Den ekonomiska föreningen Fjällbete har en Vall street...

 
får.jpg (94.06kb)


Föreningen Fjällbetes får vallas hem inför vintern. Turister och bybor deltar i evenemanget som kallas Corre de Fårros. Foto: Ulla Herlitz.


Den ekonomiska föreningen Fjällbete är ett intressant lokalt exempel på hur man kan placera och investera sina pengar på den egna Vall street istället för att låta pengarna jobba på skakiga Wall street.

Byvägen förbi det gamla mejeriet i tegel och stationshuset i trä har bytt namn. Den ekonomiska föreningen Fjällbete har nyligen köpt det nedlagda mejeriet och planerar bygga om till upplevelsekök för turister, Leader-kontor och ett lokalt bankkontor.

Tankarna går givetvis till Wall street och den globala ekonomin i kris.

Jörgen Andersson och Linda Forss i Fjällbete har tillsammans med andra delägare och bybor genomfört en spännande och lärorik tvådagarskonferens "Äntligen utför!" Klimat, peak-oil, ekonomi och turism diskuteras intensivt i flera dagar. 

Hela Sverige ska levas projektet Lokal kapitalbildning fanns också där med seminarier om hur lokalt kapital kan organiseras för att komma in i ett lokal ekonomiskt kretslopp och stimulera lokal utveckling.

Fjällbete är ett intressant lokalt exempel på hur man kan placera och investera sina pengar på den egna Vall street istället för att låta pengarna jobba på skakiga Wall street. Just nu har Fjällbete-företaget 1 miljon kronor i form av delägarinsatser och 200 000 kronor i form av lån från de 118 delägarna. Dessutom har företaget lånat 1 miljon kronor från JAK Medlemsbank och Ekobanken Medlemsbank. Vidare finns 295 700 kronor som stödsparas i JAK-banken och ökar Fjällbetes låneutrymme.

Vad gör Fjällbete? Jo, de har över 1 000 får som betar Åres skidbackar. Inför skidsäsongen skickas en del till slakt för att senare hamna på vinterturisternas middagstallrikar, medan andra tas hem till byn för vintervila. Corre de Fårros heter evenemanget då fåren vallas hem av herdar och hundar. Bybor och andra gäster strömmar till för att uppleva händelsen och i år passade Fjällbete samtidigt på att genomföra konferensen om lokal ekonomi och invigning av Vall street.


skylt.jpg (70.83kb)


Läs mer på Hela Sverige Ska Leva

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter