Nya jobb när det jätteinvesteras i Sandviken




Nya jobb när det jätteinvesteras i Sandviken

Konsertarrangörer, pistvakter, guider, marknadsförare, kockar och städare. Det är exempel på framtidsjobb i Sandviken nu när det nu investeras totalt en miljard inom upplevelsenäringen. - Jag hoppas att det föds många småföretag runt arenan, säger Göranssonchefen Maya Olsson.

När den i Sandviken helt dominerande tillverkningsindustrin nu massvarslar drygt tusen personer om uppsägning, blir förväntningarna extra stora på de satsningar som görs inom fritidssektorn i form av bland annat arenabygget på Jernvallen, jättesatsningen i Kungsberget och det planerade kulturhusbygget mitt i stan.

- Det finns i alla fall inga kommuner i jämförbar storlek som kan matcha oss när det gäller anläggningar och förutsättningar, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Han tycker att det är perfekt tajming att satsningarna görs i ingången till en lågkonjunktur som kan bli både lång och djup.

- Då är kulturen och fritiden ännu viktigare för människorna.

Turistchefen Eva Hofstrand anser att Sandviken nu kan börja marknadsföra sig som en riktig turistort med starka varumärken som Göransson Arena, Kungsberget och Högbo Bruk.

- Det som sker nu på olika håll är jätteintressant och kommer verkligen i rätt tid. Det blir många jobb under byggtiden och det skapar förutsättningar för entreprenörskap inom nya branscher.

Maya Olsson, chef för Göransson Arena, möter allt oftare personer som klurar på olika företags- eller arrangemangsidéer inför invigningen av kvartsmiljardbygget någon gång i vår.

- Det känns som att den kreativa processen redan är igång. Det är många människor som ser nya möjligheter öppna sig. Jag får frågor och funderingar om allt från rally till golf. En del ser möjligheter direkt, andra behöver mer tid på sig. Det tar säkert tre år innan alla förstår hur man kan använda arenan på bästa sätt.

Direkt ger arenabygget jobb för marknadsförare, eventchef, tekniker, fastighetsskötare, golvläggare, biljettförsäljare, p-vakter och kioskbiträden. Indirekt skapas det jobb via restaurangföretaget som flyttar in i multiarenan, ett nationellt idrottsskadecentrum som också hyr in sig samt genom hotell, städbolag, mackar, bussföretag med flera.

- Även om det inte bara blir nya, fasta heltidsjobb inom alla områden så skapas det väldigt mycket ny sysselsättning.

De ansvariga för Göranssonarenan och Kungsberget har redan träffats och börjat diskutera ett framtida samarbete.

- Vi är perfekta för varandra. När det är lågsäsong i Kungsberget kan vi använda boendet där och tillsammans kan vi skapa attraktiva paket, säger Maya Olsson


Fakta. Investeringar

På gång:

Kungsbergets förvandling till skidort enligt en femårsplan 500 miljoner

Göransson Arena, multiarena och bandyhall som invigs i vår 250 miljoner

Kulturhus i centrum 65 miljoner budgeterat

Multiarena för bland annat innebandy i Stadsparken Kostnad okänd

Nyligen klart:

Friidrottsarena i Björksätra 20 miljoner

Konstskidspår i Högbo 21 miljoner

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter