Rapport ifrån Lars-Göran "Trulls" Larsson, Ramsjö Byablad




Hejsan!



Det har hänt en hel del sedan förra numret av Byabladet, så jag vet inte riktigt vad jag ska börja med, men det är väl bara att köra igång.

Sambolaget

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar, att Sambo-Laget måste avveckla sin verksamhet.

Jag bör väl kanske förtydliga med vad Sambo-Laget egentligen står för och det är den ekonomiska förening, som ägs gemensamt av byaråden i Ljusdals kommun. Jag skall här återge ur stadgarna om föreningens ändamål, så att ni får en inblick om vad det handlar om. § 2.  Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska verksamhet genom att samordna gemensamma ekonomiska aktiviteter, vari medlemmarna deltar som producenter och konsumenter av varor och tjänster. Utifrån lokal förankring skall föreningen aktivt verka för områdets olika intressen och främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att själv eller i samverkan med Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Studieorganisationer m fl. Uppdragen utgör i första hand aktiviteter för sysselsättning av arbetssökande samt uthyrning av lokaler och utrustning. Föreningen skall också erbjuda en ekonomisk hemvist för potentiella egenföretagare som av egen kraft erbjuder sina tjänster/produkter till kund och därvid får till stånd en överenskommelse om ersättning. Föreningen kan också bedriva verksamhet i enlighet med ovanstående syfte.


Som ni ser fanns det ett ganska brett spektrum för vår verksamhet och från början fanns det massor av uppdrag som skulle utföras. En del gick bra och andra mindre bra, men i stort fungerade föreningen som det var tänkt och genererade ett överskott till hjälp med hyra samt administration för byaråden. Jag tänkte här skriva: Och allt var frid och fröjd, men det var det verkligen inte, för det knakade betänkligt i kontakterna mellan arbetsledare och de anställda. Som jag fått det relaterat för mig berodde det på att chefen var alltför allenarådande och inte lät de anställda få någon som helst insyn i verksamheten. Naturligtvis skulle vi i styrelsen då ha tagit problemet på allvar, men vi var tyvärr alldeles för passiva, så nog är det lätt att vara efterklok. Efter hand minskade uppdragen och till slut fanns bara samarbetet med Af. kvar och det förväntade överskottet blev hastigt till ett minus i bokföringen. Vi tog då ett beslut om att göra en ansökan till ett projekt om en förstudie av samhällsnära tjänster. Eftersom det i Delsbo finns ett företag Kraterkraft som sysslar med liknande tjänster, så bjöds de in till ett möte med styrelsen, men det var fel enligt en person från Järvsörådet. Han menade att först skulle styrelsen informeras innan någon inbjudan skulle aktualiseras. Eftersom den personen inte satt i Sambolagets styrelse, så kan det tyckas märkligt att han lade sig i beslutsordningen. Då kände det inte så roligt längre när man så tydligt ville sabotera möjligheterna för en projektansökan. Christer Kallin från Länsbygderådet hjälpte oss i alla fall att skriva den ansökan som sedermera skickades till Länsstyrelsen.  I juni togs enhälligt beslut om att avveckla verksamheten, men med förhoppning om ett ökat samarbete med Af, körde vi vidare om än på sparlåga. Sedan kan man säga att vi hade otur till max, eftersom Maggan vår coach, som skulle handha samarbetet med Af. råkade bli långtidssjukskriven och följaktligen miste vi de förväntade uppdragen. Nu har Länsstyrelsen godkänt projektet om en förstudie vilken pågår för fullt och skall vara klar till årsskiftet. Eftersom Sambolagets ekonomi är så pass bräcklig tog vi ändå det beslutet att upphöra med verksamheten from. Årsskiftet, men föreningen finns kvar och förhoppningsvis blir det en nystart med någon form av verksamhet efter årsskiftet. Kanske samhällsnära tjänster? Jag vill också påpeka, att Micke Olsson från Arbetsförmedlingen gjort allt vad som stod i sin makt att stötta Sambolaget, men vi skulle ha haft fler ben att stå på, så egentligen är det vi i styrelsen, som har stor del i vad som skett.


Om det blir så att Sambolaget startar upp igen, så kanske paragrafen om uteslutning passar:

§ 7. Medlemsorganisation som inte fullföljer sina åligganden gentemot föreningen eller motarbetar föreningen, bryter mot stadgar eller fattade beslut, kan på förslag av styrelsen uteslutas av föreningsstämma. Beslut om uteslutning fattas med minst hälften antal röster + en röst. Den som uteslutits förlorar genast sin rätt att delta i överläggningar och beslut angående föreningens angelägenheter.

Drivmedelsfrågan


Nu har jag tröttat ut er med Sambolaget, så nu får det bli lite drivmedel istället.

Som jag tidigare nämnt har jag av Länsbygderådet blivit utsedd att leda en grupp, som skall handha den svårlösta frågan om drivmedel på landsbygden. Jag vet inte om jag är rätt person för den uppgiften, för trots möten och en massa kontakter, känns det som man står och stampar på samma fläck. Vi hade ett möte i Ljusdal med personer som var inne på att starta en ny mack där oljebolagen lagt ner verksamheten, men som jag ser det, så är det inte helt enkelt, för kapitalfrågan är väl den största biten att lösa. Sedan gäller det att hitta en leverantör, som ger ett pris så att det blir möjligt att sälja sin soppa. Lars Jansson från Länsstyrelsen redogjorde för vilka möjligheter till bidrag som finns och sade sig vara beredd att stötta så långt det var möjligt. För Loos och Ramsjös del så sade Kommunalråden Holmstrand och Görgård samma sak och Tommy Swahn, Landsbygdssamordnare menade, att det är förödande om mackar försvinner på landsbygden. Nu står vårt hopp till Värmlänningarna, som redan löst drivmedelsproblemet för två år framåt och vi är lovade att få ta del av deras koncept för att om möjligt överföra det till Gävleborg, kanske med smärre justeringar, men ändå. Måndag den 17 nov. ringde Bo Nilsson från Loos och undrade om jag hade någon diesel att sälja. Då kom det fram att han beställt bränsle en vecka tidigare, men det företag Starax, som är vår länk till Norsk Hydro, sades ha en skuld på 600 000 kr och således var spärrat. Då tänkte jag att det är väl lika för oss i Ramsjö och mycket riktigt så var det, för på fredag var vi utan 95-oktanig bensin. Senare visade det sig, att skulden för Starax del var en sanning med modifikation. För vad ska man säga, när Norsk Hydro helt plötsligt ändrar kreditreglerna och Starax hade en hel månads fakturering släpande samt det bränsle som fanns i tankarna. Min första tanke var när skulden kom på tal var, att inte är det här den Roger jag känner. Jag menar att bara sticka och skita i följderna och så var det inte heller. Starax som företag har väl inte gått så bra de sista åren och det har sina förklaringar. Det är väl inte många som vet att Lena, som är den egentliga företagsägaren och Rogers fru är mycket svårt sjuk och söker specialister över hela Sverige, utan att få hjälp och lindring för sin sjukdom. Då, är det nog inte så lätt att sköta sitt företag och ha koll på allt som sker.

Nu verkar det som vi får en lösning på drivmedelsproblemet för Loos och Ramsjös del. Det handlar om att vi själva skall äga bränslet i tankarna och enbart ta hjälp med administration. Den leverantör av drivmedel, som vi kommer att anlita (inget är klart ännu, men förhandlingar pågår) kräver givetvis en bankgaranti, men vi hoppas och tror, att kommunen har möjlighet att stötta oss. Vi har tagit hjälp av Åsa från Infinitum med förhandlingarna och enligt henne, så går det säkert att lösa våra problem. Hon är den person som var med och hjälpte till från början, då stationerna i Loos och Ramsjö startade, så vi har förtroende för henne.


Mötesplats Ljusdal

Torsdag den 20 nov. var det en träff i Ljusdal, som heter "Mötesplats Ljusdal" där jag deltog. Denna gång var temat passande nog landsbygdsutveckling.

Efter inledning av Marit Holmstrand och Kersti Hassner, var det dags att starta redogörelserna

Samtliga föredragshållare med Fil.dr Cecilia Waldenström SLU i spetsen framhöll samarbete, som viktigast av allt och visst är det på det viset, men jag vill nog gärna veta, vem som lägger ribban för det framtida samarbete det talas om.

Håkan Sundelin Länsstyrelsen och Lasse Norin Leader upplyste om vilka bidragsmöjligheter som finns och sade att det måste vara projekt med substans alltså utvecklande om man skall räkna med godkännade.

Sedan släppte Tommy Swahn fram Jakob Silén från Järvsö- och Anders Östberg Färilarådet, som redogjorde för sitt projekt som handlar om framtida samarbete med kommunen och att man skall ta betalt för sina tjänster och inte förlita sig på bidrag. Jag tänkte att de gjort en onödig utredning, dom hade bara behövt fråga oss i Ramsjö Bygderåd, för den modellen har vi kört i flera år och förresten påpekade Anders Ö. att Ramsjö låg före i det avseendet.

Sedan körde vi en process liknande den som Rolf Lysell använder sig av i projektet "Den framtida servicen på landsbygden" på Ramsjö Folkets Hus. Olle Persson Lindefallet var den som höll i processförfarandet denna gång.

Så var det dags för sammanfattning och avslutning av Sören Görgård. Om man tolkar kvällens talare rätt, så vill jag påstå att det är landsbygdens folk som är de stora vinnarna i framtiden och det säger vår nye medarbetare Lars Idon Andersson också.


Servicen på landsbygden

Apropå den framtida servicen på landsbygden, så har den gode Rolf Lysell haft två kvällar i Ramsjö, vi kanske får kalla det utbildning och det blir avslutning den 8 dec. Jag och många med mig ser med spänning fram emot slutresultatet.


Nu får det räcka för denna gång

Hälsningar Lars-Göran "Truls" Larsson


Ps. Ni som läser mina artiklar tycker nog att jag är en riktig surkart, men det är så här jag uppfattar den verklighet vi lever i.


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter