Turismen i länet ska välja inriktning




Turismen i länet ska välja inriktning

Kommunernas eget samarbetsorgan Region Gävleborg har nu tagit över huvudansvaret för turismfrågorna från länsstyrelsen.

Tillsammans med besöksnäringen ska Region Gävleborg bestämma vilken inriktning arbetet ska ha.
68 personer, ungefär hälften från näringen, var samlade i Orbaden under hela fredagen för att arbeta fram en gemensam vision och strategi för hela länet.
En analysgrupp sätter sig ner om några veckor och sammanställer vad som kom fram under fredagens grupparbeten. Under våren ska sedan nuläget analyseras, för att klargöra vad som krävs för att nå de mål som satts upp.

- Det handlar om att utifrån vad vi bestämmer oss för att satsa på, göra marknadsanalyser och bestämma vilka som är våra målgrupper. Sådant har man inte sysslat så mycket med tidigare, säger Hälsingegårdarnas projektchef Per Lejoneke som är anställd av Region Gävleborg och arbetar med turism.
I höst ska de första aktiviteterna genomföras.
- Det finns ett bäst-före-datum på ett sådant här arbete. Det gäller att vi kommer igång med aktiviteter om inte näringen ska tappa tron på oss.

Region Gävleborg arbetar just nu med ett stort övergripande regionalt utvecklingsprogram som ska bestämma vilka slags projekt som ska få del av regionala tillväxtmedel.
På samma sätt kommer turismstrategin att vara styrande för vad som ska kunna få stöd inom det området.
- Även om det regionala utvecklingsprogrammet är ett överordnat dokument, säger Per Lejoneke.
Carina Åkerberg ansvarar för turismfrågorna vid Region Gävleborg. Hon tror att kommunernas egen organisation kan vara bättre lämpad än länsstyrelse att stödja turismföretagen i deras utveckling.

- Kommunerna har ju ett planeringsansvar. Det kan vara lättare för oss att fånga upp och föra vidare om turismföretagen upplever brister i infrastrukturen, om deras väg är dålig eller om det saknas en rastplats med en informationstavla.
Region Gävleborgs styrelse bestämde i höstas att regionförbundet främst ska arbeta med tre uppgifter inom turismområdet. Från årsskiftet har de tagit över ansvaret för besöksstatistiken från länsstyrelsen. Region Gävleborg ska kunna ge kompetensstöd och göra punktinsatser för vissa destinationer.

Många försök har gjorts för att kraftsamla kring turismen i Hälsingland eller i hela länet. Många anser att resultaten inte varit så stora. Carina Åkerberg tror att förutsättningarna att lyckas är bättre i dag.
- Turismföretagarna som jag talat med i dag upplever att det är mer drag kring deras frågor nu. De tycker att frågorna hamnat högre på agendan, också för politikerna.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommunernas eget samarbetsorgan Region Gävleborg har nu tagit över huvudansvaret för turismfrågorna från länsstyrelsen.

Tillsammans med besöksnäringen ska Region Gävleborg bestämma vilken inriktning arbetet ska ha.

Läs mer i tidningen Ljusdals Posten


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter