Bull Olles "paltbröd" säljs över hela landet

BOLLNÄS
Försäljningen av paltbröd har rusat för Bull-Olles Bageri. Konsumenter, grossister och butiker runt hela landet står på kö för att få köpa klassikern efter att Skogaholms Bröd lade ned sin tillverkning.Efter sommaren slutade bagerijätten Skogaholms att tillverka paltbröd. Snart började ordertelefonen ringa hos Bull-Olles Bageri i Bollnäs i Hälsingland, som är känt för att också tillverka den lite ovanliga maträtten.

"Vi blev faktiskt helt tagna på sängen av efterfrågan. I stora delar av landet saknas en leverantör av paltbröd och vi har fått ställa om produktionen för att klara det här. Det är både privatpersoner och stora inköpare som kontaktar oss", säger Bengt-Ove Jonsson, bagerichef.

Bull-Olles togs i början av 1980-talet över av den nuvarande ägaren Milko. Paltbrödet har funnits i sortimentet hela tiden. Men från att produkten bara har stått för 2 till 3 procent av tillverkningen ligger nu andelen på 15 procent.

Många små tillverkare av paltbröd är inte miljö- och kvalitetscertifierade på det sätt som de stora butikskedjorna kräver för att ta in producenter som leverantörer.

"De certifieringarna har vi på Bull-Olles. Och det gör att vi nu förhandlar med de stora kedjorna som kan bli beställare av paltbröd, vilket skulle vara jätteroligt för oss", säger Bengt-Ove Jonsson.

Bagerichefen utesluter inte att paltbrödsboomen kan resultera i ombyggnad och nyanställningar för att klara efterfrågan. Fram till nu har Bull-Olles haft fullt upp med att klara de transportfrågor som följde med nya kunder i delar av landet dit företaget inte tidigare har levererat.


Paltbröd är en blodrätt som utöver nötblod bakas på huvudingredienserna vetemjöl, vatten och fullkornsmjöl av råg. Inte helt oväntat har de största fansen kommit en bit upp i åren.

Bengt-Ove Jonsson visar ett brev som har kommit från en tacksam 80-åring i Stockholm, som berättar att han och hans hustru nu äntligen kan köpa paltbröd i butiken igen och att söndagsmiddagarna därmed är räddade.

Läs hela artikeln i Dagens Industri

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter