Förändringar väntar livsmedelsmyndigheter




Förändringar väntar livsmedelsmyndigheter

Mycket talar för att det blir stora förändringar vid myndigheterna inom livsmedelskedjan. I början av februari presenteras utredningen som ska göra myndigheterna effektivare.

Om två veckor kommer utredaren, den tidigare landshövdingen i Västernorrland Gerhard Larsson, att lägga fram utredningen som gjorts på uppdrag av Jordbruksdepartementet.
Syftet med utredningen har varit att analysera den nuvarande organisationen och se över hur denna kan bli effektivare liksom att pröva omfattningen av det offentliga åtagandet.
Jordbruksministern har i utredningsdirektivet också framfört att han vill minska byråkratin.

De myndigheter som berörs är Jordbruksverket. Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Livsmedelsverket och Fiskeriverket.
- Det är första gången vi gör en sammantagen översyn av de här myndigheterna. Bland det vi tittat på är hur EU:s riktlinjer påverkat utvecklingen för de här myndigheterna. Även globala händelser har påverkat, liksom att vi fått en förändrad lagstiftning.

Utredningen har bland annat studerat hur myndighetsorganisationen förändrats i ett tiotal andra länder. I dessa länder har man vid omorganisationer tagit hänsyn till den förändrade synen på riskvärdering och riskhantering när det gäller livsmedel och djurhälsa.
- Andra länder har det inneburit sammanslagningar av myndigheter. Hur det blir här vill jag inte säga, men självklart är det viktigt att man har en samlad organisation när insatser behövs. Det är viktigt att organisation är smidig för lantbrukare och andra företagare som har kontakt med myndigheterna, säger Gerhard Larsson.

Vid de statliga myndigheterna som ingår i utredningen arbetar runt 4 000 personer.
- Jag kommer att presentera ett axplock av lösningar för den framtida organisationen. Att redan nu presentera dessa kan drabba personalen, säger Gerhard Larsson.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter