Nytt liv för Hambologen



Nu ska det bli dans igen på Hambologen i Granbo mellan Bollnäs och Kilafors - det populära dansstället som hade sin storhetstid på 1970- och -80-talen.
-Här finns många minnen för oss, säger Gunilla Heinlaid som tillsammans med sin man Torbjörn äger gården sedan drygt en månad tillbaka.


"Raggargäng invaderade Hambologen" lyder en dramatisk rubrik från tidningen Ljusnan sommaren 1977. Och nu - drygt 30 år senare - har ett nytt raggargäng invaderat logen. Varje lördag träffas medlemmar i raggarklubben Bright River Cruisers för att röja upp i och utanför den stora byggnaden på 800 kvadratmeter.
-Vi är medlemmar i Bright River Cruisers och hyr ut logen till klubben, berättar Torbjörn Heinlaid. Under vintern och våren ska den renoveras så att klubben kan flytta hit sin verksamhet från Lottefors, där lokalerna inte räcker till längre.
En lägenhet i bostadshuset på fastigheten hyrs ut till en medlem i klubben - men själva bor makarna Heinlaid kvar i Florsjö i grannkommunen Söderhamn, åtminstone tills vidare.
-Det här är som att komma hem. Det kan inte bli bättre - med en stor parkering och en stor lokal, säger ordföranden Pär Hed i Bright River Cruisers. Och så ligger det vid Ljusnan (Bright River), precis som lokalen vi hyr nu i Lottefors.

Logdanserna på Hambologen upphörde i början av 1990-talet, men fortfarande finns massor av affischer och idolkort från främst 1980-talet kvar på väggarna. Hep Stars, Streaplers, Wizex, Bollebandet, Roosarna och Sven Erics är bara några av dansbanden som spelat här.
-Prio ett var att få ett ställe där vi kan vara själva. Och logdanser kan ge fina pengar till klubben, säger Pär Hed.
För logdanser ska det bli igen på Hambologen - som öppnades 1970, när Hårgalogen i grannbyn hade brunnit ner.
-Det här är nostalgi och vi ska pröva oss fram, säger Gunilla Heinlaid. Här finns många minnen för oss och vi måste bara köra logdans här igen!

Mycket jobb återstår innan dess. Men när många hjälps åt går allt fortare - och Bright River Cruisers är en av Sveriges största raggarklubbar med ett 70-tal fullvärdiga medlemmar och ett par hundra stödmedlemmar, så det är många som ställer upp och jobbar.
När logdanserna för allmänheten kommer igång är inte bestämt, men en premiär är i alla fall inbokad på Hambologen.
-Vår årliga Summer Meet - alltid sista helgen i juli, ska vi ha här till sommaren, säger klubbens sekreterare Yvonne Åhlund. Då brukar det komma folk från hela landet. Men då är det rockmusik som gäller.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer
Postat av: Raggarns Böna

Va kul att gamla Hambologen kör igång igen. Länge sedan må jag säga. Kommer ihåg när man va liten och fick hänga med mamma på Svenne & Lotta, Lasse Berghagen m.fl. Men nu är det Röck som gäller. Det ser jag fram emot.

2008-11-17 @ 10:47:16
Postat av: Christer Kallin

Hej Raggarns Böna,



Det låter som det var håll igång i skogen på den tiden också...ler Det är rock som gäller skriver du så då kan man ju inte tänka på någon annan än Rotebergs Raggarn så vi får väl hoppas att han gör comeback på hambologen då eller hur?



Tack för inlägget och ha en bra dag



MVH



Christer

2008-11-20 @ 16:30:09

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter