Julstämning i labbistugan

Huset ligger vid branten ner mot den brusande Sälmån i Voxnabruk. Det uppfördes någon gång på 1700-talet och är byggt av slaggsten. Labbistugan kallas huset som numera ägs av hembygdsföreningen i Voxnabruk.
Labbi betyder att huset från början var en övernattningsstuga för dom som jobbade på det gamla järnbruket. Intill ligger den gamla masugnen och där hettade man upp järnmalmen, som var det första steget i järnframställningen. Temperaturen kunde komma upp i 230 grader vid 60 skeppunds malmsättning.
Tidigare fanns där en mulltimmerhytta av enklare slag. Men 1838 blev en total ombyggnad nödvändig. Under åtta månader revs den gamla hyttan helt och hållet och en ny uppfördes med en underdel av välhuggen gråsten.
Arbetet i hyttan var både mödosamt och smutsigt. Arbetet behövdes också övervakas dag som natt. Därför behövdes en särskild övernattningsstuga med jordgolv från början.
Nu har labbistugan väckts ur sin törnrosasömn och under drygt en vecka med start nu på lördag ställer en rad konsthantverkare ut i huset, där det nu råder en gammaldags julstämning med gran, levande ljus och julbonader.
- Det är fantastiskt att få vara i den här miljön. Det är något speciellt. Jag känner att jag blir lugn och finner harmoni här. Tänk om väggarna kunde tala. Vad mycket man skulle få veta om gamla tider, säger en av utställarna Ingegerd Levin Ädel som tycker det är bra att labbistugan har rustats och därmed bevarats.
De andra utställarna heter Ruth Björling Eriksson som väver och virkar, Berthold Jonsson har gjort smycken av slaggsten, Carina Strandberg gör vättar, Ingalill Clahr jobbar med lapptäcksteknik och Karin Birgersson bidrar med egentillverkad hemost. Ingegerd målar på porslin, glas och trä. Hon bidrar också med hembakat och har bakat voxnabröd med Anna-Lena Carlsson.
På lördag är även bakstugan vid hembygdsgården i Voxnabruk öppen.
Läs hela artikeln i Ljusnan
Kommentarer
Trackback