ledas av närings- och jordbruksdepartementen. På så vis skapas en organisation för en modern och tillväxtinriktad landsbygdspolitik.
Den strategi vi nu presenterar är ett steg på vägen mot en attraktivare landsbygd, där människor vill bo, arbeta och spendera sin fritid.
Regeringen kommer fortsätta att arbeta för bättre förutsättningar, och tillsammans med all den kraft och det engagemang som finns på landsbygden kan vi faktiskt göra skillnad.
Maud Olofsson (C) Näringsminister
Eskil Erlandsson, (C) Jordbruksminister
Sven Bergström, (C) Riksdagsledamot
Tomas Tobé, (M) Riksdagsledamot
Margareta B Kjellin (M) Riksdagsledamot
Hans Backman, (FP) Riksdagsledamot
Lennart Sjögren (KD) partisekreterare

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter