Den kinesiska draken växer




Den kinesiska draken växer

Efter Dragon Gate kommer Dragon Land. Tolv kommuner i Uppland och Gästrikland ska bli basen för fler kinesiska etableringar, och hittills är regionen med på noterna. - Vi räknar med att kunna påbörja fyra nya etableringar under 2009, säger Erland Ågren, en av männen bakom projektet.

Tillsammans med James Shi, Mister Lis representant i Sverige, har han börjat bearbeta den kinesiska marknaden för att locka fler kinesiska företag till regionen. Och intresset finns i Kina, utlovar Erland Ågren.

Två kinesiska kommuner har redan sagt sig vara intresserade av att delta, och varje svensk kommun i regionen ska få en egen kommun i Kina att samarbeta med. Deras roll är att uppmuntra kinesiska företag att ställa upp med investeringspengar.

Erland Ågren räknar med att varje investering i snitt blir på 100 miljoner kronor.

De svenska kommunerna och därmed också företagen får dessutom en direktlänk till Kina för ekonomiskt och kulturellt utbyte.

De projekt som redan förbereds är en mongolisk by i Håbo i Uppland och en Konfuciusanläggning i Gävle, med museum och utbildning i kinesiska, eventuellt i samarbete med högskolan. Enligt Erland Ågren finns det redan intressenter i Kina som är beredda att satsa på de projekten.

- Vi vill satsa på turistiska projekt till att börja med, säger Erland Ågren.

Regionförbunden i Uppland och Gävleborg ska genomföra en förstudie för att undersöka möjligheter och risker med projektet. Den ska utföras av ett oberoende företag, men Erland Ågren är redan övertygad om att gensvaret blir positivt. De kommuner som hakar på får vara med och bekosta genomförandet av projektet, men behöver inte satsa några investeringspengar. Det ska de kinesiska företagen göra.

- Alla projekt ska bära sig själva, säger Erland Ågren.

Det finns också planer på att använda mark i anslutning till Dragon Gate för fler projekt med kinesiska företag, men det ligger i så fall längre fram i tiden.

Risken för att projektet Dragon Land ska gå samma väg som den beryktade satsningen i Kalmar är minimal, enligt Erland Ågren. Kalmarsatsningen gjordes av ett enskilt kinesiskt företag, utan förankring i den politiska apparaten.

Erland Ågren och framför allt James Shi har arbetat upp de nödvändiga politiska kontakterna, och varje investeringsbeslut kommer också att vara förankrat i Kina.

Erland Ågren räknar med att projektet behöver drivas under tre till fem år. Då ska förhoppningsvis var och en av de tolv kommunerna ha en kinesisk partner på samma nivå.

- Det är Dragon Gate som har gjort det här möjligt. Nu vill vi skapa en större region som drar till sig turister på ett helt annat sätt

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter