Framgångsriks servicearbete i Öje ...

öjeB.jpg (76.04kb)



När lanthandeln i Öje som ligger i Västerdalarna, lades ner år 2001 satte sig ett antal invånare ner och skissade på hur framtidens Öje skulle kunna se ut. Skissen innehöll småskalig turism, vandrarhem, lanthandel och restaurang. Arbetet ledde till att Öje servicekooperativ bildades år 2002.

Det som skissades under kvällarna år 2001, är i dag förverkligat. Servicekooperativet driver lanthandel, vandrarhem, restaurang, småskalig turism, bad och camping samt lokal hemtjänst för de äldre i Öje. Verksamheten har sin bas i Öje Centrumhus.

En av de som var med från allra första början är Arne Lökken.

- När vi startade kooperativet var tanken att skapa en långsiktigt hållbar service i Öje. Vi hade tur som hittade många olika verksamheter som kunde bidra. Vi har numera inga tomma hus att sälja. Skolan var från början en 1-3 skola. Nu är den 1-5. Det tycker vi är bra, säger Arne.

Under högsäsong sysselsätter kooperativet 15 anställda. Under lågsäsong krymper skaran till fem. Eftersom inga arbetsuppgifter räcker till en heltid, får de anställda vara beredda på att hugga i där det behövs.

Öje satsar mycket på småskalig turism. I trakten finns många små turismföretagare och genom att restaurangen, vandrarhemmet och livsmedelsaffären finns, skapas förutsättningar för övriga näringsidkare och föreningar.

Men det är inte bara kooperativet som är aktivt. Idrottsföreningen, exempelvis, sköter exempelvis skridskobanor och skidspår. Öje utvecklingsgrupp ansvarar för olika arrangemang, exempelvis den årliga marknaden. En förening driver bagarstuga där de annat bakar bröd som säljs på marknaden.

Förutsättningen för kooperativets verksamhet är det stöd de fått från Malungs kommun. Kommunen har lagt ut äldreomsorgen i Öjeområdet på entreprenad till kooperativet. Det ger säkra grundinkomster och arbetstillfällen.  Matbespisningen ger en säker basinkomst till restaurangen, liksom ett par arbetstillfällen.

Hemsidan är en viktig marknadsföringskanal. Här finns utförlig information om vad Öje har att erbjuda, till och med en broschyr att tanka ner i PDF. All information finns även på engelska.

En av vandrarhemmets målgrupper är alla långfärdsskridskoåkare i Mälardalen. När isarna i Öje når en tjocklek på sju centimeter, går ett mejl ut till skridskoklubbarna i Mälardalen med ett sammanlagt medlemsantal på cirka 10 000 personer. Om bara en promille av dem väljer att åka till Öje så blir det ändå bra beläggning på vandrarhemmet. Och så åker de banorna som idrottsföreningen i Öje plogat upp. 

Läs mer på hemsidan http://www.oje.se/


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter