Startgaranti till nyföretagande




Startgaranti till nyföretagande

Etableringen av Almi Startgaranti AB är den viktigaste nyheten i en utredning som syftar till att ta fram förslag som ska leda till tillväxt och nya arbetstillfällen i små och medelstora företag.

Företagaren ska kunna köpa sig en garanti i Almi Startgaranti för att undvika konkurs under de första två-tre åren, som är de mest riskfyllda för ett nystartat företag.
Förslaget om Almi Startgaranti kommer från enmansutredaren Jan-Olle Folkesson i Företagsfinansieringsutredningen. Bakgrunden är, skriver Folkesson, att storföretagen och den offentliga sektorn i allt mindre omfattning bidrar till att skapa nya jobb. Återstår gör då små och medelstora företag.
Förslaget har gått ut på remiss till 130 privata och offentliga instanser och de har till den 15 mars på sig att lämna synpunkter.
Ingenting finns ännu preciserat i förslaget.
- Så hur det ska fungera i praktiken vet vi inte, säger Leo Rossi, kreditchef på Almi Företagspartner i Gävleborg.
Den 20-21 januari ska Almi Gävleborg ha ett internt möte, där förslaget kommer att diskuteras.

Enmansutredare Folkesson visar i utredningsarbetet att det finns många hinder för duktiga och kompetenta människor som bär på goda idéer att etablera företag. Hindren är oftast av ekonomisk art. Många är inte beredda att lämna ett fast jobb för att pröva någonting nytt, man vill inte utsätta sig för risken att det egna nyetablerade företaget ska gå i konkurs.
Almis uppdrag sedan tidigare är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet och blev en särskilt viktig medspelare i höstas, då finanskrisen lamslog många företag. I en artikel i tidningen den 13 oktober berättade Leo Rossi att allt fler företag vände sig till Almi för att få hjälp med finansieringen. Detta sedan bankerna, i finanskrisens spår, inte längre var lika pigga på att låna ut pengar.
Och bankernas utlåning har sedan dess minskat ytterligare. Almi presenterade på tisdagen resultatet av en egen undersökning med 150 bankkontorschefer.

Fyra av tio chefer uppger att utlåningen minskade ytterligare under sista kvartalet 2008 och fler än normalt är pessimistiska beträffande årets utlåning. Undersökningen visar att bankerna blivit mer försiktiga och att de stramar åt kreditvillkoren.
Det ska Almi Startgaranti delvis motverka. Garantin bygger på att ett aktiebolag bildas och att det ägs gemensamt av företagaren och Almi Startgaranti, där Almi går in och täcker en eventuell förlust.
Företagaren ska i efterhand, när företaget visar vinst, ta över hela ägandet. Då ska även återbetalning, inklusive ränta, till Almi göras.
Jan-Olle Folkesson säger också i sin utredning att eftersom den garanti Almi ger är statlig bör företagaren få låna till bästa ränta i banken.


Läs mer i Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter