Hin onde ska pryda rondell i Kilafors




Är djävulen en passande utsmyckning på en planerad rondell i Kilafors? Det undrar en insändare i fredagens Ljusnan. Bakgrunden är att rondellen ska utsmyckas med fyra hambodansande par, en tall och en fiolspelande spelman. Den sistnämnde, enligt Hårgalegenden, hin onde själv.


Uppdraget att utforma utsmyckningen gick till konstnären Staffan Thelin, Näsviken, som engagerades av Hanebo framtid, Norlanderska stiftelserna och Bollnäs kommun.
- Vi var alla överens om att det var ett bra förslag när vi fick se utsmyckningen, säger Birgitta Norinder, ordförande i Norlanderska stiftelserna.
Olle Andersson, vice ordförande, håller med.
- Enligt Hårgalegenden är ju spelmannen hin onde.
Olle Andersson menar att framtagandet av förslag till utsmyckning av rondellen genomförts i en demokratisk process.
- Kilaforsborna har haft möjlighet att säga sin mening. En enkät har genomförts med förslagslådor vid Ica och Konsum. Man har haft möjlighet att rösta på tre olika förslag och även framföra ett eget förslag i en fjärde ruta.

Bland egna förslag som lämnades fanns en hälsingebock - och Zlatan Ibrahimovic.
Det var Hanebo framtid som genomförde enkäten. Tidigt i våras kontaktade Hanebo framtid Norlanderska stiftelserna för att få medel till projektet.
En kommitté bildades med representanter för Norlanderska, Hanebo framtid, Vägverket och tekniska kontoret i Bollnäs. På förslag från Norlanderska uppdrogs åt Staffan Thelin att lämna ett förslag till utsmyckning.
- Förslaget godtogs med en liten ändring. Vägverket ville inte att tallen skulle stå mitt i rondellen, så den flyttades litet åt sidan, säger Birgitta Norinder.
Några negativa synpunkter på spelmannen med bockfot framfördes inte.
Rondellen med utsmyckning beräknas vara klar under sommaren 2009. För den konstnärliga utsmyckningen är avsatt 500 000 kronor.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter