Processad mat är som aktiv dödshjälp

"Intresset för ekologiska livsmedel ökar stadigt. Trots att de ekologiska produkterna kostar betydligt mer än konventionellt framställd mat är efterfrågan så stor att landets bönder inte alltid kan få fram tillräckligt för att tillfredsställa konsumenterna. Men den senaste tiden har röster höjts som ifrågasätter den ekologiska odlingen."

"Men nu börjar röster höras om att den ekologiska maten inte bara kan kläs i rosenskimrande skrud. Flera debattörer, som Marit Paulsen, och forskare lyfter fram ett moraliskt dilemma som är förknippat med den ekologiska odlingen. Bristen på mat är fortfarande stor i världen och drygt 800 miljoner människor beräknas lida av brist på föda. Den ekologiska odlingen ger inte lika stora skördar som den konventionella odlingen. Eko-skeptikerna menar därför att det är moraliskt förkastligt att ställa om jordbruket till att bli mindre effektivt när människor faktiskt svälter."

Hur man än vänder sig så har man rumpan bak. Ekologiska skördar är mindre. Är inte det bra? Vi får ett överflöd i Sverige. Vad gör vi med det? Inte exporteras det till länder med matbrist i alla fall. Däremot hjälper det ekologiska brukandet till med att minska brukandet av antibiotika och därmed risken för resistenta bakterier. Det är väl bra? Och ett högteknologiskt lantbruk med mjölkkor pressar sina djur så hårt så de sliter onödigt på kossorna. Borde det egentligen inte vara så att kossor, likt hundar och hästar, bör få sin dos friskluft varje dag? Kanske skulle de må bättre om de fick gå ut och röra sig fritt i en hage mellan mjölkningarna. Nej, fram för mer mat som är så lite tafsad på som möjligt.

läs mer i DN

Kommentarer
Postat av: [email protected]

Något som bör diskuteras mer är smaken. Ekologiskt och kärleksfyllda grönsaker smakar helt enkelt bättre. När jag bodde i Malmö gick jag ofta till Möllan för jag gillade att köpa min potatis och morötter ifrån någon med skit under naglarna. Maten var inte alltid ekologisk, men jag visste åtminstone vem jag handlade av.



Har sedermera bott i Oakland, Californien där "farmer's markets" är jättestort. Varenda kvarter har en marknad någon gång i veckan och tyngdpunkten ligger helt klart på det ekologiska och obesprutade. Markanderna skapar en bykänsla mitt i stan, folk saktar ner lite, sätter sig på gräsmattan och äter lite av den nyinhandlade frukten, barnen springer omkring och leker, lokala restauranter sätter upp matstånd med både vegan och vegetarisk mat, och där det serveras kött är det ifrån frigående djur som inte ätit besprutade grödor och ej heller fått några sprutor i sig.



Det har även påverkat de lokala mataffärerna som tar in mer ekologist odlad mat för att bemöta konkurrensen ifrån bönderna.



Hur kan man argumentera för att detta är mindre bra än "konventionell" odling. Det borde heta industraliserad odling förresten, för historiskt sätt är det inte speciellt konventionellt att äta besprutad, genmanipulerad och alltmer giftig mat.



Man måste ta frågan globalt och inte bara se på det svenska förhållanden. Monsanto har satt generationsjordbruk i konkurs för att deras genmanipulerad majs och soyabönor spridit sig med vinden ifrån företagets testodlingar, där man sen har stämt och vunnit över familjejordbruke. Monsanto och dess Roundup har lurat Indiska bönder med hårdgenmanipulerade grödor som inte uppför sig i den verkliga världen som i företagets labratorieodlingar. Hur kan detta vara konventionellt?



Numer bor jag på Cayman Island och här finns frågående höns överallt. Men de äter man inte, för de ses mer på som någon slag duvor eftersom de äter allehanda skräp som folk kastar (och är antagligen inte hälsosamma att äta). De finns överallt, i stan, utmed vägarna, i folks trädgårdar (fast de är vilda och undviker människor). Så vad gör man när man vill laga till lite jerk kyckling, en lokal specialitet. Jo, man går till affären och köper frusen importerad besprutad amerikansk kyckling ifrån en "kycklingfabrik". Världen är galen.



Hur vore det om regeringen anställde ett gäng som fångade in alla hönorna och använde ett parn hektar och startade en ekologisk kycklingfarm som framställde ägg och med tiden ekologiskt kött för lokal konsumtion. Det skulle betala för sig själv, stödja den lokala ekonomin, samt ge folk tillgång till hälsosammare mat.



Peace & Love Y'all.

2009-05-05 @ 14:28:42

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter