LRF växer mest i Gävleborg




LRF växer mest i Gävleborg

LRF: s medlemsantal ökade under 2008 för tolfte året i rad och allra mest ökar organisationen i Gävleborg.
- Att vi fått så många nya medlemmar här tror jag beror på att vi drivit frågor som varit extra viktiga lokalt, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg.


Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är Sveriges största företagarorganisation. Tvärtemot många andra organisationer fortsätter också LRF att öka i medlemsantal. För tolfte året i rad ökade antalet medlemmar under 2008 med 900 personer i hela landet, till rekordmånga 168 677.
- Det behövs en stark samlande kraft för landsbygden och de gröna näringarna, säger LRF:s förbundsordförande, Lars-Göran Pettersson. LRF är i dag den enda organisation som på ett kraftfullt sätt förmår driva landsbygdsfrågor.
Procentuellt sett har den största ökningen varit i Gävleborg, där 108 nya medlemmar har anslutit sig under året som gått.
- Vi har jobbat aktivt för att öka medlemsantalet, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg. Det här är ett kvitto på att vi har lyckats.
Under tisdagen presenterades medlemssiffrorna på Scandic Hotell i Bollnäs, vid en konferens för ordförandena i Gävleborgs 33 lokalavdelningar. Jan Thorén och ombudsman Lotta Zetterlund tror att LRF:s ökning till viss del kan förklaras med att det blivit allt tuffare tider för bönderna.
- De söker sig till en stark organisation för råd och stöd, säger Lotta Zetterlund.

En annan faktor för att LRF står sig bra i Gävleborg kan också bero på att organisationen drivit frågor som berört Gävleborg extra mycket, exempelvis rovdjurspolitiken, men Jan Thorén och Lotta Zetterlund menar samtidigt att det är ett bevis på att varje lokalavdelning skött sig bra.
- Alla här har bidragit till medlemssökningen, konstaterade Jan Thorén och belönade alla lokala ordföranden med varsin blombukett efter konferensen.
Ungefär vart sjunde år läggs nya ramar för EU:s jordbrukspolitik och omkring 2013-2014 är dags igen.
På plats under tisdagens konferens fanns också Thomas Bertilsson från LRF:s riksförbund, för att redogöra för hur svenska bönder påverkas av EU:s jordbrukspolitik och dessutom lyssna av vilka frågor som medlemmarna ute i landet anser vara viktigast för LRF att driva i kommande förhandlingar.
Rent generellt var han kritisk mot Sveriges inställning till EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
- Sverige är ett av bara tre länder som tycker att EU inte behöver ha någon speciell jordbrukspolitik, berättade han. Och med den inställningen kommer man knappast att kunna påverka särskilt mycket.


Läs mer i Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter