Styrelsemöte för Hela Sverige ska leva




Styrelsemöte för Hela Sverige ska leva

Blommorna prunkade på Finska kyrkans bakgård den tredje juni när Hela Sverige ska levas styrelse hade sitt första möte sedan det konstituerande styrelsemötet i april i Sunne. Kyrkan ligger på Slottsbacken i Stockholm, ett stenkast från kansliet på Stortorget.


Visserligen blev hela styrelsen omvald, men en presentation kan i alla fall inte skada, tyckte Karl-Erik Nilsson. Det gjorde att vi alla fick ögonblicksbilder av varandras vardag med exempelvis kajakturer på spegelblankt hav i väster och funderingar kring barn som går ut skolan i norr.  


Karl-Erik berättade om den frustration han möter på många håll från grupper som sökt medel i Axel 3 i Landsbygdsprogrammet, och som fått avslag.  Och detta trots att de som beslutar om pengarna fått vara med i processen. Det är djupt oroande att det är så svårt att få projekten godkända, sa Karl-Erik Nilsson, och ett problem som måste angripas.


Verksamhetschefen Staffan Bond tog över och berättade att ekonomin ser bra ut. Uppbyggnaden av den nya hemsidan och bygdebanken pågår intensivt på kansliet. Arbetar intensivt gör också vår hemsidesleverantör Formsmedjan i Boden.


Satsningen på seminarier tillsammans med Posten skulle dragit i gång innan sommaren, fortsatte Staffan. Så blir det tyvärr inte, och det första seminariet i serien äger rum i höst.


Vi fortsätter att samarbeta med serviceutredningen, Lokal service i samverkan. En arbetsgrupp där Hela Sverige ska leva ingår har överlämnat en rapport till utredningen - som i sin tur lämnar sitt slutbetänkande i november. I vår rapport lyfter vi fram de lokala gruppernas och kommunbygderådens betydelse för att planera och organisera den lokala servicen och, sist inte minst, se till att servicen blir verklighet. De tidigare förslagen om servicecentra och servicepunkter finns förstås med även här. 


Det har saknats en tydlig kravspecifikation för den som vill ansöka om att ordna landsbygdsriksdag. På styrelsemötet klubbades ett förslag till kravspecifikation och en anmodan att komma in med ansökan om att ordna landsbygdsriksdag 2012 gick ut till alla länsbygderåd efter mötet.


Nästa punkt på dagordningen var Hela Sverige ska levas projekt. För närvarande är tretton projekt beslutade, elva är igång och vi har fyra ansökningar som ligger och väntar på beslut. Det är bredd i verksamheten och ämnena är bland annat lokal planering, barn och demokrati, samt Transition Towns.


Hela Sverige ska leva har haft kontakter med det engelska nätverket Transition Towns under vintern för att diskutera möjligheten att HSSL blir huvudman för en svensk version av nätverket. Det har hittills verkat problemfritt, men nu kommer andra signaler från England. Tveksamheterna gäller bland annat om en stor organisation bör få bli huvudman för ett nätverk som ska byggas underifrån. Uno Lundback, handläggare på kansliet, hoppas att vi hittat en lösning före midsommar.


Bosse Lönnqvist från projektet Lokal planering berättade om läget. Enligt länsbygderåden har det största hindret för att komma igång varit bristen på egna ekonomiska resurser. Det är först i år som LAG-grupperna på allvar kommit igång. Bosse konstaterade att kommunerna är oerhört viktiga och att han fick styrelsens godkännande för att dra med sig dem i högre utsträckning i det fortsätta arbetet.


Projektet Barn på landsbygden har nyligen genomfört ett stort konvent som samlade 44 barn och ungdomar i åldern 12-16 år från norr till söder. Under ett par dagar berättade alla vad de valt att arbeta med, för varandra. Det handlade om samlingslokal, ny gympasal och allt möjligt annat. Konventet avslutades med ett uppskattat besök på Kolmården. Den 9 juni överlämnar representanter för projektet över ett uttalande till riksdagspolitiker i Stockholm.


Lars Carlsson berättade att EU-gruppen nyligen haft möte och bland annat diskuterat problematiken som Karl-Erik tog upp i inledningen. Gruppen ska arbeta för att bidragen riktade till lokala grupper inom Axel 3 inte försvinner, utan att resurserna där tvärtom utnyttjas bättre. Styrelse- och ÖK-ledamoten Ingegerd Petersson ska kolla upp och hur bidragen fungerar i olika län och i vilken utsträckning de nyttjas.


Fria metoder har fått en ny och fräsch hemsida. Fria metoder är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Coompanion om att lägga ut verkningsfulla metoder för lokal utveckling på en gemensam hemsida. Metoderna fungerar inom olika områden och är alla fria att använda.


Till slut en liten internationell utblick. Ett ERA-möte är inplanerat till den 30 juni i Bryssel. På mötet kommer även representanter från ERCA vara med. Samma datum är det PREPARE-möte i Slovenien.


I början av augusti håller Estland landsbygdsriksdag. Staffan Bond och Ingemar Robertsson, projektledare för Landsbygdsriksdagen i Sunne, deltar.


Kommentarer
Postat av: Jessica

Hejsan!



Ville bara säga att din blogg var intressant och läsa och designen var kanonfin =)! Gå gärna in på min blogg: http://lifeafterdeath.blogg.se





Mvh Jessica

2009-06-08 @ 21:50:03
URL: http://lifeafterdeath.blogg.se/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter