Högkonjunktur för föreningslivet!


Högkonjunktur för föreningslivet!


Arbetsförmedlingarna runt om i landet vill samarbeta med föreningslivet för att skapa meningsfull sysselsättning för långtidsarbetslösa. Enligt Konjunkturinstitutet väntas arbetslösheten stiga till över 11 procent och Riksbanken sänker styrräntan till rekordlåga 0,25 procent och lånar ut 100 miljarder till bankerna för att få fart på ekonomin. Det har krisat förut, men i motsats till förra gången är ingångsläget nu en mycket hög arbetslöshet. Och värre lär det bli. Arbetsförmedlingens prognos pekar på en kraftigt stigande långtidsarbetslöshet. Omkring 2 000 nya långtidsarbetslösa beräknas tillkomma varje månad under de närmsta åren och ganska snart blir de 50 000. De har då varit arbetslösa och sökt jobb på egen hand i 300 dagar och därefter coachats i 450 dagar i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti. Utan att få jobb. Sedan följer den så kallade "tredje fasen" där regeringen garanterar långtidsarbetslösa meningsfull sysselsättning och detta genom samarbete med näringsliv, offentlig sektor och föreningslivet.


Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, med drygt 4 500 anslutna lokala utvecklingsgrupper, har svarat på arbetsförmedlingens önskan om samarbete med föreningslivet för att skapa meningsfulla sysselsättningar. Vi vill uppmana föreningar runt om i landet att engagera sig i denna angelägna fråga. De föreningar som blir "anordnare" av sysselsättning kommer att få ersättning med 225 kronor per dag och anvisad person. Och arbetsperioden kan uppgå till två år. Kraven är att anordnaren ansvarar för arbetsledning samt följer vanliga arbetsmiljökrav. Den anvisade får under tiden fortsatt a-kassa eller motsvarande.  


Lokalt är det nu dags för krafttag och ett konstruktivt samarbete mellan lokala arbetsförmedlingar och föreningar. Lokala föreningar har många goda idéer om angelägna satsningar men de ideella krafterna räcker inte till allt. Ta kontakt med arbetsförmedlingen och diskutera idéerna. Det kan handla om att restaurera byggnader och natur, bemanna föreningskontor eller jobba i bygdens butik och bensinmack. Den lokala föreningen kan säkert ta emot en eller två personer. En annan möjlighet är att flera föreningar går samman i en jobb-pool som man redan gjort i östra Blekinge. Ett annat intressant exempel är den lokala utvecklingsgruppen Flyinge Utveckling AB i Skåne med konceptet "ByAnordnare".


Ett utvecklat samarbete mellan arbetsförmedlingar och det lokala föreningslivet ger stora vinster för både individen, samhället i stort och utvecklingen lokalt. Hela Sverige ska leva vill av hela sitt hjärta bidra till meningsfull sysselsättning på landsbygden i hela landet och ge arbetssökande en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och referenser. När sommaren så småningom går mot sitt slut och allvaret börjar igen - då är det dags för en lokal högkonjunktur!


Karl-Erik Nilsson

Ordförande Hela Sverige ska leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter