Så fixade Ramsele byaförening 400 turister

ramseleB.jpg (160.94kb)



Den lilla byn Ramsele i Vindelns kommun har sedan 1999 arbetat för att sätta sin by på kartan. Numera kommer uppåt 400 turister per år - när de startade var antalet i stort sett noll. Några familjer återkommer till och med år från år, berättar Barbro Holmlund som är en av eldsjälarna.

29 personer bor i byn året runt och en av dem är företagaren Urban Sandgren som flyttade hit 2005. Han har betytt mycket för byns satsning. Urban driver Tallbackens camping på sommaren och om vintern satsar han på konferenser och events.

Lokalerna hyr han av byaföreningen vars byagård rymmer grupper på upp till 60 deltagare. Sammanlagt äger föreningen 30 sängplatser fördelade på tre hus, liksom ett slakthus och en bagarstuga som används vid eventverksamheten.

- Urban ger synpunkter utifrån sitt marknadsperspektiv om vilka åtgärder som behövs för att verksamheten ska fungera bättre. Och vi lyssnar naturligtvis på honom. Han har lång erfarenhet, säger Barbro.

Att sätta sin by på kartan kräver marknadsföring och föreningen har vid det här laget hunnit prova på flera medel.

Basen är hemsidan där all väsentlig information finns på både svenska, engelska och tyska. Även broschyrer finns, på svenska, engelska och tyska.

- Vår logotype "Ramsele, byn mitt i naturen" används alltid, i alla sammanhang. Vi märker att folk känner igen den, säger Barbro.

De finns med på den lokala turistkartan, de annonserar i båda Västerbottenstidningarna varje vecka under säsong och delar ut sina broschyrer på alla tänkbara platser. De har också ett bra samarbete med Umeå turistbyrå. Ett informationsbrev går ut till alla som har någon form av anknytning till byn. Det blir cirka 100 brev per vår.

Läs mer på hemsidan: http://www.ramsele.net/

Fakta, "Det goda värdskapet"

Ramsele byaförening arbetar med "Det goda värdskapet" som handlar om hur man får människor att känna sig välkomna. Byaföreningens motto är att ingenting är omöjligt. De har deltagit i en studiecirkel i ämnet.

Länktips: www.vardskapet.se


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter