Hur många kvinnliga företagare finns på landsbygden?


Bilverkstaden "Bästa verkstan" som ligger på landsbygden reparerar visserligen bilar. Men firmans verksamhet är betydligt bredare än så, och innefattar både småskalig livsmedelsproduktion och turismverksamhet.
Ja, så ser det ofta ut när man skrapar på ytan på ett landsbygdsföretag. Bakom livsmedelsproduktionen och turismverksamheten i företaget, står en kvinna som startat verksamheten i sin mans, redan existerande, firma. Och det betyder att kvinnans verksamhet blir osynlig i statistiken.
Det här ska projektet "Kvinnors företagande" råda bot på. Målet med projektet är att synliggöra kvinnors företagande på landsbygden, berättar Siv Lindén som är projektledare.
- Bland annat ska vi kartlägga alla svenska projekt som handlar om kvinnors företagande de senaste fem till tio åren inom fem organisationer. Vi ska också undersöka hur stor del av det sökbara investeringsstödet från länsstyrelserna som går till kvinnors verksamhet. Det behövs ett genusperspektiv på statistiken, säger Siv.
Projektet har även ett historiskt perspektiv eftersom kvinnors företagande och arbetsliv varit relativt osynligt. Därför består en del av projektet, Kvinnors skrivbyrå, av att dokumentera kvinnors arbetsliv från 1900-talets mitt och framåt. Denna dokumentation kommer att ske i fyra pilotlän; Dalarna, Halland, Västerbotten och Norrbotten.
Inom projektet ska en pilotutbildning tas fram, i samarbete med Högskolan i Halmstad. Det blir en distansutbildning där deltagarna studerar dokumentation om företagsamma kvinnor ur ett historiskt perspektiv.
- Vi hoppas att utbildningen ska resultera i nya företag och utveckling av befintliga företag med guidade turer och berättarvandringar om historiska kvinnor, säger Inger Karlsson som är koordinator och styrelseledamot i Hela Sverige ska leva och Nationellt Resurscentrum för kvinnor. .
Hela Sverige ska leva är projektägare. Jordbruksverket finansierar projektet som ska drivas i samarbete med Nationellt Resurscentrum för kvinnor (NRC), Glesbygdsverket, LRF, Hushållningssällskapens förbund, Coompanion, med flera.
För mer information kontakta
Inger Karlsson, koordinator, tfn 070-576 12 22
Siv Lindén, projektledare, tfn 070-278 26 29
Karin Wenström, informatör, tfn 0732-44 95 64
Nog ser jag att det är jag! Företagandet vet jag inte om det är så mycket att yvas över, men det är ju klart, det kommer ju en hel del människor som vill höra om hur vi hade det förr i tiden på Finnskogen.
Los-Lina
Hej Losa Lina,
Jag tyckte att bilden på dig som tar hand om alla bussturer i Katrineberg kunde vara en bra symbol för kvinnor på landsbygden. Jag hörde nog att Dyng-Bengt var och hälsade på dig i sommras...ler
Lycka till med guidandet
Med vänlig hälsing
Christer Kallin
Hej Krister!
På tal om starka kvinnor, du skriver ju att det är i Katrineberg som jag guidar bussturer. Katrineberg är ju döpt efter grundaren till Katrinebergs bruk, Khatarina som fick detta stora berg av sin mormor Khatarina Bröms. Hon döpte det som Khatarinas berg -Katrineberg. Khatarina startade upp smedjor och byggde upp hela byn i mitten av 1700-talet. hon ägde flera bruksbyar runt om i området. Hon var en mycket stark och företagsam kvinna som styrde over många män. Dessutom gifte hon sig med "rätt" män. Fick söner som blev rådgivare till kungen.
Ja, det är vad jag kommer ihåg från den tiden...
Los-Lina
Undrar vad det här med permalink betyder. Kan det vara permafrost som menas tro? Jag måste prova.
Los-Lina
Hej Los Lina,
Kul att du delar med dig av dina kunskaper forsätt gärna med det... när minnet kommer ann igen. Det verkar ha varit en framåt kvinna den där Katarina.
Det här med permalink etc är bara olika sätt att svara och kommentera ...
Ha en bra dag
MVH
Christer Kallin