Saltost, mozarella, fetaost, ricotta, boursin, lactic....

Saltost, mozarella, fetaost, ricotta, boursin, lactic....
"Därför har jag stigit ner för att rädda dem ur Egyptiernas våld och föra dem från det landet upp till ett gott och rymligt land, ett land som flyter av mjölk och honung...."
Andra Moseboken 3:8
Ost och mjölkprodukter har inte bara varit daglig föda för bibelns folk utan för många folk genom årtusenden. I grekisk litteratur kan vi läsa om ost, romarna gjorde ost av många slag. Ost användes vid olika cermonier, till exempel offrades ost av lejonmjölk till fruktbarhetsgudinnan Artemis ära. Att blanda honung i osten var vanligt och förekom ganska länge.
Ost är ett rejält kraftpaket, fyllt av vitaminer, protein och fett så det är inte så konstigt att det är och har varit populär föda överallt i världen.
Färskostar tillverkas vanligtvis utan löpe. Mjölken koagulerar och delar sig med hjälp av till exempel filmjölk. Det mesta av laktosen eller mjölksockret äts upp av de tillsatta mjölksyrebakterierna. Därefter öser man upp koaglet i formar och låter massan självdränera. Fetaost pressas i en större form och läggs sedan i en saltlag under några dygn. Den kan lagras ganska länge och läggs också in i olja och örter som ytterligare förlänger hållbarhetstiden.
Vår egen hälsingska saltost eller koost är en variant av den populära mozarellan. Ostkoaglen knådas däremot inte till trådar som i mozarellan. Men den är minst lika god tillsammans med tomater och basilika.
Det är enkelt att göra färskost själv. Syra mjölken med citronjuice eller vinäger och värm den på låg värme tills den ystar sig. Häll därefter ostmassan genom ett kaffefilter. Sätt filtret över en skål och låt vasslan rinna av, helst över natten. Forma osten till små bollar, krydda och njut.
Vi får inte heller glömma ostkakan, äggosten, kaffeosten eller mesosten. Ostkakan tillagas av ostmassa och gräddas, ett lite enklare förfarande än ystningen. Det görs varianter av ostkakan som i Hälsingland och Småland och varje landskap är naturligtvis stolt över sin variant. Till mesost kokas vasslan tills vattnet avdunstat. Mesens bruna färg kommer när mjölksockret karamelliseras.
För att också avsluta med ett religiöst tema så är detta ett sanningsord av den heliga Birgitta:
"Du skall vara såsom ost
och din kropp som ett ostkar,
där osten skall behandlas.
Så skall din själ så länge knådas och renas
att kropp och själ
finner sig väl tillsammans
och köttet lyder anden."
Lotten Löfblad
Läs mer i Gefle Dagblad