Jubilerande hus har haft besök av både militär och strippa




Jubilerande hus har haft besök av både militär och strippa

I 70 år har Folkets hus i Järbo funnits och genom åren har det varit en mängd olika aktiviteter i byggnaden.
Fortfarande finns Gästriklands äldsta biograf på plats, militären har haft pjäxdans i stora salen, det har varit utsatt för brandattentat och, tro det eller ej, men på 60-talet kunde besökarna gå på nattklubb med striptease.
Redan 1934 bildade man Järbo Folkets hus byggnadsförening på orten, men det var först fyra år senare som Folkets hus stod klart.

- Man sålde aktieandelar i föreningen, hur många vet jag inte. Det är några som har försökt att forska i hur många som såldes men inte fått någon riktig klarhet i det. När det är en andelsförening så ärver man ju andelarna och en del kan ha försvunnit på vägen.
Det säger Gun Flodman som bland annat sitter i valberedningen för byggnadsföreningen och som har arbetat som vaktmästare i huset i 15 år. I dag är kan man dock stoltsera med hela 2 300 medlemmar i föreningen.

När man byggde folkets hus 1938 byggde man en biograf i ena delen av huset och det är den äldsta biografen i Gästrikland.
- I början visade man flera filmer varje vecka, men nu har den varit stängd ett tag men vi hoppas att det ska bli verksamhet igen. Vi har en person som gärna vill köra film igen, säger Gun.
Att det finns många minnen i och om huset råder det ingen tvekan om. Bland annat problemet om när stora salen stod klar.
- Då kom man på att det inte fanns någon scen i salen så den byggde man ut ovanpå taket till biografen, säger Gun.
På biografen spelade man under många år nyårsrevyer. Gun minns en nyårsafton som var lite speciell för henne och hennes familj.
- Det var nyårsafton 1952 och jag var elva år. Jag och min familj var och tittade på nyårsrevyn och efter det fick mormor vara barnvakt till mig och mina syskon. Pappa och mamma åkte direkt efter revyn till Sandvikens BB och min bror blev född först i Gästrikland på det nya året.

Dans är något som har gått som en röd tråd i folkets hus historia. Militären brukade arrangera pjäxdanser och flera dansklubbar har kommit och gått genom åren.
På 60-talet hade man lördagsdanser, men då publiken började svika bestämde man sig för att prova på något nytt och arrangerade 1966 nattklubb.
- På nattklubben hade man faktiskt anlitat en strippa, berättar Gun.

På 60-talet bildades även Delfinklubben som är en dansklubb som är verksam än i dag och ordnar motionsdanser en gång i månaden. - Det brukar vara många som kommer på danserna och senaste gången vi hade var det 120 personer här. Nu har PRO slutat med sina motionsdanser i Hofors så då kanske det kommer ännu fler besökare när vi arrangerar våra danser, säger Gun som är ordförande i Delfinklubben.
Genom åren har det förutom dans även varit ungdomsgård, julmarknader, lunchrestaurang och hundutställningar på folkets hus för att nämna några aktiviteter.

Vilka aktiviteter det kommer att bli de kommande åren får framtiden visa.
- Vi får försöka bjuda ut huset så får vi se vad som händer, vi har ju också våra fasta aktiviteter och en del nya på gång. Bland annat så kommer det att bli buggkurser. Det blir inga fler nattklubbar, men kanske några musikkaféer, säger Gun.

Läs mer i Gästriklands Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter