Trycket stort på att få bygga vindkraft




Trycket stort på att få bygga vindkraft

Det är många som vill bygga vindkraftverk väster om Lingbo. Nu har trycket blivit så stort att kommunen vill att länsstyrelsen ska ta över en del av de prövningar som ska göras innan bolagen får bygglov.

Det är sammanlagt fyra olika aktörer som har planer på att anlägga vindkraftverk väster om Lingbo och totalt handlar det om omkring 90 vindkraftverk.

Man har redan hållit samråd för en park om ett 50-tal, fått in en ansökan om uppförande av tio och enligt kommunens arkitekt Ragnar Darle väntar man sig ytterligare en ansökan om 23 till verk under våren 2009. Redan tidigare har kommunen beviljat bygglov för tre vindkraftverk på samma plats.

Svårt att hinna med

Det stora trycket har lett till att kommunens handläggare har svårt att hinna med och överblicka alla ärenden och i en tjänsteskrivelse betonar Ragnar Darle att det behövs någon som har en helhetsbild av läget.

- Problemet är att dessa vindparker ligger mycket tätt, skriver Ragnar Darle.

Ansökningar som gäller mindre antal vindkraftverk ska bara anmälas till kommunen, men när det handlar om större parker är det länsstyrelsen som ska ansvara för prövningarna.

Två av de ansökningar som kommit in till kommunen är så pass stora att länsstyrelsen ska hantera dem - men i Ragnar Darles tjänsteskrivelse föreslår han nu att länsstyrelsen ska ta över också en mindre ansökan.

- Totalbilden i området är sådan att det är klokt att en instans gör en helhetsbedömning, skriver Ragnar Darle.

Beslutas 19 januari

Bygg- och miljönämnden ska på sitt nästa sammanträde, 19 januari, besluta om man begär att få lämna över ärendet till länsstyrelsen

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter